Evim depreme dayanıklı mı nasıl öğrenilir? Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Evim depreme dayanıklı mı nasıl öğrenilir? Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 10 ilde on binlerce bina yerle bir oldu. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde birçok il tehlike altın bulunuyor. Yaşanan yıkımların ardından bu acı sürece şahit olan pek çok kişi son günlerde “Evim depreme dayanıklı mı nasıl öğrenilir? Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır?” gibi soruları araştırmaya başladı. Haberimizin içerisinde konuyla alakalı tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Peki, Evim depreme dayanıklı mı nasıl öğrenilir? Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır? İşte detaylar…

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından vatandaşlar son günlerde “Evim depreme dayanıklı mı nasıl öğrenilir? Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır?” gibi sorulara cevap aramaya başladı. Uzmanlar birçok ilin de deprem tehlikesi altında olduğunu belirtiyor. Tüm acısıyla yüzümüze vuran deprem gerçeğinin ardından vatandaşlar önlemlerini almaya çalışıyor. Peki, Evim depreme dayanıklı mı nasıl öğrenilir? Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır? İşte detaylar…

Evim depreme dayanıklı mı nasıl öğrenilir? Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır?

EVİM DEPREME DAYANIKLI MI NASIL ÖĞRENİLİR?

Bir binanın depreme dayanıklı olup olmadığını belirlemek için birçok faktör vardır. Bina yapılmadan önce en önemli hususların başında zemin etüdü geliyor. Ayrıca bina yapılırken kullanılan malzeme, binanın yaşı ve deprem bölgesinde olup olmaması gibi etkenler binanın dayanıklılık oranını etkilemektedir.

Bir evin ya da binanın depreme dayanıklı olup olmadığını deprem dayanıklılık testi yaptırarak öğrenebilirsiniz. Haberimizin içerisinde adım adım deprem dayanıklılık testini nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Deprem dayanıklılık testi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlara başvuru yapmanız yeterli olacaktır.

Evim depreme dayanıklı mı nasıl öğrenilir? Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır?

DEPREM DAYANIKLILIK TESTİ NASIL YAPILIR?

Deprem dayanıklılık testi için gelen kişiler inceleme işlemlerinden sonra binanın taşıyıcı sistemine dayalı bir uygulama başlatırlar.

Binanın genel durumu, zeminin analizi, binanın fay hatlarına olan yakınlığı detaylı olarak incelenir. Son olarak binadan karot ve parça alınarak inceleme başlatılır. Kısa süre içerisinde risk raporu elinize ulaşır.

UZMANLARA DANIŞILMALI!

Evinizde bir risk olduğunu düşünüyorsanız, bir deprem felaketi yaşanmadan önce mutlaka uzmanları inceleme için çağırmalı ve çıkan rapora göre binayı güçlendirme çalışmalarına gitmelisiniz.

Bu yapılan testler sizlere belgeli olarak verecektir. Bununla birlikte evinizde kendiniz de evinizin depreme dayanıklı olup olmadığı hakkında fikir almak için gözlem yapabilirsiniz. Bunun için ilk olarak bakmanız gereken yerler şu şekildedir:

Kolon ve kirişler: Çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eksik ya da kesilen kolon varsa uzman çağrılmalıdır.

Zeminler: Zemini sert ve taş olan yapılar depreme dayanıklıdır. Su birikintisi içerisine, dolgu alanlara ya da çamurlu yerlere yapılan binalar risklidir.

Duvarlar: Çatlak olup olmadığına, duvarın inceliğine, yamulmalara bakılmalıdır.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...