Balık vermek yerine balık tutmayı önerdiler

A -
A +

Hep söylüyorum… Deprem felaketinin yaralarını sarma noktasında dünyanın en anlamlı dayanışmasını sergiliyoruz… Yoksa Türkiye’nin en önemli 11 kentini vuran, ülkenin üretiminin neredeyse üçte birini sarsan büyük deprem felaketinin yıkıcı etkilerini ortadan kaldırma mücadelesi bu noktaya gelemezdi.

 

O büyük dayanışmaya, Tarım Bakanlığı’nın destekleriyle Güvenilir Ürün Platformu tarafından gerçekleştirilen “Üreten Yöre Üreten Türkiye” projesi çalışmaları sırasında tanık oluyoruz.

 

Arsuz’da daldaki limonların rafa taşınması başarısıyla başlayan çalışma, Kahramanmaraş’ta yöresel ürünlerin marketler tarafından desteklenmesi, Adıyaman’da bademe sahip çıkılması ile devam etti. Son olarak Gaziantep ve Hatay’da onlarca yerel üretici ile buluşan alım heyetleri saatlerce ürünlerin özelliklerini inceledi, nasıl pazarlanacağı hakkında ortak akıl üretmeye özen gösterdi.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Gaziantep buluşması sırasında görüşme şansı da bulan alım heyeti çok önemli bir sosyal dayanışma örneği sergiledi.

 

Benzer bir çalışma Hatay’da da gerçekleşti. Hatay’da 8 Mart’a denk gelen etkinlik tam bir kadın dayanışmasına sahne oldu.

 

Etkinliğin Gaziantep’teki kahramanlarından biri Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Kenan Seçkin, diğeri de NLK Soft Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Kurt oldu. Çok emekleri geçti. Yine etkinliğe katılarak “balık vermek yerine balık tutmayı öğrettiniz” mesajı veren Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun konuşması ve katılımı çok anlamlıydı. Herkese moral verdi Konukoğlu’nun konuşması…

 

Gaziantep’te Baharat Adam’ın ürünleri, Softnuts, Kıralı Lokum, Zeugma Kooperatifi ve tabii ki Oğuzeli Kadın Kooperatifi’nin başta nar ekşisi olmak üzere tümü zirve yaptı.

 

Hatay’da ise tam bir üretim şenliği yaşandı. Birbirinden ilginç ürünlerini görücüye çıkaran Emineller, Cemm Süt Ürünleri, Neşeli Mutfak, Verdaa, Kırıkhan Kooperatifi, Victoria Pastanesi, TEOFARM ve Hatay Ağız Tadı gibi markalar “yıkılmadık ayaktayız” mesajı verdiler. Hatay etkinliğinde Ertuğrul Şahbaz'ın (ATSO Tarım Komitesi Başkanı) çabaları da teşekküre değerdi.

 

Peki bu ürünlerin değerlendirmesini kim yaptı. Gıda Perakendeciler Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu başta olmak üzere Onur Market Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi, Getir’den Mert Gürsel, Trendyol’dan Hakan Sarı, Yayla Agro’dan Nuray Erdoğan, Hakmar’dan Soner Doruk, Migros’tan Yener Aslan, Gökhan Çopuroğlu, Turhan Soy, Türkiye İş Bankası’dan Nazmi Durgut, A101’den Gürol Kıraç, BİM’den Kenan Çobanoğlu ve Hakan Koşak, Makbul Kuruyemiş’ten Feyzan Çelik, Beeo Propolis’ten Sancar Güney, Pulathaneliler’den Semih Yetim ve 49’u aşkın alım heyeti üreticilere moral verdi ürünlerine talip oldu.

 

Bu arada Hepsiburada’nın üreticilerinin önünü açan uzay üssü gibi merkezi de büyük bir işlevi yerine getiriyor. Bu konuda adım atan emek veren Ömer Ertüm ve Volkan Göde’yi kutlamak gerekiyor.

 

Greenpark Otelleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ da bölgeden ürün almak için âdeta seferber oldu.

 

Tüm bu isimler büyük dayanışmanın yılmaz neferleri olarak kayıtlara geçti. Bölgenin deprem üssü yerine, üretim üssü olması için ışık yaktılar, moral verdiler.

 

 

 

Balık vermek yerine
balık tutmayı önerdiler

 

Ersin Dilber’den tam destek

 

 

 

“Üreten Yöre Üreten Türkiye” projesinin ana destekçisi Tarım Bakanlığı oldu. Her zaman bütün ekibini seferber etti. Çok önemli isimlerle üretime destek verdi. Gaziantep’te Tarım ve Orman Bakanlığı adına katılan Gıda Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber de “Tarladan Sofraya, Çiftlikten Çatala Güvenilir Gıda” arzını ve izlenebilirliği ile projeyi eşleştirdi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

 

“Biz çalışmalarımızı ve politikalarımızı yaparken, önce milletimiz diyerek yola çıkıyoruz. Güvenilir Ürün Platformu tarafından organize edilen, Üreten Yöre Üreten Türkiye projesinin Gaziantep bölümünün de çok başarılı olduğunu görüyoruz. Bakanlık bu projenin tam destekçisi olacak.”

 

 

 

Balık vermek yerine
balık tutmayı önerdiler

 

Kentsel dönüşüm masaya yatırıldı

 

 

 

Başkanlığını Şakir Gürel’in yaptığı ve kısa adı TİMEF olan Tüm İletişim ve Medya Federasyonu tarafından Ordu’nun Ünye ilçesinde deprem masaya yatırıldı. Başkan Şakir Gürel’in sosyal sorumluluk çerçevesinde düzenlediği etkinliğe Türkiye’nin dört bir yanından önemli isimler katıldı.

 

Çok önemli konuşmacıların katıldığı etkinliğe önümüzdeki dönem çok konuşulacak kentsel dönüşüm damgasını vurdu. Yerel seçim öncesi yeni seçilecek başkanların yolunu aydınlatacak bilgiler ve öneriler gündeme geldi.

 

Son dönemde kentsel dönüşüm konusunda açılımları ile kamuoyunu bilgilendiren Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki Orkent’in Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mimar Nihat Şen bu defa da çok iyi hazırlanmıştı.

 

Türkiye’nin yüzde 42’sinin birinci derecede deprem bölgesinde yer aldığını hatırlattı ve kentsel dönüşüm için şu bilgileri verdi:

 

“Mutlaka alan bazlı kentsel dönüşüme geçilmeli. Bu konuda uzlaşma şart. Kamunun etkinliğini sağlamalıyız. Kentsel dönüşüm bir tercih değil zorunluluktur. Bunu herkese anlatmalıyız.”

 

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hamit Haluk Selim de kentsel dönüşüme dikkat çekti. Bilinçli bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı. Deprem konusunda konunun uzmanlarının dışında herkesin konuştuğunu söyledi ve ekledi:

 

“Kentsel dönüşümde aynı şeyi yapmayalım. Bilenler konuyu aktarsın. Doğru adımlar atalım.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.