Tatil bakımı yapmayı ihmal etmeyin

A -
A +

Okulların kapanmasına sayılı günler kala tatil ve yolculuk heyecanı şimdiden yaşanmaya başladı. Özellikle karayoluyla yolculuğa çıkacaklar için araçların bakımı ciddi önem arzediyor. Yapılacak 'küçük' bakımlarla 'büyük' tatsızlıkların yaşanmasına engel olabilirsiniz. Sıcakların iyice bastıracağı şu günlerde bakıma lastiklerden başlamak da fayda var. Kış lastiklerini halen yazlıklarla değiştirmeyenler için ise küçük bir bilgi; "Yapısı gereği yazın yol tutuşu zayıf olan kış lastiği, sıcak asfaltta da silgi gibi eriyerek bir kaç ayda kullanılamaz hale gelir..." Uzun tatil yolculuklarında yapılması gereken başlıca önemli bakımlar ise şöyle;

> Aracınızın motor yağı, fren hidroliği, soğutma suyu gibi sıvılarını kontrol edin. Zamanı gelmişse mutlaka değiştirin. Eskimiş yağlar, uzun yolculuklarda yüksek ısıdan dolayı performanslarını  kaybedeceğinden ciddi hasar ve kazalara sebep olabilirler.
> Kışın zor şartlarında yıpranan fren boruları, balatalar, el freni ve diğer yürür aksamı mutlaka kontrol ettirin. Yolculuk esnasında yüklü aracın daha zor frenleme yapacağını unutmayın.
>  Tatile çıkarken bavullarınız sebebiyle aracınızın ağırlığı daha da artacaktır.  Bu yüzden lastiklerin havalarını yük durumuna göre tavsiye edilen basınca getirin.
>?Sıcak hava demek toz demektir. Eskimiş hava filtresi tozla iyice tıkanacağından hem yakıt sarfiyatınızı ciddi artırır hem de nefes alamayan motoru güçten düşürür.
> Sıcak havalarda araba kullanmak hem yorucudur hem de dikkatinizi dağıtır. İyi bir havalandırma için klimanızın gaz ve yağını kontrol ettirin.
> Sadece gece sürüşlerinde değil, şehirlerarası yollarda, yağmurlu ve sisli havalarda gündüzleri de farlarınızı açık tutun. Unutmayın; gündüz yakılan farlar görmeniz için değil 'görülmeniz' için önemlidir.
> Sadece sizin değil çocuklarınızın da emniyet kemeri takmasını sağlayın.
>?Gece yolculuğunu seviyorsanız, gündüz uykunuzu alıp yola çıkabilirsiniz. Çocuklarınız uyuyacağından hem rahat edersiniz hem de daha az trafikte daha serin bir yolculuk yapmış olursunuz.
> Çocuklarınıza seyahat esnasında oynayabilecekleri oyuncaklar verebilirsiniz. Ancak bunların sivri ve keskin kenarlı olmamasına dikkat edin.
>?Seyahatlerde rahat kıyafetleri tercih edin.

SUBARU fiyatları değiştirmedi
Subaru'nun en çok tercih edilen üç modeli yaza özel fiyatlarla satışa sunuldu. Forester'ın 2.0 litrelik 150 beygir gücünde ve 6 ileri otomatik şanzımana sahip "Elegance" versiyonu 94 bin 949 TL, XV'nin 1.6 litrelik lineartronic otomatik şanzımanlı Comfort versiyonu 66 bin 949 TL, dizel otomatik Outback modeli ise 119 bin TL'lik fiyatı ile haziran boyunca kampanyada olacak. Subaru'nun geçtiğimiz ay pazara çıkan dizel otomatik versiyonlu Outback modeli; şehir ve arazi kullanımını birarada sunuyor.

Citroen indirime girdi 
Türkiye'de 50'den fazla servis noktasıyla hizmet veren Citroen,  23 Haziran'a kadar sürecek kampanyasında bakımda indirimli fırsatlar sunuyor. 'Yaz Bakım Kampanyası' kapsamında Citroen sahipleri,  orijinal mekanik yedek parçada, aksesuarlarda, işçilikte ve Total motor yağlarında yüzde 15 indirim avantajından yararlanabilecekler. 


Renault'da ticari ve binekler sıfır faizle
Yaz kampanyasına start veren Renault, Fluence ve Megane HB sahibi olmak isteyenlere 24 bin TL için 24 ay "sıfır" faiz avantajı sunuyor. Captur hariç diğer bütün Renault binek araç modelleri ise 48 bin TL için 48 ay 0.69 faiz oranı geçerli olacak. Ayrıca ticari araç kullanıcılarına yönelik "sıfır" faiz ve cazip ödeme şartları da bulunuyor. Master ve Trafic modellerinde 18 bin TL için 18 ay "sıfır" faiz imkânı yer alıyor. Master minibüslerde araç bedelinin yüzde 100'üne kredi sağlanırken, 2. el araç almak isteyenlere de 24 ay yüzde 0.69 faizli 24 bin TL'lik kredi sağlanıyor.

SEAT, rekabete Toledo ile katıldı
Seat, tatil hazırlığı yapan ailelerin karşısına Toledo ile çıkıyor. 37 bin 500 TL'den başlayan fiyatlarla alınabilen Toledo, ikisi benzinli ve bir dizel olmak üzere üç farklı motor seçeneğine sahip. 550lt bagaj hacmi bulunan aracın 1.2 lt'lik TSI motora sahip versiyonu, 105 HP güç üretirken 100 km'de ortalama 5.4 lt yakıt tüketiyor. Diğer benzinli ve 7 ileri DSG şanzımanla alınabilen versiyonu ise 1.4 litrelik TSI motora sahip. 122 HP'lik motor 100km'de 5.8 litre tüketiyor. 1.6 litre 105 HP'lik common rail TDI dizel motor ise 100km'de 4.4 litre tüketiyor.

En minik motora en büyük ödül
Ford'un 1.0 litrelik EcoBoost benzinli motoru, Türkiye de dahil dünyanın 35 ülkesinden 87 jüri üyesi gazetecinin oylarıyla belirlenen "International Engine of the Year" organizasyonunda üst üste ikinci defa "Uluslararası Yılın Motoru" ödülüne layık görüldü. Ford, Fiesta, B-MAX, Focus ve C-MAX modellerinde kullandığı bu motorunu; Yeni Connect,  Courier, Mondeo ve EcoSport modellerinde de kullanacak. Motorun üretim kapasitesi, yüksek talep sebebiyle iki katına çıkarılacak. Motor, doğrudan yakıt enjeksiyonu, turbo besleme ve değişken supap ayarı özelliklerini bir arada toplayarak düşük yakıt tüketimi özelliği sunuyor.  125 HP güç üreten turbo motor 1.0 EcoBoost, 100 km'de 5.1 litrelik yakıt tüketimine sahip bulunuyor. Ford Avrupa, 2011 yılında 141 bin olan EcoBoost'lu araçların sayısını 2015 yılında yaklaşık 480 bine çıkarmayı hedefliyor. Ford Başkan Yardımcısı Joe Bakaj, "Üç silindirli küçük bir motorun böyle bir performans ve yakıt ekonomisi gerçekleştirdiğine inanmak için motoru kullanmanız gerekir" diye konuştu.

Pazar rekor sinyali verdi, lider VW oldu
Türkiye otomotiv pazarı yılın ilk 5 ayında yüzde 14 artışla 307 bin 647 adetlik araç satışına imza atarken, otomobil satışlarında ilk sıraya 42 bin 146 adetle Volkswagen yerleşti. VW'yi 39 bin 695 adetle Renault, 38 bin 452 adetle Ford ve 37 bin 800 adetle Fiat takip etti. Satışlarda ilk 10 arasına giren diğer markalar Opel, Hyundai, Dacia, Peugeot, Citroen ve Toyota oldu. İlk 5 aylık satışlar yıl sonunda pazarda yeni bir rekorun sinyali olarak değerlendirilirken, satışların artmasındaki en büyük etken ise düşük faizli krediler olarak gösteriliyor. Otomobil satışlarının arttığı dönemde hafif ticari araç pazarı yüzde 2.76 azaldı. Ocak-mayıs döneminde 1600 cc altındaki otomobil satışlarında yüzde 22.2, 1600-2000 cc aralığında motor hacmine sahip otomobil satışlarında yüzde 3 ve 2000 cc üstü otomobillerde de yüzde 4.4 artış görüldü. İlk 5 aylık dönemde dizel otomobil satışlarının payı yüzde 58.6, otomatik şanzımanlı otomobillerin payı ise yüzde 37.4 düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde 25 adet de elektrikli araç satıldı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.