Dakikalar içinde şarj olan elektrikli arabalar geliyor

A -
A +

Tıpkı benzinli arabalar gibi, bir kaç dakika içinde deposunu 'fulleyebilen' elektrikli otomobillere binmemize az kaldı. Bu satırları okuyan birisi aklından 'Nihayet bataryalar gelişiyor' diye geçirebilir, ancak söz konusu gelişme beklenenin aksine bataryalardan değil kapasitörlerden geldi. Çok yüksek miktarda elektriği çok hızlı depolayan kapasitörler (kondansatör), devreye bağlandığında bütün gücü anında vermesinden dolayı bugüne kadar elektrikli arabalarda kullanılamıyordu. Beklenen heyecan verici haber ise geçtiğimiz günlerde Avustralya'dan geldi. Ülkenin bilim adamları bugüne kadar yaygın olarak fotoğraf makinelerinin flaşlarında kullanılan kapasitörlere batarya özelliği kazandırmayı başardıklarını açıkladı. Üstelik yeni geliştirilen yöntem, halihazırda kullanılan süper kapasitörlerden 12 kat daha fazla enerji depolayabiliyor. Sürpriz bununla da bitmiyor. Gelişmenin en can alıcı tarafı ise, söz konusu kapasitörlerin devasa boyutlarının normal araba aküsü kadar küçülmüş olması. Neredeyse sınırsız bir ömre sahip olan ve saniyeler içinde yeniden şarj edilebilen bu kapasitörlerden bir veya bir kaç tanesinin elektrikli araçta kullanılması halinde, 8 saatlik şarjla 120 km yol yapabilen arabalar yerini 2 dakikalık şarjla binlerce km seyahat özgürlüğü sağlayan modellere bırakacak. Elektrikli otomobillerin gelişmesini tıpkı cep telefonlarına benzetenleri haklı çıkartan bu gelişmenin, ticari safhada olduğu da gerçekten heyecan uyandıran detaylar arasında yer alıyor.


 
Sahibinden 4 milyon TL'ye satılık, takas da olabilir!..
Sahibinden.com'da son günlerin en ilgi çeken ilanı Sarıyer'den verilen 2 milyon dolar (yaklaşık 4 milyon lira) değerindeki Hennessey marka otomobil oldu. Türkiye'de yalnızca bir adet bulunan TR plakalı 2013 model Hennessey Venom GT için yaklaşık 4 milyon lira isteyen ilan sahibi otomobilini sıfır araç karşılığında takas edebileceğini de belirtti. Dünyanın en lüks spor otomobilleri arasında yer alan Hennessey Venom GT'nin, 7 litrelik V8 motoru 1.200 beygir güç üretiyor. İngiltere'de el yapımı özel olarak üretilen araç, 4 çeker akıllı çekiş sistemine sahip. Venom GT, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen test sürüşünde, 13.63 saniyede 300 kilometre hıza ulaşarak Guinness Rekorlar'ına girmeyi başarmıştı. Venom GT dünyanın en hızlı modifiye edilmiş aracı olarak tanınıyor.

 
BAYRAM FIRSATLARI
Kur zammını hissettirmeyen kampanyalara aynen devam
Otomotivle bankacılık sektörünün yakın arkadaşlığı pazarı da canlı tutuyor. Kolay kredilerle beslenen kampanyalar, dövizdeki yükselişe rağmen temmuzda pazarı %15 büyüttü. Canlılığı devam ettirmek isteyen firmalar şimdi de bayram fırsatlarına başladı. Ağustos ayına özel düzenlenen kampanyalarda, 0 faiz, uzun vadeler ve nakit alımda indirim fırsatları sunuluyor. Dacia'nın 12 Ağustos'a kadar sürdüreceği kampanyasında Duster ve Dokker Combi için 12 bin TL'ye 12 ay vadeli '0 faiz' avantajı bulunuyor. Kampanyada, 1.6 benzinli Duster 4X2 33 bin 700, Dokker Combi'nin fiyatı ise 24 bin 500 liradan başlıyor. Chevrolet'de, yeni Cruze Sedan ve Hatchback benzinli modellerde 18 bin lira için 0 faizli 18 ay kredi sağlanıyor. Cruze StationWagon'da ise 9 bin 940 liraya varan indirim bulunuyor. Peugeot'da ise 208, 3008 ve 5008 modellerini ağustos ayında satın alan müşteriler, ödemelerini %0'dan başlayan faiz oranlarıyla yeni yılda yapabiliyorlar.

 
Otomatik Megane HB DÜZ VİTES FİYATINA
Ağustos ayında da yaz fırsatlarına devam eden Renault, bütün binek modellerinde (Fluence EDC ve Megane HB CVT hariç) 48 bin TL için 48 ay 0.79 faiz fırsatı bulunuyor. Ayrıca Fluence EDC ve Megane HB CVT versiyonlarına için özel bir kampanya başlatıldı. 16-17-18 Ağustos 2013 tarihlerinde düzenlenecek kampanyada, Megane HB CVT düz vites fiyatına satışa sunuluyor. Ayrıca Fluence EDC de 57 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. 


Otokoç 6 ayda 18 bin araç sattı
Otokoç, 400 bine yakın araç satışının gerçekleştiği yılın ilk yarısında 17 bin 874 adetlik satış gerçekleştirdi. Türkiye'deki bütün Ford markalı binek araçların yüzde 33'ünü, Volvo markalı binek araçların ise yüzde 52'sini tek başına satan Otokoç, 607 adetlik kamyon satışı ile de Ford Trucks markasında yüzde 22.4 penetrasyon elde etti. Otokoç Genel Müdür Yardımcısı Uğur Güven, "Otokoç olarak yaklaşık bin çalışanımız ile yıllık 1.3 milyon ciro yapan bir şirketiz. Hizmetlerini sunduğumuz markaları en iyi şekilde temsil ediyor ve her geçen yıl pazar payımızı arttırıyoruz. Yeni merkezlerimizle büyümeye devam edeceğiz" diye konuştu.

3. defa, Yılın Filo Aracı
Toplam ihracatı 1 milyon adedi geçen Isuzu D-MaxPick-Up, Londra'da 3. defa "Van Fleet World-Yılın En İyi Filo Aracı" Ödülü'ne layık görüldü. 2002 yılında 1 tonluk pick-up modelinin üretimini dünya çapında Pick-Up'ların en büyük pazarı Tayland'a taşıyan Isuzu, aynı yılda D-Max'i lanse etmişti. Van Fleet World Editörü, Isuzu'nun yeni D-Max Pick-Up ile dayanıklı, sağlam iş kamyoneti kimliğinden çıkarak geniş yelpazeli model ve özellikleriyle seri pick-up üretimine geçiş yaptığını belirtti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.