Ağaç isteyen tohum eker!

A -
A +

Kültürümüzün, geçmişten günümüze ve geleceğe taşınmasında payı olan vesilelerden biri de şüphesiz ki dergilerdir. Bazen birkaç kültür adamının, bazen birkaç şairin, edebiyatçının ya da tarihçinin bir araya gelerek yayımladıkları dergiler, kimliğimizi oluşturan değerleri çok farklı açılardan okuyucularına yansıtmışlar, fikir ve sanat eserlerinin benimsenmesinde, yayılmasında önemli rol oynamışlardır. Dergilerin en önemli faydalarından biri de kendini duyurma imkânı bulamayan yazar, şair, bilim adamı ve araştırmacının fikirlerinin duyurulmasına, yazılarının, şiirlerinin yayımlanmasına vesile olmasıdır. Nice kültür adamımız, çeşitli dergilerin sağladığı yazma fırsatı ile kendilerini ifade etme imkânı bulmuşlar, bir yazarlık mektebinde yetişir gibi edindikleri tecrübelerle toplumun sayılan, sevilen isimleri arasında yerini almışlardır.

Günümüzde çok sayıda ve çok farklı alanlarda dergi yayımlanmaktadır. Ticari dergiler yanında kültür, sanat, edebiyat, fikir ve tarih alanlarında yayın yapan dergilerin sayısı da oldukça fazladır. Bunlardan bir kaçını tanıtmak istiyorum.
**
Şehirler âbâd edilirken, kültürü berbat etmeden, sanatı, edebiyatı şehrin belleğinden ayırmadan, şehirli ile birlikte yaşanması, yaşatılması çabası ile çıkan "Şehir ve Kültür" dergisi bunlardan biri...
Hazırladığı arşivlik sayılarla bir süreli yayın olmaktan öte, Batı yanlılarının bütün tahribat çabalarına rağmen, İslam medeniyetini en duyarlı şekilde yansıtan bir milletin his tarihine dair, önemli şerhler düşme gayretini sürdüren bir dergi. Konu zenginliği ile, tasarımı ile, rengârenk resimleri ile okurlarını sıkılmadan başka dünyalara taşıyor.
. . .
"Bütün bildikleriniz tarih olacak!" sloganı ile tarih dergileri arasında yerini alan "Derin Tarih" ise, gerçekten bildiğimiz tarihin çok ötesinde bize yeni, duymadığımız bilgiler sunuyor. Gerçekleri saklanan tarihî olayları, belgelerin ışığında âdeta kapatıldıkları karanlık mahzenlerden gün yüzüne çıkararak okurlarıyla buluşturuyor. Derin Tarih, güçlü ve zengin bir yazar kadrosuna sahip. Her biri alanında uzman tarihçiler, derginin sayfalarında okurlarını âdeta tarihin saklı koylarına, gizli dehlizlerine bir yolculuğa çıkarıyor.
. . .
Yazar kadrosu ile, muhtevası ile, tasarımı ile, okuyucusuna zengin bir kültür sunan, takip ettiğim ve "işte aradığım dergi diyebildiğim" dergilerden biri de "Divanyolu" dergisi... İstanbul'da filizlenen ve yurt sathına dalga dalga yayılan bir hizmet anlayışı ile kültür, sanat, tarih, edebiyat ağırlıklı ve içtimai hayattan kesitler sunan, dolu dolu bir dergi... Uzun yıllar Türkiye gazetesinde köşe yazıları ile tanınan, sevilen tecrübeli gazeteci Muammer Erkul'un genel yayın yönetmenliğinde her ay okurları ile buluşuyor. Yayın hayatında 1 yılını çoktan gerilerde bırakan ve okuyucusu ile sıkı bağlar oluşturan dergi, ünlü kalemlerin imbikten süzülen damlalar misali, satırlara nakşeden yazıları ile gönüllere hitap ediyor. Fedakârlıklarla hazırlanan dergi, kütüphanenize zenginlik katacak bir kültür hizmeti...
. . .
Tarihimizde geçen ibretlik vakaları inceleyip, araştıran ve rahat okunur bir mizanpajla okuyucularıyla paylaşan "Yedikıta" dergisi de sağlam kaynaklardan güvenilir bilgileri bizlere sunuyor. Merak ettiğimiz, yüzeysel bilgilerle bildiğimiz birçok tarihî vakanın arka yüzü, bilinmeyenleri araştırmacı yazarlar tarafından okuyuculara aktarılıyor. "Yedikıta" dergisi tarihe bakış açısını şöyle yorumluyor: Tarihteki hadiselere kırık aynalardan bakanların her biri, farklı şeyler görür, farklı yorumlar ve değişik hükümler çıkarır. Tarih ise ancak bugünden o güne değil, o günden bugüne çok boyutlu gözlüklerle bakılırsa daha net ve pürüzsüz görülür. İşte "Yedikıta"nın bu bakış açısı, tarihi bambaşka bir boyutuyla algılamamızı sağlıyor.
**
Yaşayan kültürümüz, kadim medeniyetimizin tohumlarından yeşermiş, derin köklerinden güç alan ulu çınarlar gibi... Mevlana hazretlerinin "Kuru duayı bırak, ağaç isteyen tohum eker" misali dergiler de gönüllerde yeşertmek istenen duyguların, gelecek nesillere taşınmak istenen fikirlerin, kadim medeniyetin tohumu gibiler. Kültürümüzün, manevi değerlerimizin yaşaması, yaşatılması, yayılması için öz kültürümüzün tohumu değerindeki böyle dergilerin, alınması, ekilmesi, yeşertilmesi gerekiyor. Eğer gerçekten ağaç istiyorsak!
Yani bu topraklarda var olan değerlere sahip çıkmak istiyorsak, emaneti gelecek nesillere temiz bırakmak istiyorsak ve toprağın altında yatanlara minnet borcumuzu ödemek istiyorsak...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.