YUNANİSTAN'DA NELER OLUYOR?
HAYRETTİN TURAN - 1 Kamu sektöründe açığın çok yüksek olması dolayısıyla daha yüksek faizle borçlanır hale gelen ülkede hayat pahalı. Ağır sanayi yok. Vergi kaçakçılığı da eklenince durum her geçen gün daha kötüye gidiyor. 350 milyar euroluk borca rağmen ülkede, halk gündüz uykusu 'siesta'yı terk etmiyor
KAVALA, TÜRK TURİSTLERİ BEKLİYOR
15. yüzyılda kurulan Kavala, liman şehri olduğu kadar tarihî bir şehir özelliği de taşıyor. Çok sayıda Osmanlı eserinin bulunduğu 80 bin nüfuslu Kavala şehri, Türk yatırımcı ve turistleri bekliyor.
OSMANLI KEMERİ HÂLÂ DİMDİK AYAKTA
Kavala'ya Osmanlı döneminde yapılmış bir su kemerinin ayakları arasından geçilerek giriliyor. Kale duvarları içinde yerleşik bu eski ve ünlü Türk şehri, Eski Kavala olarak anılıyor ve insanı hemen sarmalıyor.
Yunanistan...
Asırlarca Osmanlı hakimiyetinde kalmış, yakınımızdaki 'uzak' ülke.
Bugünlerde 300 milyar euroyu geçen borcu ve Avrupa'yı sarsan krizle gündemde.
Peki komşuda neler oluyor?
Suyun öte yanını geçip, coğrafyamızın ve tarihimizin kadim hinterlandına yolculuğa çıktık. Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın yurdunda misafir olduk...
Trakya'nın yeşil arazileri arasından İpsala Gümrük Kapısı'na vardıktan sonra, önce Dedeağaç'a (Aleksandrapolis) ulaşıyoruz.
Bursa'dan, İstanbul'dan önce 'Türk' olmuş bu topraklarda birazcık tarih duyarlılığı olan ruhların ürpermemesi imkansız.
Bizim tarafın devamı olan coğrafi çizgiler arasında otobüsle yol alıyoruz.
Çevresi yemyeşil bitki örtüsüyle bezenmiş üçer şeritli karayolu gideceğimiz yerlere rahat ve sakin bir ulaşım sunuyor.
Yol üstünde kalan bazı köylerin minareleri bize selam gönderiyor.
ŞİFRE KELİME: GÖÇ
Önce bölgedeki ilk büyük Türk şehri Gümülcine'nin yakınından geçiyoruz. Rehberimiz geçtiğimiz bölgeler hakkında kısa kısa bilgiler veriyor. Söylediğine göre Gümülcine'nin nüfusu 52 bin civarındaymış ve bunların yarısı Türk'müş. Yörenin dilimizi konuşan diğer bir unsurunun ise Çingeneler olduğunu söylüyor. Burada okutulan ders kitapları Türkçe ve Rumca'ymış. Bu arada , Türk cemaatinin problemleri ile ilgili sorularımızı cevaplandırıyor.
"1906'daki sayımlara göre şehir ahalisinin yüzde 82'si Müslüman'dı. Asrın başındaki mübadele esnasında ise şehirde Türk sayısı düşerken Rum sayısı arttı" diyor. Aradan bir asırdan fazla zaman geçmesine rağmen bu sayının artmaması göç denen trajedinin eseri.
Göç, bütün Rumeli'nin bir asırdan beri yaşadıklarını özetleyen şifre kelime.
MÜZE KENT: KAVALA
Gezdiğimiz kasaba ve köylerde mübadeleden dolayı özellikle Karadeniz'den gelen Rum ahaliyle karşılaşıyoruz. Bu arada Batı Trakya Türklerinin siyasi alanda birlik gösterisine de şahit oluyoruz. Nitekim son seçimlerde milletvekili çıkardılar.
Bir saat sonra diğer bir Türk şehri olan İskeçe'nin yanından geçiyoruz. Daha sonra İskeçe'den bir sonraki durak olan kalacağımız Kavala'ya varıyoruz... Adı Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa ile hafızamıza kazılan şu meşhur şehir...
Kavala'ya Osmanlı döneminde yapılmış bir su kemerinin ayakları arasından geçilerek giriliyor. Kale duvarları içinde yerleşik bu eski ve ünlü Türk kenti eski Kavala olarak anılıyor. Şehir insanı hemen sarmalıyor. Mahallelerin hepsi onarılarak korumaya alınmış, bakımlı güzelim Türk evleri, kalenin eteklerinde sokaklar boyunca uzanıyor. Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın kendi evinin bulunduğu meydanda heykeli dikili. Evi günümüzde müze olmuş, zaten eski Kavala'nın tümü yaşayan bir müze şehir.
KEPENKLER İNİYOR!
Komşunun eski geleneği olan uzun siesta devam ediyor. Dükkanlar sabah 09.00'da açılıp, tam işlerin yoğunlaşacağı 12.00'da yemek arası sebebiyle kapanıyor. Yemeğini yiyip gelen esnaf kısa süre sonra 14.00'te uyku için kepenkleri indiriyor. 17.00'ye kadar dinlendikten sonra dükkanlar açılıyor. Kışın da aynı sistemin devam etmesi burayı gezmeye gelen misafirleri şaşırtabilir.
YOLSUZLUK ülkeyi bitirdi!
İhracata dayalı ekonomi olmamasının yanı sıra en büyük gelir kaynaklarından birisi olan deniz taşımacılığı (navlun) dünya ticaretinin daralmasından dolayı büyük darbe aldı. AB'nin ekonomisi iyi olan ülkelerine başlayacak göç olayı da yetkilileri korkutuyor. Kötü yönetimi, kamu sektöründe açığın çok yüksek olması dolayısıyla daha yüksek faizle borçlanır hale gelen ülkede hayat pahalı. Vergi kaçakçılığı da eklenince durum her geçen gün daha kötüye gidiyor. Burada herkes memur olmak istiyor ve bütçenin yarısı neredeyse memur maaşlarına gidiyor.
Yunanistan'da vergi mükelleflerinin yüzde 94'ü yılda 30 bin euronun altında kazanıyor. 2008'de 200 bin euronun üzerinde kazananların sayısı ise sadece 3 bin 125... 300 milyar euroyu geçen borcu ve Avrupa ortak para birimi euroyu bile sarsan krizi sebebiyle bugünlerde gündem ekonomi üzerine. Ülke ekonomisini sarsan kriz sokaktaki insanları şimdiden etkilemiş durumda. TV'lerde devamlı yolsuzluk üzerine tartışma yapılıyor.
Son krizde Yunanistan'ın, AB'ye bütçeden cari açığa kadar birçok konuda verileri çarpıtarak gönderdiği ortaya çıktı. Rakamları söylememe sadece devlette değil, iş dünyasında da bir gelenek. Kavala Valisi Theodoros Kalliontzis "İstatistiklerimiz yanlış olduğu için, Avrupa Birliği Eurostat'dan müfettiş gönderdi" diyor.