Bir milâdî sene daha bitmek üzere

A -
A +
Cenâb-ı Hakk'ın bizlere olan en önemli lütuflarından birisi de zaman nimetidir. Akıp giden zaman içerisinde, bize emânet edilen ömrümüzü tamamlamaktayız.
Bizler yeni bir yıla girmek üzereyken, geçen bir yılımızın muhâsebe ve murâkabesini yapmalıyız. Bir sene boyunca, kendimiz ve âilemiz adına; milletimiz, memleketimiz ve devletimiz için; Müslümânlık ve insanlık uğruna ne gibi hizmetler, iyilikler, güzellikler, hayırlar, fedakârlıklar yaptığımıza bakmamız lâzım.
Tabîî ki, günümüz şartlarında Türkiye'de takrîbî 60-70-80 senelik bir insan ömrü içerisinde, 1 sene çok mühim bir zamân dilimidir. Bir senenin değil; yerine, zamanına ve şartlarına göre ayın, haftanın ve günün bile ehemmiyeti çok fazladır; hattâ sâatin, dakîkanın ve sâniyenin bile önemi çok büyüktür.
Aslında bizler, Allahü teâlânın lutfettiği çok büyük nimetlere sâhibiz. Bizler, yüz milyonlarca, hattâ milyarlarca kişiden daha şanslıyız. Bu nimetleri yerli yerinde kullanabiliyor muyuz? Buna bakmamız lâzım.
Allahü teâlânın bizlere ihsân buyurduğu sonsuz nimetlerine şükretmeli, bunları yerli-yerinde kullanmalı, O'nun dînine hizmet ve kullarına yardım etmeliyiz. İlmi olan ilminden, makâmı olan makâmından, malı olan da malından diğer insanları faydalandırmalıdır. Her gün, en iyi işleri yapmaya çalışmalıdır.
Cenâb-ı Hakk'ın bizlere olan en önemli lütuflarından birisi de zaman nimetidir. Akıp giden zaman içerisinde, bize emânet edilen ömrümüzü tamamlamaktayız. Her insan, kendisine takdîr edilen ömrü, İlâhî irâde istikâmetinde geçirmekle mükelleftir.
Kur'ân-ı kerîmde, muhtelif âyet-i kerîmelerde, zamanın önemine dikkat çekilmiştir: [Fecr, 1-2; Leyl, 1-2; Asr, 1-2 ...âyetlerinde olduğu gibi]
Burada, konuyla ilgili bazı hadîs-i şerîfleri de zikredebiliriz. Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "İki [büyük] ni'met vardır ki, insanların çoğu bunlarda hep aldanır. Bunlar: Sağlık ve boş vakittir." [Tirmizî]
"İki günü birbirine eşit olan aldanmıştır."
"Yarın yaparım diyenler helâk oldular."
"Akıllı kimse [Akıllı Müslümân], kendisini hesâba çekip ölümden sonrası için hâzırlık yapan kişidir."
İnsan, yaratılışı îcâbı hayâtı sever, ömrünün uzamasını ister. Ancak, uzun ömür, Hak yolunda tüketilmiş ise hayırlıdır. Nitekim bir sahâbî, Sevgili Peygamberimize, "Yâ Resûlallah! İnsanların hayırlısı [en iyisi] kimdir?" diye sordu.
Peygamber Efendimiz ona şöyle cevap verdi: "İnsanların hayırlısı [en iyisi], ömrü uzun olup ameli güzel olandır."
O sahâbî, "Hangi insanlar şerlidir [daha kötüdür]?" diye sorunca da, Resûlullah Efendimiz, "Ömrü uzun olup da, ameli kötü olan" [Tirmizî] buyurmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.