Mekke-i Mükerreme'deki ziyaret yerleri

A -
A +

Mescid-i Harâm'daki "Metâf (Tavâf yeri)", "Hacer-i Esved", "Makâm-ı İbrâhîm", "Zemzem Kuyusu" gibi mekânlardan her birinin ayrı ayrı fonksiyonları vardır...

Hem bedenî, hem de mâlî ibâdetlerden ve İslâmın beş şartından biri olan "Hac"cın ve yine kıymetli bir ibâdet olan "Umre"nin îfâ edildiği mekânları içinde barındıran "Mekke-i Mükerreme"de birçok ziyâret mahalli mevcuttur.

Tabîî ki bunların başında "Kâbe-i Muazzama" ve onu çevreleyen "Mescid-i Harâm" gelir. Mescid-i Harâm'daki "Metâf (Tavâf yeri)", "Hacer-i Esved", "Makâm-ı İbrâhîm", "Hıcr-i İsmâîl" ve "Hatîm", "Mültezem", "Ka'be-i Şerîfe'nin Kapısı", "Zemzem Kuyusu" gibi mekânlardan her birinin ayrı ayrı fonksiyonları vardır.

"Mes'â (Sa'y yeri)" ["Safâ" ve "Merve" Tepeleri] sa'y ibâdetinin yapıldığı yerlerdir. "Arafât"["Cebelü'r-Rahme", "Mescidü'n-Nemire"], "Müzdelife" ["Meş'ar-i Harâm"] ve "Minâ" [Cemerât (Ûlâ, Vustâ ve Akabe Cemreleri denilen şeytân taşlama yerleri), "Mescid-i Hayf", "Akabe Mescidi", "Mescid-i Bîa"] gibi mekânlar, "Hac Menâsiki"nden bazılarının yapıldığı yerler ile buralarda bulunan diğer bazı mühim mevkilerdir.

"Seyyidü'l-kevneyn", "Resûlü's-sekaleyn" ve "İki Cihânın Güneşi" Sevgili Peygamberimizin doğduğu, dünyayı şereflendirdiği eve "Mevlidü'r-Resûl (Peygamber Efendimizin Doğduğu Ev)" denilir ve bu mekân, çok mühim bir başlangıç noktasıdır.

Onun ilk vahyi [Alak Sûre-i celîlesinin 1-5. Âyet-i kerîmelerini] almaya başladığı mekân olan "Cebelü'n-Nûr=Nûr Dağı"ndaki "Gâru Hırâ=Hırâ Mağarası" da, Cebrâîl aleyhisselâmın indiği ve bütün cihânın aydınlanmaya başladığı noktadır.

"Hicret" esnâsında Hazret-i Ebûbekir (radıyallahü anh) ile bir müddet [3 gün kadar] istirahat buyurdukları "Cebelü Sevr=Sevr Dağı"ndaki "Sevr Mağarası" da çok önemli bir başlangıç noktasıdır.

"Cebel-i Ebî Kubeys", "Dâru'l-Erkam", "Mescidü'ş-Şecere", "Mescidü'r-Râye", "Mescidü'l-Cin", "Mescid-i Âişe", "Mescid-i Ci'râne", "Hudeybiye"... denilen yerlerden her birinin de ayrı ayrı hâtıraları vardır.

"Cennetü'l-Muallâ" denilen, Harem-i Şerîfin yaklaşık iki kilometre kuzeyinde olan Kabristân'da, başta mü'minlerin annesi Hazret-i Hadîcetü'l-Kübrâ (radıyallahü anhâ), küçük yaşta ölen iki oğlu Hazret-i Kâsım ve Hazret-i Abdullah [Tâhir ve Tayyib isimleri de vardır] olmak üzere 10.000 civârında Sahâbe-i Kirâm medfûndur. Sevgili Peygamberimizin dedesi Abdülmuttalip ve amcası Ebû Talip de buradadır. Bu mezârlık, aynı zamanda şehrin târihî mezârlığıdır...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.