Acil Durum Butonu hakkında İETT’den açıklama geldi

A -
A +
Sayın Feridun Bey merhaba, 02.12.2019 tarihli yazınızda yer alan "Şoförlere acil çağrı butonu" başlıklı konu hakkında bilgi notu iletmek istedik. Özel Halk Otobüsü, Otobüs AŞ ve Metrobüs araçları dâhil tüm İETT otobüslerinde "Acil Durum Butonu" yer almaktadır. Sürücü ile iletişime geçilmesi konusunda ve acil durumlarda önlem almak adına Filo Yönetim Müdürlüğüne bağlı personel 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Sürücü herhangi bir durumda araçta bulunan bilgisayar ekranında yer alan “Acil Durum Butonu"na bastığı anda "Haber Komuta Birimi"nin ekranına, uyarı alarmı ile birlikte, o aracın kapı numarası, konumu, şoför iletişimi gibi bilgiler iletilir. Haber Komuta Merkezi’nde görevli personel bu alarm için sürücü ile iletişime geçip sürücüden konuyu öğrenir. Gerekli olduğu durumlarda, itfaiye, ambulans, polis vb. acil durum ekipleri araca yönlendirilmektedir. Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.
            İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü Basın Danışmanlığı
 
 
Ezan değil sanki türkü söylüyormuş!
 
Efendim biz geçen haftaki ara tatilden yararlanarak kısa bir tatil için Sakarya Akyazı Kuzuluk beldesine gittik. Dönüş günümüz olan 25 Kasım Pazartesi günü sabah namazı için uyandığımızda ezan vakti idi. Ezanın zaten hoparlör ile okunmasına üzülürken duyduğumuz bir sesle daha da şaşırdık. Hoparlörden okunan ezan seslerinin arasında birisi ağzıyla ezgi şeklinde müzik yapıyordu. Dikkatle dinlediğimizde  “essalatü hayrun minen nevm” kelimesinden başka, ezan kelimelerinden bir kelime söylemedi. Diğerleri Allahü Ekber derken o sanki bir Kafkas türküsünün ezgi şeklinde müziğini yapıyordu. Biz buna hem çok şaşırdık hem de çok üzüldük. Buradan sizin aracılığınızla Diyanet İşleri'ne, sorumlulara sesleniyoruz. Biz Müslüman halk olarak bunlara razı değiliz. Hıristiyanlar gibi ibadetlerimize müzik karıştırmaya uğraşanların da art niyetli olduklarını biliyoruz buradan sizin aracılığınızla sorumlulara duyurur, gereğinin yapılmasını arz ederiz efendim.
           Murat Kiraz
 
 
Hep “evet”e alıştırırsanız “hayır” deyince çıldırıyorlar
 
Haber bültenlerinde birkaç gündür kendisine istediği raporu vermediği için aile hekimine saldıran ve yaralayan bir genci seyrediyoruz. Son zamanlarda bu tür haberlerle sık karşılaşmaya başladık. Bundan sonra da bu tür olayları çok sık duyacağız ve yaşayacağız gibi gözüküyor.
Sebeplerinden bence en önemlisi "hayır" ve "yok" kelimelerine alışmamış, her isteği emir telakki edilip yerine getirilmiş gençler ve çocuklar... Ailede ebeveynler çok sevdikleri çocuklarının bir dediklerini iki etmiyorlar hemen yerine getiriyorlar. Okulda amirlerin öğretmenlere baskısı sonucu öğretmenler çalışmasa hak etmese bile istediği notu, takdir, teşekkür, iftihar belgesini veriyorlar bunun adı veli memnuniyeti, öğrenci memnuniyeti. Çocuk ve genç hep “evet”e alıştırılmış. "Hayır" ve "olmaz" lafını duyunca çıldırıyor ve saldırıyor. Evde ve okulda işlediği her suç "Çocuktur, gençtir, cahildir büyüyünce yapmaz" anlayışı ile hoş görülüp şımarıklığa, tembelliğe, aymazlığa çanak tutuluyor. Daha sonra ortaya kanun, kural, saygı, sevgi tanımayan bencil biri çıkıyor. Trafikte magandalık, yaptığı hatası sonucu uyarılınca hemen saldırganlık, istediği verilmeyince şiddete başvurma gibi olayları yaşıyoruz. Bunlar daha buz dağının ufak bir ucu ileride bu gençlerin bize neler yaşatacaklarını bekleyip görelim!..
           Hayrettin Hatunoğlu
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.