Yeni Soğuk Savaş: Ukrayna-Rusya gerilimi

A -
A +
Rusya uzun zamandır NATO’nun yanı başında olmasından rahatsız. Estonya, Litvanya ve Letonya Rusya’nın dibinde. Bu ülkelerde NATO silahları var. 
Rusya’nın rahatsız olduğu bir diğer konu Karadeniz’de NATO, ya da Batı gemileri... Putin’in Amerika’dan istediği şey yazılı taahhüt olarak Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelerin NATO’ya alınmaması. ABD bu ülkeleri NATO’da istiyor. 
Rusya ve Ukrayna savaşın eşiğine geldiler. Savaş belki kolay kolay çıkmaz. Ancak bu gerilim devam eder. Peki iki ülkenin askerî gücü nasıl? Euronews’ün Global Firepower raporundan aldığı bilgilere bakalım. 
Rusya dünyanın ikinci büyük ordusu. Ukrayna 25. büyük ordu. 141 milyon nüfuslu Rusya'nın askerî personel sayısı 3 milyon 569 bin, aktif asker sayısı 1 milyon 14 bin. Yaklaşık 44 milyon nüfuslu Ukrayna'nın toplam askerî personeli 1 milyon 245 bin. 
Rusya'nın yedek personel sayısı iki milyon. Ukrayna'nın yedek personeli ise 900 bin Paramiliter güç bakımından Rusya 555 bin, Ukrayna 90 bin seviyesinde bulunuyor. Rusya'nın savunma harcamaları 42 milyar 149 milyon dolar. Ukrayna'nın savunma bütçesi 9 milyar 600 milyon dolar.
Rusya'nın toplam hava aracı 4 bin 144. Ukrayna'nın toplam hava aracı 285. Rusya'nın 789, Ukrayna'nın ise 42 savaş uçağı bulunuyor. 
Küresel ateş gücü sıralamasında dünyada ikinci sırada bulunan Rusya 742, Ukrayna 25 saldırı uçağına sahip. Rusya'nın 1540, Ukrayna'nın 111 helikopteri bulunuyor. Rusya'nın 538, Ukrayna'nın 34 saldırı helikopteri mevcut.
Tank gücü bakımından dünyada lider konumunda bulunan Rusya'nın 13 bin tankı var. Ukrayna ise 2430 tanka sahip. Rusya'nın 27 bin, Ukrayna'nın 11 bin 435 zırhlı aracı var.
Kendinden tahrikli topçu açısından da dünyada ilk sırada bulunan Rusya'nın 6 bin 540, Ukrayna'nın 785 topçusu bulunuyor.
Rusya 4 bin 465 ve Ukrayna 2 bin 40 çekili topçuya sahip. Ukrayna'nın uçak gemisi bulunmuyor, Rusya'nın ise bir uçak gemisi mevcut.
Rusya 64 denizaltı sahibi iken Ukrayna ordusunun denizaltısı yok.
Rusya'nın 15 destroyeri (muhrip) bulunurken Ukrayna ordusunda yok. 
Ukrayna'nın bir, Rusya'nın 11 fırkateyni bulunuyor.
Rusya 85, Ukrayna 0 korvete sahip. Rusya 48 mayın gemisi sahibiyken Ukrayna'da bu gemi yok.
Şayet bir savaş çıkarsa Rusya, Ukrayna’yı bir hafta içinde yutar. Ha, ABD savaş gemilerini getirir, çokça silah verirse Ukrayna sadece yenilginin tarihini uzatır. 
BBC Moskova muhabiri Steve Rosenberg’in yazdığı gibi Batı’nın bazı endişeleri var. Nedir onlar? Ukrayna sınırında tahmini 100 bin Rus askeri var. Moskova'nın kara ve denizden askerî tatbikatları başladı. Şubat ayında gerçekleşecek Belarus-Rusya tatbikatı. Kremlin, ABD'nin reddedeceğini bildiği isteklerde bulunuyor (Ukrayna'nın NATO'ya girişinin engellenmesi ve NATO'nun Doğu Avrupa'daki askerî hareketlerini sonlandırması gibi). Putin'in Rusların ve Ukraynalıların "Tek bir halk, bir bütün" olduğunu söylemesi... 
Rusya, NATO'nun Rusya'nın millî güvenliği için tehdit olduğu konusunda ısrar ediyor. Batılılar bunu anlamıyor. Rusya bir NATO ülkesini daha yanı başında asla istemiyor... Rusya bir harekâta girişir mi belli değil ama cesareti fazlasıyla var. 
Batı da savaş istemiyor. Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçılar da aynı şekilde. Tabii ABD NATO’yu Ukrayna ve Gürcistan’a getirmeme konusunda taahhüt verebilir mi? Her şeyi belirleyecek olan bu...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.