Devlet 2500 lirayı koydu ey şirketler! Hadi sizi de görelim, bir kere de bu ülke için bir şey yapın

A -
A +
 
Devletin size yaptığı bu kaçıncı kıyak?
Pandemi’nin, savaşın tetiklediği şu ekonomik sıkıntı döneminde kârlarınızı 10-20 kat arasında artırdığınızı, hiçbir bedel ödemeden, ellerinizi yıkayarak çıktığınızı görüyoruz.
Zam üstüne zam yaptınız, stoklardaki malların etiketlerini değiştirdiniz, acımadan fiyatları artırıp, üstüne hükûmeti ‘enflasyonla yeterli mücadeleyi vermiyor’ diye acımasızca eleştirdiniz.
Bir kere de bu ülke için, bu vatan için elinizi taşın altına koymadınız.
Aç bir ejderha gibi hep istediniz, yuttunuz.
Şimdi 6 milyon dar gelirlinin istifade edeceği 30 milyar liralık destek paketine bakıyorum. Evet, vatandaşın icra takibine düşen 2000 liraya kadar olan borçlarını devlet üstlenecek. Varlık Yönetim Şirketlerine devredilmiş 2500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlar da silinecek.
Hepsini devlet üstlenecek.
Burada bir başka SORU var: ALACAKLI KİM?
Önemli kısmı elektrik, doğalgaz, telefon ve su şirketleri.
Yani Devlet aslında bu paraları elektrik, doğalgaz ve telefon şirketlerine ödüyor vatandaş adına. 30 milyar lira (1 milyar 648 milyon dolar) aynı zamanda BU ŞİRKETLERE VERİLEN HİBE. Sonuçta vatandaşın söz konusu şirketlere olan borcu silinecek ama para aynı zamanda elektrik, doğalgaz, telefon şirketlerinin kasasına girecek. Yöntem de şu, şirketler devletin sildiği borcu, vergisinden indirecek.
Böylece binlerce dosya icra takibinden düşecek, adliyeler rahatlayacak.
Daha da rahatlayabilir.
Nasıl mı?
Bu ELEKTRİK, TELEFON ve DOĞALGAZ şirketleri “2500 liralık borcu da biz siliyoruz” der. Böylece 5000 liraya kadar borcu olan milyonlarca insanın borçlarının tamamı silinmiş olur
Hadi, görelim sizleri.
Diğer yandan…
Misal bizdeki zincir marketler bir açıklama yapıp neden “100 TEMEL GIDANIN FİYATINI OCAK 2023’E KADAR DONDURDUK” demezler?
Fransız iş adamları ve market zincirlerinin sahipleri bunu yaptı oysa.
 
FRANSIZ MARKET ZİNCİRLERİ FİYATLARI 100 TEMEL ÜRÜNDE 30 KASIM’A KADAR DONDURDU
 
Market zinciri Carrefour, Fransa’da halkın yükselen enflasyonla mücadele etmesine yardımcı olmak için gıda, sağlık ve giyimdeki 100 ürünün fiyatını 30 Kasım’a kadar dondurdu.
Bir diğer market zinciri Leclerc de mayıs ayında en çok satın alınan 120 ürünün fiyatını geçen ay sonuna kadar dondurmuştu.
Şimdi soruyorum:
Fransız iş adamları bizdeki iş adamlarından daha mı VATANSEVER?
Onlar ülkeleri için kârlarından fedakârlıkta bulunmayı göze alıyorlarken ülkemizin iş adamlarında bu vatanseverlik potansiyelini neden göremiyoruz?
Bu ülkenin insan malzemesinde ve kültüründe eksik olan ne?
 
PETROL VE NAKLİYE ŞİRKETLERİ DE FİYATLARI DÜŞÜRDÜ
 
Market zincirleri bu kararı aldılar ama diğer Fransız şirketleri de yüksek enflasyon nedeniyle fiyatları düşürme kararı almıştı zaten. Total Energies ülkede petrol istasyonlarında 1 Eylül’den yıl sonuna kadar akaryakıt fiyatlarını düşüreceğini açıkladı.
Çünkü Fransız konteyner nakliye şirketi CMA CGM de Asya'dan Fransa'ya konteyner nakliye ücretlerinde 750 avro indirim yapacağını açıkladı.
Yeniden soruyorum:
Bizdeki petrol ve nakliye şirketlerindendevletten ihale üstüne ihale alan ünlü şirketlerden böyle bir müjdeli haber alabiliyor musunuz?
Âdeta kış uykusuna yattılar bu sıcak yaz günlerinde.
 
“MÜTTEFİKİMİZDEN” TEHDİT MEKTUBU VE BÜYÜK ÇARESİZLİĞİMİZ
 
Sonra ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo TÜSİAD’a mektup göndererek “Türk şirketleri Ruslarla iş yaparsa ABD’nin yaptırımlarıyla karşılaşabilir” diye tehdit ettiğinde bir tane bile CESUR YÜREK çıkıp “Hop haddini bil” diyemiyor. Hükûmeti her fırsatta eleştirmek ve tehdit etmek için fırsat kollayan TÜSİAD mektubu Dışişleri Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletmişler, “Siz bizim adımıza cevap verin” diye.
Sonunda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de 'iş dünyası devletin gücünü her zaman yanında hissetmeli' diyerek bu konuda açıklama yaptı:
“ABD Hazine Bakanlığı'nın Türk iş dünyası örgütlerine  gönderdiği mektupta da belirtildiği üzere, Türk işletmeleri dünyadaki en yenilikçi şirketler arasında yer alıyor ve önemli zorlukların üstesinden gelerek büyümeye devam ediyor. Müttefikimiz ve ticaret ortağımız ABD'nin, işletmelerini, ekonomimize yatırım yapmaya davet ettiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz.”
Bu alttan alan açıklamaya bir tercih deyip geçeceğim ama MÜTTEFİK lafı bana giderek daha çok batıyor.
Üzerinden hafta geçmedi. Suriye PKK’sı YPG’ye yine tırlarla silah sevkiyatı yapıp, eğiten, donatan, aralarında geberen teröristler için taziye mesajı yayınlayan ABD mi müttefik? Yunanistan’ı cephaneliğe çevirip Türkiye’ye karşı kışkırtan, Doğu Akdeniz’de önümüzü kesen, 15 Temmuz darbecisi FETÖ’cüleri besleyip büyüten ABD?
Bu teröristlerle mücadelede her yıl şehitlerimiz geliyor al bayraklı tabutlarının içinde.
Bizim müttefikimiz mi onlar?
Bu dili değiştirmenin zamanı geldi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.