Maymunlar cehennemi

A -
A +

Bir zamanlar maymunu bol bir köye, adamın biri, yanında asistanıyla gelmiş ve köy ahalisine, tanesi 10 $'dan maymun alacağını söylemiş. Bunu duyan köylüler sevinçle ormana koşup maymunları yakalamaya başlamışlar. Kısa bir süre sonra, maymunlar 10 $'dan satın alınınca ormanda maymunlar azaldığı gibi yakalaması da zorlaşmış.

Köylüler tam maymun yakalamaktan vazgeçecekken, adam tanesine 20 $ vereceğini söylemiş. Tekrar heveslenen köylüler maymunları yakalamaya başlamışlar. Adam bir süre sonra da fiyatı 25 $'a çıkarmış. Ancak artık bırakın yakalamayı, maymuna rastlamak bile çok zormuş.

Bir gün, adam kısa bir süre için şehre gideceğini, bu süre içinde de işlerine asistanının bakacağını, döndüğünde maymun alımına 50 $'dan devam edeceğini söylemiş köylülere. Adamın ardından, asistanı köylüleri köy meydanına toplamış. "Şu büyük kafesteki maymunları, ben size tanesi 35 $'dan satayım, siz de ustam gelince ona 50 $'dan satarsınız" demiş.

Bu cazip ve kârlı görünen teklif üzerine köylüler ellerinde ne var ne yoksa getirip maymunların hepsini satın almışlar. Sonra da beklemişler maymun tüccarının dönüş yolunu. Ne var ki ne maymun tüccarını ne de onun parlak asistanını bir daha gören olmamış…

İşte, ister borsa deyin ister döviz piyasası… Ortada maymun çok… Alıcı bol… Maymun simsarına kanacak da… Panik yapmamayı başarıp ‘maymun gözünü açtı!’ diyebilecek, açgözlülük yapmadan dövize değil devletine, parasına, milletine sarılacak akil vatandaşlar aranıyor… Evet, her şeye rağmen, tüm olanlara rağmen… Bilginize…

Ninem diyor ki: Tuzağa saçılan taneler, cömertlik sayılmaz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.