SGK, iş kazasında sigortasızlara da gelir bağlar

A -
A +
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine bakıldığında, kayıt dışı çalışanların oranı halen yüzde 30’un üstünde seyretmektedir. Hâl böyle iken kaçak sigortalı olarak çalışırken iş kazası geçiren çok sayıda işçi bulunmaktadır.
Okurlarımızdan gelen e-postalardan maalesef iş kazası hâlinde haklarını nasıl arayacakları konusunda bilgi sahibi olmadıkları anlaşılmaktadır.
 
Kendi hakkınızı kendiniz arayabilirsiniz
 
İşçilerin, iş yerinde bulundukları esnada başlarına herhangi bir olay gelmesi hâlinde iş kazası sayılmaktadır. Bu nedenle bir işverene bağımlı olarak ücretli çalışan işçilerin sigortaları yapılmamış olsa bile iş yerinde geçirdikleri kaza iş kazası sayılmaktadır.
İş kazalarının hem işverenlerce hem de sağlık hizmeti sunucularınca SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir.
İşveren iş kazasını bildirmezse kendiniz yazacağınız bir dilekçe ile SGK’ya iş kazası şikâyetinde bulunabilirsiniz.
Yapılan şikâyet üzerine SGK müfettişleri iş kazası teftişini yapmaktadır. Teftişte sigortasız çalıştırılanların hem sigortası yapılmakta hem de iş kazası hakları sağlanmaktadır.
 
İş kazası sayılan hâller
 
İş yerini sadece işçinin işini yürütürken bulunduğu yer olarak düşünmemek gerekir. İşçinin iş yerinde üretilen mal veya verilen hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen iş yerine bağlı yerler, dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden veya meslek eğitimi yerleri, avlu ve büro gibi diğer eklentiler ile araçlar da iş yerinden sayılmaktadır.
Çalışanın iş yerinde bulunduğu sırada meydana gelen olayların yapılan işle ilgili olup olmadığına bakılmaksızın iş kazası sayılması gerekmektedir.
Bu bakımdan sigortalıların avluda yürürken düşmesi, dinlenme saatinde top oynarken ayağının burkulması, bahçede meyve ağacından meyve toplarken düşmesi, tarlada çalışırken traktör ile kaza geçirmesi, yemek yerken elini kesmesi, dinlenme odasında dinlenirken sobadan zehirlenmesi, iş yerinde intihar etmesi, iş yeri sınırları içinde bulunan havuzda boğularak ölmesi, ücretli izinli bulunduğu sırada çalıştığı iş yerindeki arkadaşlarını ziyaret için geldiğinde kaza geçirmesi, araçlarla çalışanların bu araçlarda geçirecekleri kazalar iş kazası olarak kabul edilmektedir...
 
SGK, prim ve yaş şartı olmasa da...
 
İş kazası hâlinde sağlanan yardımlar içerisinde emeklilik mevzuatını içeren yardımlar, sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri, hak sahiplerine ölüm geliri bağlanması, evlenme ve cenaze ödeneği verilmesidir. Sigortalıların iş yerinde kalp krizi geçirmesi neticesinde ölümleri hâlinde başta eşleri olmak üzere çocukları ile anne ve babalarına ölüm geliri bağlanması söz konusu olacaktır.
Ölenin dul ve yetimlerine maaş bağlanması için herhangi bir prim ve yaş şartı yoktur. Bu nedenle iş kazası hâlinde ölenlerin eş ve çocukları SGK’dan maaş almak için gönül rahatlığıyla başvuruda bulunabilir. Bu konuda dilekçe örneği için bizimle iletişime geçmeniz hâlinde sizlere anında gönderilecektir.
               ***
“İlk çağlarda güçlü olan, endüstri çağında zengin olan kazanırdı. Bilgi çağında ise bilgili olan kazanacaktır.”  A. TOFFLER
 
 
BAŞIN DÜŞERSE DARA İSA KARAKAŞ’I ARA
 
Emeklilik muamelesi
 
"Emekliliğimize 1 sene var ama geçen gün eczaneden ilaç alırken emekli muamelesi yapıldı. Onun için size bir danışmak istedik. Belki yaşı doldurmak değil de gün almak yeterlidir diye düşündük." İslam Sivri
İslam Bey, yaş şartını yerine getirmemiş iseniz genel sağlık sigortası uygulamasında emekli gibi değerlendirilmeniz mümkün değildir. Zira emekli aylığınız olmadığından buradan kesinti yapılması zaten mümkün değildir. “T.C. Kimlik No” ve “e-Devlet Şifrenizi” yazarak Emekli Aylığı Kesintisi bölümüne bakarak sizden habersiz sizin üzerinizden ilaç ya da muayene yapılıp yapılmadığını kontrol etmenizde fayda var.
 
Memurlar şirket ortağı olabilir mi?
 
"İsa Bey, arkadaşımın şirketine ortak olacağım. Devlet memuru olarak şirket kurmamın sakıncası var mı?" Enes Sarıkuş
Enes Bey, anonim şirketin esas sözleşmesinde veya limited şirketin şirket sözleşmesinde şirketi idare ve temsil edecek kişiler arasında sayılmamak ve bu şirketlerin yönetimi ile denetiminde de görev almamak kaydıyla 657 Sayılı Kanuna tabi devlet memurunun anonim veya limited şirket ortağı olmasında yasal açıdan bir sakınca olmadığı değerlendirilmektedir.
               ***
“Hayal gücü en büyük yeteneğinizdir. Güzel ve iyi olanı hayal edin. Siz hayal ettiğiniz kişisiniz.”  Joseph Murphy
               ***
TEMEL; yeni aldığı ayakkabısını bir hafta giymemiş. Neden?
-Satıcı bir hafta kadar ayağınızı sıkabilir dediği için.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.