SGK borç yapılandırmasında en çok merak edilenler!

A -
A +
Sosyal güvenlikte çeyrek asrı aşan mesleki ve akademik tecrübemizle ilkleri, yenilikleri ve uygulamaları her zaman olduğu gibi en güvenilir bir şekilde tüm Türkiye’ye aktarmaya devam ediyoruz... Bu yazımızı da "Torba Kanun" ile yürürlüğe konan SGK borç yapılandırmasına ilişkin uygulamalar konusunda okuyucularımızın en çok merak ettiği hususlara ayırdık...   YAPILANDIRMADA EN SON BAŞVURU NE ZAMAN BİTECEK?   Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a bakıldığında genel olarak SGK borçlarında müracaatlar, 31 Aralık 2020 tarihine kadar, e-Sigorta kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine de yapılabilmektedir. 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalıları ise ihya borçları için sigorta dosyalarının olduğu yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine 31 Ocak 2021 tarihine kadar başvuru yapabileceklerdir. Genel Sağlık Sigortası borçları için başvuru şartı aranmayacak, tüm borçlar otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılandırılacaktır.   EN AZ MALİYETLE YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?   Torba Kanun'la getirilen yapılandırmada hem taksit hem de peşin ödeme seçenekleri bulunmaktadır. Buna göre ikişer aylık periyodlarla; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneği ile ödeyebilme imkânı bulunmaktadır. Borçlarını taksitle ödemek isteyenler Torba Kanun'daki vade farkını ödemek suretiyle; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneğinden birini tercih edebilmektedir. 18 ay taksit seçeneğini tercih eden bir vatandaş borcunu en fazla 36 ayda ödeyebilme imkânı elde etmektedir. Tercih edilen taksit sayısına göre güncellenecek tutar aşağıdaki katsayılara göre belirlenmektedir.
  • 6 eşit taksit için (1,045),
  • 9 eşit taksit için (1,083),
  • 12 eşit taksit için (1,105),
  • 18 eşit taksit için (1,15),
Peşin ödemelerde ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90, iki taksitte ödemede ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50’si silinmektedir. Prim aslının tamamının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %10'unun, en son 1 Mart 2021 tarihine kadar veya geç ödeme zammıyla birlikte 31 Mart 2021 tarihine kadar peşin ödenmesi hâlinde Yİ-ÜFE tutarının %90'ı silinecektir. İlk taksitin süresinde ve tam ödenmesi şartıyla prim aslının tamamının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %50’sinin 30 Nisan 2021 tarihine kadar peşin ödenmesi hâlinde, Yİ-ÜFE tutarının %50’si silinecektir. Bu durumda imkânı olup peşin ödeme ile borcunu ödeyenler, bu borçlarından daha az maliyetle kurtulmaktadır.   MÜRACAAT SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLEBİLİR?   Borç yapılandırma başvurusunda bulunan işverenler, yapılandırmaya ilişkin ödeme planlarını e-Sigorta vasıtasıyla ulaşabilecekleri, işveren sistemi üzerinden öğrenebilir, iş yeri dosyalarının bağlı bulunduğu ünitelerden de ödeme planlarını öğrenebilirler. Bağ-Kur (4/1-b) kapsamındaki sigortalılar yapılandırma başvuru sonuçlarını; e-Devlet üzerinden, adreslerine tebliğ edilen ödeme planlarından, bankalardan ve müracaatları hâlinde sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerinden takip edebilirler.   SGK PARA CEZALARI SİLİNECEK Mİ?   Borç yapılandırma başvurusunda bulunan işverenler ait idari para cezalarının %50’si ile bugüne kadar uygulanan gecikme cezası ve zammı tamamen silinecektir. Kalan %50'lik kısma sadece Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi) uygulanarak yapılandırılacaktır.   İLK BORÇ ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?   SGK sigorta primleri, idari para cezaları, işsizlik sigorta primleri gibi borçların peşin veya ilk taksit ödemelerinin 01 Mart 2021 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.                *** “Söz ilaç gibidir; azı yaşatır, çoğu öldürür…” Hazreti Ali
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.