Kalleşçe değil erkekçe!

A -
A +
FED BAŞKANI Yellen’in cuma akşamı Jackson Hole’de yaptığı şahin açıklamalar dolara değer kazandırdı. Ama yatırımcılar bu ifadeyi değil, yılın ikinci çeyreğinde %1.1 büyüyen ABD ekonomisini esas aldı, 10 yıllık ABD hazine bonosundan satış yaparak çıkmaya başladı. Faizler 1.55’ten 1.64’e fırladı. Oysa eylülde faiz artırımına kesin gözle bakılsaydı, tam tersi bir tablo yaşanır tahvilde satış değil alımlar yoğunlaşırdı. Tahvil satışı Wall Street’te düşüşün başlayacağını gösteriyor. Ama ABD başkanlık seçimleri öncesinde sert bir geri çekilme yaşanma beklenmiyor, bir düzeltme hareketi olacak. Bu gelişmelerden sonra FED’in eylül ayında faiz artış ihtimali %30’dan %42’ye yükseldi. Artışın en önemli nedeni elbette FED Başkanı Janet Yellen’in sözleri oldu. Piyasa, bu yıl bir faiz artış ihtimalini yüzde 45,8 olarak görürken, iki faiz artışı ihtimalini yüzde 16,1 olarak görüyor. FED’in toplantısı 20-21 eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Bu gelişmelerin Türkiye açısından ne önemi var. Yani ABD faiz artırırsa Türkiye’deki sıcak para geri döner mi? Hiç zannetmiyorum, bizden fazla faiz veren tek bir ülke var. Tepeden tırnağa yolsuzluğa bulaşmış Brezilya.. Yabancılar ekonomisi temelinden sallanan Brezilya’yı mı tercih eder, yoksa 15 Temmuz darbe girişimine rağmen, kaya gibi sağlam duran Türkiye’ye mi..
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, 4-5 Eylül’de Çin’in Hangzhou kentinde gerçekleşecek G-20 zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Erdoğan iki liderle birlikte, 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve Suriye’nin kuzeyindeki Cerablus kasabasında başlatılan “Fırat Kalkanı” operasyonunu değerlendirecek. FETÖ’nün iadesini Obama’dan resmen isteyecek. Obama'nın G-20 programında da ”Erdoğan ile özel görüşme" ifadesi yer aldı. Bunun öncesinde yarın Antalya'da dostluk maçı sırasında Erdoğan ile Putin özel bir görüşme yapacak. Bunlar tarihî buluşmalar. Türkiye’nin hem ABD, hem de Rusya nezdinde ne kadar büyük itibar kazandığını dünyaya gösteriyor. PKK Türkiye ile Cerablus'ta meydan savaşı yapmak zorunda kaldı. Artık karanlıkta arkadan vurmak yok. Kalleşçe değil erkekçe, süngüyle dövüş var. Hainler korkaktır.. Nasıl kaçacak delik arıyorlar görüyorsunuz değil mi? Nereye kaçarsanız kaçın sizi bulacağız, bitireceğiz. 
MERKEZ BANKASI faiz operasyonuna devam ediyor. Yıl sonu için öngörülen %7.50’lik enflasyon hedefine bağlı olarak, faizin üst bandı bu seviyeye indirilecek. Şu anda 100 baz puanlık bir pay kaldı. Politika faizi de büyük ihtimalle %6.50 olacak. Merkez Bankasının başarılı politikası Türk ekonomisine büyük rahatlama sağlıyor. Dolarda 2.90-2.92 TL seviyesinden piyasada pozisyon açanların sayısı arttı. Bu yüzden önümüzdeki iki ay içinde dolar 2.95 taban, 2.98 TL tavan aralığında hareket edeceği netleşti. Hesabı buna göre yapın. FED Başkanı Yellen’in şahin tonda başladığı konuşmasıyla değer kaybeden altın açıklamalarda yer alan “kademeli” ve “varlık alımı ifadeleriyle yönünü yukarı çevirdi. Yellen, zaman içinde kademeli faiz artırımının uygun olduğunu ve gelecekteki aşağı yönlü hareketlerde (resesyonlar boyunca) varlık alımı ihtiyacı duyulabileceğini ifade etti. Bu açıklamalar sonrası ons altın 1324 doları aştı. Teknik olarak 1340 dolar geçilirse, 1365 dolar hedef olacak. Uzun vadeli yatırım düşünenler mevcut seviyeden altın alımı yapabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.