Maşallah!

A -
A +
Gündemde yine döviz var. Türk lirasının yabancı paralar karşısındaki seyri bazen merakla, bazen endişeyle çok defa da korkuyla izleniyor. 
Neden? Hemen anlatalım. Olayın siyasi boyutu var, terör boyutu var, ekonomik boyutu var.
Hükümet anayasa değişikliğinde büyük adım attı. 21 maddenin değişmesi konusunda AK Parti ile MHP uzlaştı. 
Teklif bugün komisyonda görüşülmeye başlanıyor. Mecliste kabul edildikten sonra halkın onayına sunulacak.
Siyasette devrim yaşanacak olması Türkiye’nin istikrar kazanmasını istemeyen çevreleri rahatsız etti. 
Suriye’de ve PKK ile mücadelede Türk silahlı kuvvetlerinin elde ettikleri başarı düşman ülkeleri çileden çıkardı. 
Türkiye’nin ikinci askerî uydusu Göktürk-1’in fırlatılmasıyla kaçacak delik bulamayacaklarını görünce çıldırdılar. 
Beşiktaş’ta 44 polisimizi, Kayseri’de 14 askerimizi şehit ettiler. Türkiye kenetlendi, tek yumruk oldu.
Amerika’da faizlerde hızlı artış süreci beklentisi oluştu. Bütün bu gelişmeler doların Türk lirası karşısında aşırı değer kazanması için bahane olarak kullanıldı. 
Serbest piyasada fiyat 3.55 TL’yi görünce karşı hareket başladı. Önce merkez bankası piyasaya müdahale ederim, dedi. Ucuz döviz satacağını söyledi. 
Bankaların döviz munzam karşılıklarını azaltmaya başladı Merkez Bankasının kararlı tutumu karşısında fırsatçılar geri çekildi. 
Türkiye’de hisse senetlerinin dolar bazında %40 ucuzlaması yabancı yatırımcıların iştahını kabarttı. Borsa İstanbul’da alıma geçtiler. 
Biliyorsunuz yabancı hisse alırken dolar bozdurur. Ülkeye para girişi başladı. Son olarak doların nefesini kesecek bir gelişme daha yaşandı.
Türkiye Halep’ten kaçan Suriyelilere kapılarını açınca AB sert tavrını yumuşattı. Zira Avrupa ülkelerine mülteci akını başlayacak korkusu arttı.
AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk “Türkiye ile zirve yapacağız” dedi. Dolar 3.49 TL'yi kırdı.  Kısa süre sonra 3.40 TL'nin altına ineceği yorumları yapılıyor. 
2016'yı büyük ihtimalle 3.35 TL ile tamamlayacağız. Dövizin ateşinin düşmesi herkesin yüreğine su serpti.  
Bugün iki önemli gelişme var. Birincisi Para Politikası Kurulu yılın son toplantısını yapıyor. Lobiciler faiz artacak diye ellerini ovuşturuyor.
Oysa Merkez Bankası'nın son anketinde yıl sonu TÜFE beklentisi 7.69'a inmiş durumda. Bu durumda faiz artar mı azalır mı? 
İkincisi Asya ile Avrupa'yı denizin 106 metre altından birleştiren Avrasya Tüneli açılıyor. Marmaray'dan sonra şimdi otomobiller 100 dakikalık yolu 15 dakikada geçecekler. 
Türkiye muhteşem eserlere kavuşuyor, düşmanlar çatlıyor. Ama bize de nazar değiyor. Maşallah deyin...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.