Bulun şu aşıyı artık!

A -
A +
Koronavirüs yüzünden Çin başta olmak üzere küresel ekonomide talep hızla daraldı, petrol 45 dolara düşünce OPEC, üretimde kesinti istedi. Rusya bu teklifi reddedince Suudi Arabistan, petrolde dünya savaşı başlattı. Üretim maliyeti Rusya'ya kıyasla çok ucuz olan Suudiler pazar payını kaybetmemek için üretimi yeniden arttırma ve fiyatta indirim yapma yolunu seçti. Rekabet kızıştı, 1 günde fiyat %25 gerileyerek 31 dolara düştü. Ruble dolar karşısında %7 değer kaybetti. Moskova'nın, gittikçe ciddi bir rakip hâline gelen ABD'li kaya petrolü üreticilerinin pazardaki büyümelerinin önüne geçmek için bu kararı aldığı belirtiliyor. Suudiler ABD’ye verdiği ham petrolün varil fiyatında 3,75, Avrupa’ya 8 dolar indirim yaptı. Nisan ayından itibaren 9,7 milyon varillik günlük üretimi 12 milyon varilin üzerine çıkaracağını açıklayınca ortalık yangın yerine döndü.. Rusya da buna cevap verdi, bir anda tüm petrol üreticileri pazar payını kaybetmemek için fiyat kırmaya başladı ve yüzde 25'i geçen düşüş birkaç saatte yaşandı. 30 dolarlık petrol fiyatına Rusya 3 ay dayanabilirse, çok sayıda ABD’li kaya petrolü üreticisi iflas edecek. Suudi Arabistan pazar payı kazanmak için varil başı fiyat nereye giderse gitsin, üretip satacak. Böyle bir savaştan dünya ekonomisi yarar görecek, Türkiye ise en kazançlı ülkeler arasında yer alacak.
Dünya çapında 100’den fazla ülkeye yayılan ve 100 binin üzerinde vakanın bildirildiği koronavirüs Avrupa’yı duman etti. İtalya’da hükûmet kararıyla finans başkenti Milan dâhil olmak üzere ülkenin kuzeyinde 16 milyon kişi karantinaya alındı. 230'u aşan ölü sayısı hızla artıyor. Vaka sayısı 6 bini aştı. Kara Kuvvetleri Komutanı Farina ile Demokrat Parti Lideri Zingaretti de salgına yakalananlar arasında. Ülkede turizm durdu, cenaze törenleri yapılmıyor, sinema, tiyatro, gece kulübü, müze, spor salonu, havuz ve kayak tesisleri de kapatıldı. Nebraska Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyeliği yapan Dr. James Lawler, koronavirüsün 96 milyon kişiye bulaşabileceğini ve bu insanlardan 480 bininin öleceğini tahmin ettiği slayt gösterisi ile ispat etti.
Peki Türkiye’de neden çok farklı bir tablo var? Bir defa hükûmet olay ortaya çıkar çıkmaz Çin’e seferleri karşılıklı durdurdu, İran’la sınırları anında kapattı. Müthiş bir başarı ile sonucu 24 saatte veren virüs testi geliştirdi. Gümrük kapılarında acil hastaneler kurdu, tüm tedbirler yıldırım hızıyla alındı. Virüslü hastalar derhâl geri gönderildi. Sağlık Bakanı Koca, "Türkiye aldığı sıkı tedbirler sayesinde virüse bulaşmadı, komşularımız ve Avrupa yavaş kaldı" dedi..
Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemini eleştirenlere en net cevap: Yıldırım karar alıyor, derhâl hayata geçiriyor. Sonuç ortada... Petroldeki 10 dolarlık düşüş, enerji faturamızı 4 milyar dolar küçültüyor. Cari denge düzeliyor, sanayi üretimi artıyor.. Uluslararası düşük faiz ortamı, düşük petrol, düşük kur, düşük enflasyon, yüksek büyüme! Bizimle uğraşan ülkeler duman oldu, Türkiye bal küpüne düştü...
SON SÖZ: 80 trilyon dolarlık ekonomik güce sahip koskoca dünya bir virüsün hakkından gelemiyor. Devasa  teknoloji dijital devrim yapay zekâ, hepsi hikâye. 3 aydan beri çalışıyorlar bir aşı geliştiremediler. Yazıklar olsun demeyin, insanoğlunun ne kadar aciz olduğunu görün! Ya Rabbi ülkemizi her türlü felaketlerden muhafaza eyle!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.