Eskişehirspor mu düştü sadece?..

A -
A +

Hey gidi hey!.. “Altay ile kendi sahasında 2-2 berabere kalan Eskişehirspor’un, ligin bitmesine dört hafta kala 2. Lig’e düşmesi kesinleşti” haberini haber kanallarının alt yazılarında okuduğumda, içim “cızzz” etti.
Zira “spor yazarlığı yaptığım” gençlik yıllarımda, Eskişehirspor’un “millî takıma 7-8 oyuncu verdiği,  üç büyüklere kök söktürdüğü, Türkiye ve Cumhurbaşkanlığı Kupalarını kazandırdığı” maçları çok yazmıştım.
Başkan, yönetim, takım, taraftar birlikteliği “müthiş bir tablo” ortaya çıkarmış ve o tablo yeşil çimler, tribünleri, spor sayfalarını ve gönülleri” doldurmuştu!..
Sonra… “Hovarda” yönetimler dönemi başladı, “kötü yönetimler” sürecine girildi. “O Eskişehirspor” küme düşme tüneline girdi. 2008 yılında Süper Lig’e dönüldü. Ama 2016’da dört yıl içinde “puan silme cezaları” ve “ders alınmamış ‘hatalı transfer politikaları” yüzünden gene 1. Lig’e düşüldü. Durmadan “başkan ve yönetim” değişiyordu.
Ve… İşte bugün; FIFA’nın “oyunculara ‘hak ettikleri paraların ödenmemesi’ sebebiyle takıma verdiği 15 puanlık cezalar” tünelinin çıkışı, “2. Lig” oldu!..
Bu “çok acı tablo” sadece Eskişehirspor tablosu değil. Türkiye’de yıllardan beri “böyle acı tablolara imza atan” çok kulüp var. “Bu tabloyu seyreden” futbol federasyonları ve spor, maliye teşkilatları var. Dahası “bu düzenin değişmesini istemeyen” bir Kulüpler Birliği var!..
“Kötü yönetim / Mali Fair Play, FIFA ve UEFA standartlarına uymamak / nihayet “Türkiye Futbol Federasyonunun zorunlu olarak koyduğu ve uyguladığı ‘Limit sistemine, hem de ‘Federasyon’u suçlayarak’ meydan okumak” ülke çapında şu soruyu sorduruyor; “Bu işin sonu nereye varacak?..”
Spor medyamızda ise “çok daha garip bir tablo” görüyoruz, yıllar yılı değişmeyen bir tablo:
Mesela, A kulübünün, “bunca borç batağına ve mali krizlere, ‘doğru ve düzgün’ bir transfer ve mali politikası ile ‘kâr eder’ hâle getiren” yönetimini “çok başka sebeplerden” ve de “fırsat bu fırsattır” diyerek yerden yere vurma yarışına giren bir medya…
“Aynı” spor medyası, B kulübünün “borç batağında yüzmeye devam ettiğinin” hem de başkanının ağzından “samimiyet” ile itiraf edilmesine rağmen… “Birkaç istisna hariç” o başkana ve yönetimine “sorulması gereken soruları” sormamak ve de “bu acı tablonun ortaya çıkmasına sebep olan” hatalı, yanlış transfer politikasını seyretmek… Dahası, “hak ettikleri paraları alamadıkları için” FIFA başta uluslararası spor kuruluşlarına başvuran futbolcu ve basketbolculara ağır tepkiler göstermek “yarışına giriyor”; bilmem ki ne demek gerek?..
Dönüp dolaşıyor, “çok uzun yıllardır sorulan” bir soruda kilitleniyor, gerçek çözüm; “Bu tablo nasıl düzelecek, kim düzeltecek?..”
Ve de “bu sorunun cevabı” çok açık ve çok net; üstelik “binlerce defa” yazıldı; “Devlet, ‘Kulüpler Yasası’nı çıkarmalı’ ve de ‘hesapsız, kitapsız, hovardaca, hatalı ve yanlış harcamalar yapan’ yöneticilerden hesap sorarak, har vurup harman savurmanın bedelini onlara ödetmeli!!!”
“Kurtuluşun başka yolu” yoktur; “Ben bırakıp gidiyorum, benden sonra tufan olmuş, bana ne?” zihniyetine son verilmedikçe, “bu acı tablo süreci” devam edecek ve “Eskişehirspor örneği” son olmayacaktır!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.