Siyasette üçüncü ittifak tartışmaları

A -
A +

Önce HDP’nin “İttifaka ihtiyacımız yok” açıklaması, sonrasında ise EMEP, TİP, SMF, TÖP, Halkevleri TKP ve EHP gibi sol parti, oluşum ve hareketleri yanına alarak birlikte görüntü verilmesi siyasette 3. İttifak tartışmalarının hızlanmasına neden oldu.

Millet İttifakı’nın bilinen bileşenleri hemen “Bakın HDP bizimle değil, kendi ittifakını oluşturuyor” tarzı açıklamalar yapmaya başladılar.

CHP ve İyi Parti, verilen bu görüntüden gayet memnun oldular. Kendilerine yönelik “HDP ile niye birliktesiniz*” sorusuna muhatap olmaktan kurtulmanın yolunu bulduklarını düşündüler.

İşin aslı ne?

HDP Millet İttifakı’ndan ayrı mı hareket ediyor?

HDP ile “ilişkileri” sona erdi mi?

Unutanlar için hatırlatmakta fayda var. HDP’nin sol oluşumlarla bir araya gelip resim vermeleri ilk defa olmuyor. 2015 Haziran seçimlerine giderken de bir araya geldiler, resim verdiler ve birlikte seçimlere katıldılar.

Nitekim, HDP’nin iki eş başkanından biri, HDP çizgisinden Selahattin Demirtaş, diğeri ise sol oluşumlardan Emek Partisinden (EMEP) Figen Yüksekdağ idi. O dönem HDP çatısı altında meclise giren 80 milletvekilinin geldikleri oluşumlara bakıldığında “sol ittifak”ın tüm yapısını görebilirsiniz.

O dönemde kurulan ortaklık devam etti. 2015 Haziran’dan sonra yapılan seçimlerde de sol ittifak HDP çatısı altında kendini gösterdi. Hâlâ da devam ediyor.

 

Peki niye şimdi tekrar resim verme gereği duyuldu?

 

Gayet açık. Millet İttifakı’nın bilinen bileşenlerini kamuoyu önünde kurtarmak için. Rahatlatmak için. “HDP ile birliktesiniz” sözünü duymamak için.

Özellikle CHP’nin Suriye ve Irak ile ilgili tezkerede HDP ile birlikte “Hayır” oyu vermesi ve aynı günlerde İyi Parti Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan’ın şehit yakınının bacısına galiz küfrü Türk milletini rahatsız etti.

Bu yüzden HDP ile iş birlikleri yokmuş görüntüsünü HDP üzerinden vermeyi tercih ettiler.

HDP ile sol grupların tekrar bir araya gelerek resim vermelerinin nedeni budur.

Yoksa Eş-Başkanlar düzeyinde HDP’den gelen “Biz yönetimin parçası olacağız. Hiç tereddüttünüz olmasın. Biz yöneteceğiz” açıklamasını nereye koyacağız?

Milletin önüne “Yasama” resmini koyarak “Yürütme” için yapılan ittifakı/iş birliğini saklamaya çalışıyorlar.

Doğru olan şu;

HDP ile yasama için yani meclis için iş birliği yok. Zaten buna HDP’nin de ihtiyacı yok. Millet İttifakı’nın bilinen bileşenlerinin de.

İhtiyaç şurada ortaya çıkıyor;

HDP dışındaki sol grupların HDP’ye,

Saadet, Deva, Gelecek ve Demokrat Parti gibi sağdan gelen küçük partilerin ise CHP ve İyi Parti’ye ihtiyaçları var.

Yürütme için ise hepsinin birbirine ihtiyacı var.

Bunun için “Esas İttifak” yürütme için yapılandır. Yasama için olanı kolay.

Bu yüzden kolay olan üzerinden yürütme için yapılan ittifakı/iş birliğini gölgelemeye çalışıyorlar.

HDP’ye denen şu;

“Siz, eskiden olduğu gibi sol grupları yanınıza alın. Meclis’e sokun. Yürütme için bize paralel yürüyün biz de diğer küçük grupları alır aynı paralelde yürürüz. Sonuçta/yürütmede aynı noktada birleşiriz.”

Millet İttifakı açısından HDP’nin nasıl yürüyeceği belli oldu. Geçici olarak da olsa rahatlamış görünüyorlar. Şimdi sıra CHP, İyi Parti ve diğerlerinde…

Nasıl bir ittifak yapacaklar?

CHP, İyi Parti, Saadet, Deva, Gelecek ve Demokrat Parti ittifak içinde nasıl konumlanacaklar?

Seçim ve Siyasi Partiler yasası ittifakın oluşumunu etkileyecek mi?

Saadet, Deva, Gelecek ve Demokrat Parti, CHP çatısı altında mı yoksa İyi Parti çatısı altında mı seçime girecekler?

Yoksa ikisi orada ikisi burada mı?

Ah, masada nasıl oturacaklarına bir karar verebilseler tüm bu konuları konuşacaklar.

Bir de cumhurbaşkanı adayı kim olacak meselesi vardı, değil mi?

Gel de çık işin içinden…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.