Sorularla başörtüsü meselesi

A -
A +

1- Durup dururken ve toplumda başörtü meselesinin çözüldüğü düşüncesi yerleşmişken nereden çıktı bu tartışma?

Öyle anlaşılıyor ki, 6’lı masanın muhafazakâr kanattan gelen küçük ortakları ve CHP ile beraber çalışan sağdan gelen bazı danışmanlar bu işin müsebbibi.

Masanın küçük ortakları masada CHP ile birlikte olmalarını sahada anlatamıyorlar. “Ömrümü CHP ve CHP zihniyeti ile mücadele ile geçirdim” diyen birinin CHP ile birlikteliğini ve CHP’yi kendi seçmenine anlatması kolay olmuyor. Bu yüzden CHP’nin ölümüne karşı çıktığı başörtüsü meselesi üzerinden CHP’nin değiştiği imajını vermek için doğrudan devreye Kılıçdaroğlu’nu soktular.

2- Peki, istenen sonuca ulaştılar mı?

Kılıçdaroğlu’na açıklama yaptıranların beklentisisin tam tersi bir sonuç ortaya çıktı. Başörtüsü konusu toplumda olması gerektiği gibi kabul görüp kanıksanmışken, Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamayla bu konudaki CHP ve kendisinin öyle bir iki açıklama ve teatral gösterilerle kapanmayacak kadar devasa bagajını tekrar hatırlattı.

Başörtü meselesinde travmatik süreci iliklerine kadar yaşamış kişiler ve aileler, meselenin aktörlerini ve yaptıkları zulmü tekrar hatırladılar.

3- Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamayla kimleri mutlu etti?

Kılıçdaroğlu yaptığı çıkışla sağ kanatta kredisini bitirip CHP’ye yanaşmaya çalışanlar dışında kimseyi memnun edemedi. Mahalle değiştirerek siyasette ve alanda var olmak isteyen egosu kontrol edilemeyen küçük bir grup dışında kimse Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına anlam veremedi.

Konunun doğrudan muhatabı muhafazakâr kesim, geçmişte yaşatılan travmatik süreci bir kez daha hatırlarken “CHP zihniyeti”nin taşıyıcı kesimleri “Ne oluyor. Bizim parti temel ilkelerinden sapma mı yaşıyor. İki oy alacağım diye olmaz bu kadar” diyerek Kılıçdaroğlu’na eleştiri getirmeye başladılar.

4- CHP ve Kılıçdaroğlu başörtüsü konusuna nasıl bakıyor?

Açıklama sonrasında ortaya çıkan durumun apaçık gösterdiği üzere CHP ve zihniyetinde kayda değer bir değişim yok. Geçmişte başörtüsünü siyasi simge olarak görenler, bugün de siyasi araç olarak görüyorlar.

Geçmişte siyasi simge dediler, eziyet ettiler. Akla hayale gelmedik yöntemlerle kararlar aldırarak toplumu gerdiler. İnsanımızın büyük bir kesimini kamudan ve eğitimden uzak tutmaya çalıştılar. Kendilerine yani CHP ve zihniyetinin taşıyıcı kolonlarının tüm olumsuz, hukuksuz ve kuralsız girişimlerine rağmen başörtüsü konusu büyük mücadeleler sonucu hal yoluna girmeye başlayınca bir avuç aklı evvelin telkinleriyle şimdi de seçim sürecinde bir araç olarak kullanmaya kalktılar.

5- Başörtüsü konusunda sorun ne, ikna edilmesi gerekenler kimler?

Başörtüsü konusunda sorun CHP ve zihniyetidir. Ortada bir sorun yokken toplumun büyük bir kesimini hedefe koydular. İnsanlarımızı kendi zihniyetleri doğrultusunda bir kalıba sokmaya çalıştılar. Kendilerini “Olmuş/Aydınlanmış”, Anadolu insanını ise “Olması/Aydınlanması gereken” olarak gördüler. Anadolu irfanını bilmeden “Beyaz adamın yükü” misali milleti kendi kalıplarına sokmaya çalıştılar. İşte sorun bu idi.

Geçmişte olduğu gibi yine yanlış yerlerden konuya yaklaşıyorlar. Başörtüsü konusunda ikna edilmesi gerekenler bu işin mağdurları olamaz. Tam tersi ikna edilmesi gerekenler sorunu ortaya çıkaranlar olmalıdır.

Bu yüzden Kılıçdaroğlu samimi bir giriş yapmak istiyorsa ilk önce CHP ve doğrudan kendisinin içinde olduğu kötü süreçle ilgili kapsamlı bir nedamet getirmeli. Ardından hâlâ başörtüsü konusunda karşıtlık yapan teşkilat mensuplarını, CHP zihniyetinin taşıyıcı kolonları olarak çalışan kesimleri ve kendi medya mensupları ikna etmelidir.

Bunlar yapılırsa ortada ne sorun kalır ne de sorun çıkaranlar. Yıllardır milletin gücünün boşa harcandığı mesele, çözülmüş olur.

Benden söylemesi; muhafazakâr kesim öyle seçim süreçleri yaklaşırken iki açıklamayla farklı bir yöne yönelecek bir kesim değil. Onlar sadece seçim süreçlerinde Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına bakmazlar. Aynı zamanda CHP zihniyetinin taşıyıcı kolonları olan kesimlerin konuşma ve tavırlarına da bakarlar. CHP medyasındaki muhafazakâr değerlerler karşıtı “ayin” formatında yapılan programlara da bakarlar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.