Evlenilmesi harâm olanlar

A -
A +

Dünkü makâlemizde, bir nebze "Süt Bankası" konusundan ve o münâsebetle, evlenilmleri harâm olan bazı kimselerden bahsettik. Bugünkü makâlemizde de, konumuza devâm etmek istiyoruz: 

Nesepten [soydan] olan ve evlenilmesi erkeğe câiz olmayan yedi akrabâ [erkeğe mahrem olan kadınlar] şunlardır:
1- Analar: Anası, ana-babasının anaları, onların da anaları mahremdir.
2- Kızlar: Kızı, oğlunun ve kızının kızları ve torunlarının kızları mahremdir.
3- Kız kardeşler: Ana-baba bir veya ana bir veya yalnız baba bir kız kardeşler de mahremdir.
4- Halalar: Halası, ana-babasının halaları, dedelerinin, büyük annelerinin halaları da mahremdir.
5- Teyzeler: Kişiye teyzesi, ana-babasının teyzeleri, dede ve büyük annelerinin teyzeleri de mahremdir.
6- Erkek kardeş kızları: Ana-baba bir, sadece ana bir veya yalnız baba bir erkek kardeşin kızları ve bunların kız torunları da mahremdir.
7- Kız kardeş kızları: Ana-baba bir veya sadece ana bir yahut yalnız baba bir kız kardeşin kızları ve bunların kız torunları da mahremdir.
Bu yedi kişi soydan olmayıp, süt ile de olsa yine mahremdir. Zinâ ile de olursa, yine harâmdır. Meselâ bir kimse, zinâ ettiği kadının kızı ile, torunu ile veya anası ile evlenemez. Sâdece oğlunun sütkardeşi olan kız ile ve erkek kardeşin sütannesi ile evlenmek câizdir.

NİKÂH SEBEBİ İLE...
Nikâh sebebi ile sonradan akrabâ olan şu 4 kadınla da evlenmek erkeğe harâmdır:
1- Kayınvâlideler: Kayınvâlidesi harâm olduğu gibi, kayınvâlidesinin ve kayınpederinin anneleri de harâmdır.
2- Üvey kızlar: Hanımının, başka erkekten olan kızları, torunları, üvey oğlunun kızları ve torunları da harâmdır.
3- Gelinler: Oğlunun hanımı harâm olduğu gibi, torunlarının hanımları da harâmdır. Sadece üvey oğulun hanımı nâmahremdir.
4- Üvey analar: Babasının hanımı, yani üvey annesi harâm olduğu gibi, dedelerinin evlendiği bütün kadınlar da harâmdır. Zinâ sebebiyle de olsa harâmdır. Yani bir kimsenin, babasının veya dedesinin zinâ ettiği kadınla evlenmesi harâm olur.
Amca kızı, dayı kızı, hala kızı ve teyze kızı ve yenge, yani kardeş zevcesi "Zî-rahm-i mahrem" değildir. Yani bu beş kadın, yabancı demektir. Bu beş kadın yabancı olduğundan, bunlarla evlenmek câizdir. Fakat, bunlardan ilk dördü ile evlenmek tenzîhen mekruhtur. "Kimyâ-yı Saâdet"teki bir hadîs-i şerîfte, "Bunların çocukları zayıf, hastalıklı olur" buyuruldu...
***
Tabîî ki burada, bir kişinin nikâhının düşüp düşmediğini bilmek için önce usûl ve furû' meselesini bilmek gerekir.
"Usûl", ana-baba, bunların ana-babaları, dede ve büyük anneler. [Ananın anası ve babanın anası, bunların anaları.]
"Furû'" ise, evlâd, bunların çocukları ve torunlarıdır.
Peki, bir erkeğe, ana-babasının hala ve teyzesi, bir kadına da, ana-babasının amca ve dayısı mahrem midir? Kimler kimlerle evlenemez?
İlmihâllerdeki "Hala ve teyze ile evlenilmez" ifâdesinden, ana-babanın da, hala ve teyzesiyle evlenilemeyeceği anlaşılır. Çünkü bir kadına, erkek ve kız kardeşlerinin oğulları ve bunların erkek torunları mahremdir. [Mahrem demek, evlenmesi harâm demektir. Meselâ annemiz, bacımız, halamız, teyzemiz bize mahremdir.]
Erkeğe de, erkek ve kız kardeşlerinin kızları ve bunların kız torunları mahremdir. Baba, halanın erkek kardeşidir. Halamıza, babamızın oğulları ve erkek torunları mahremdir. Teyzemize de annemizin oğulları ve erkek torunları mahremdir.
***
Burada, konuyla alâkalı birkaç fıkhî suâli ve cevâbını da, bu vesîleyle zikretmiş olalım:
Suâl: Annemin dayısı, amcası ya da babamın dayısı, amcası bana harâm oluyor mu? Yani onlar benim öz dayım gibi oluyor mu?
CEVAP: Onlar sizin de öz dayınız, öz amcanız gibidir.
Suâl: Hanımım, üvey babamın yanında bizimle, benimle, bensiz annemle birlikte yemek yemek, sohbet etmek vb. gibi sebeplerle bulunabilir mi?
CEVAP: Üvey babanız hanımınıza yabancıdır.
Suâl: Dedemin üvey kızını nikâh edebilir miyim?
CEVAP: Evet nikâh edebilirsiniz. Babanızın üvey kızını da nikâh edebilirsiniz. Çünkü baba ve anne tarafından sana akrabâ değil.
Suâl: Gelinin kocası ölse, kayınpederine olan mahremliği devâm eder mi?
Görüldüğü gibi, bu fıkhî konular son derece mühim konulardır. Onun için muteber "İlmihâl" kitaplarından bunları okuyup hassâsiyetle öğrenmek ve tatbîk etmek lâzımdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.