Yarın "Berât Kandili"dir

A -
A +

Dünkü makâlemizde, bir nebze Şa'bân ayından ve fazîletinden bahsettik. Yarın inşâallah, mübârek "Berât Kandili"ni idrâk etmekle şerefleneceğiz. Aslı "Berâet" olan ve Türkçe'ye "Berât" olarak giren bu kelimenin sözlük anlamı, "Borçtan, hastalıktan, suç ve cezâdan kurtulmak" ise de, dînî literatürümüzde: "İlâhî afv ve rahmete nâil olmak, günâhlardan arınmak, temize çıkmak" manalarını ifâde etmektedir.

Kur'ân-ı kerîmde, "Duhân" sûresinde, bu geceye "leyle-i mübâreke: mübârek gece" denilmiştir. Çünkü "Berât gecesi"nde, yeryüzüne rahmet, bereket, iyilik, afv ve mağfiret iner.
Bilindiği gibi mübârek geceler, İslâm dîninin kıymet verdiği gecelerdir. Mübârek gece, öğle namazı vaktinden, o gecenin sonuna, yani imsâk vaktine kadar olan zamandır. 
Allahü teâlâ, kullarına çok merhamet ve şefkat ettiği, acıdığı için, bazı gecelere husûsî kıymet vermiş, bu gecelerdeki duâ ve tevbeleri, tâat ve ibâdetleri kabûl edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibâdet yapmaları, duâ ve tevbe etmeleri için bu geceleri birer sebep kılmıştır.

MELEKLERE BİLDİRİLİR...
Bilindiği üzere bütün kâinâtın yaratıcısı ve sâhibi olan Cenâb-ı Hak, ezelde hiçbir şeyi yaratmadan önce, her şeyi takdîr etmiş, dilemiştir. Bunlardan bir yıl içinde olacak (doğumlar, ölümler, terfîler, tenzîller, ameller, rızıklar, ömürler, ölüm sebepleri gibi) her şeyi, Şa'bân ayının onbeşinci (Berât) gecesinde meleklere bildirir. [Bunlar, Duhân sûresinin 1-6. âyet-i kerîmelerinde beyân edilmektedir.] 
Tefsîrlerde Kur'ân-ı kerîmin, Levh-i mahfûza bu gece indirildiği bildirilmektedir. Bilindiği gibi, Kur'ân-ı kerîmin iki türlü inişi vardır: Birincisi Levh-i mahfûza inişi [bu, Berât gecesinde olmuştur], diğeri de semâ-i dünyâya ve oradan Peygamber Efendimize inişi [bu da Kadir gecesinde başlamıştır].
Peygamber Efendimiz, bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki:
"Şa'bân ayının 15. gecesini ibâdetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: 'Affedilmek isteyen yok mu, günâhlarını affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Dertli olan yok mu, sıhhat-âfiyet vereyim. Ne isteyen varsa, istesin vereyim.' Bu hâl, fecre [sabâha, imsâk vaktinin bitimine] kadar devâm eder." [İbn-i Mâce]
Hazret-i Âişe vâlidemiz, "Yâ Resûlallah, Allahü teâlâ seni günâh işlemekten muhâfaza buyurduğu hâlde, Berât gecesinde neden çok ibâdet ettin?" diye bir suâl sordu. Peygamber Efendimiz ona cevâben buyurdu ki:
"Ben, şükredici bir kul olmayayım mı? Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertîp olunur. Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur." [Gunyetü't-tâlibîn]
Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem), Berât gecesinde çok ibâdet ve duâ ederdi. Çünkü kendileri, "Berât gecesini ganîmet, fırsat biliniz! Çünkü belli bir gecedir [Şa'bânın 15. gecesidir]. Kadir gecesi çok büyük ise de, hangi gece olduğu belli değildir. Bu gece, çok ibâdet yapınız; yoksa, kıyâmet gününde pişmân olursunuz" buyurmuşlardır.
Peygamber Efendimiz, Berât gecesinde, "Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakıyyen" duâsını da okurdu. Yani "Ey Allah'ım! Bize, şirkten berî, kâfir ve şakî de olmayan, müttakî bir kalp nasîb eyle" demektir. (Riyâdu'n-Nâsıhîn)

"BERÂT GECESİ"NİN ÖNEMİ
Hadîs-i şerîflerlerde buyuruluyor ki:
"Allahü teâlâ, Şa'bân ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecellî ederek kendisine şirk koşan ve Müslümân kardeşine kin güdenler hâriç herkesi affeder." [İbn-i Mâce]
"Cebrâîl aleyhisselâm gelip, 'Kalk, namaz kıl ve duâ et. Bu gece, Şa'bânın 15. gecesidir' dedi. Bu geceyi ihyâ edenleri Allahü teâlâ affeder. Yalnız, müşrik, büyücü, falcı, cimri, kinci, müşâhin [yani bid'at ehli], içkici, fâizci ve zânîyi affetmez." [Taberânî]
[Burada, önemine binâen şu husûsu belirtmemizde lüzûm ve fayda var: Ehl-i sünnet i'tikâdına göre; içki içmek, cimrilik, kin gütmek, ana-babaya isyân... gibi günâhları işleyen kâfir olmaz. Îmânı düzgün ise, günâhlarının cezâsını çektikten sonra Cennete girer. Sevâpları günâhlarından daha çok ise, Cehenneme girmeden de Cennete gider.]

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.