Umre programlarında ziyaret edilen bazı mekânlar

A -
A +
Gerek hacca, gerekse umreye gidenlerin, Sevgili Peygamberimiz ile Eshâb-ı kirâm hazerâtının nice hâtıralarını barındıran bazı mekânları ziyâret etmeye can attıklarını görüyoruz. Bu mekânları kısa kısa şöyle zikredebiliriz:
MEKKE-İ MÜKERREME'DE
1- PEYGAMBERİMİZİN DOĞDUĞU EV: Kâbe-i Muazzama'nın "Bâbü's-Selâm" denilen kapısı tarafındadır. Bu binâ, şu an i'tibâriyle "Kütüphâne" olarak kullanılmaktadır.
2- CEBEL-İ NÛR (VE HİRÂ MAĞARASI): Mekke şehrinin kuzey doğusunda Mekke şehir merkezi ile Minâ arasındadır. Sevgili Peygamberimize ilk vahyin geldiği mağaranın bulunduğu dağdır.
3- SEVR DAĞI [VE MAĞARASI]: Mekke şehrinin güneyinde Arafât'a giden yola yakındır. Peygamberimizin Ebû Bekir efendimizle birlikte Medîne-i münevvere'ye hicret ederlerken müşriklerin şerrinden saklandıkları mağaranın bulunduğu dağdır.
4- MEKKE KABRİSTANI [CENNETÜ'L-MUALLÂ]: Mekke şehrinin en eski mezarlığıdır. Takrîben 10.000 sahâbe-i kirâm yatmaktadır.
5- CİN MESCİDİ: Cin sûresinin nazil olduğu yer olup buraya inşâ edilen bir câmidir.
6- ARAFÂT [VE CEBELÜ'R-RAHME]: Mekke şehrine takrîben 30 km uzaklıkta bulunan Arafât vâdîsi, haccın üç farzından biri olan vakfenin yapıldığı yerdir.
7- MÜZDELİFE VE EL-MEŞ'ARU'L-HARÂM İSİMLİ MESCİD; 8- MİNÂ VE CEMERÂT, MESCİD-İ HÎF [HAYF] İLE 9- CEBEL-İ EBÎ KUBEYS'ten her birinin de İslâm târihinde birçok hâtıraları vardır.
MEDÎNE-İ MÜNEVVERE'DE
1- KUBÂ MESCİDİ: Peygamber Efendimizin hicret esnâsında Medîne'ye varmadan önce konakladıkları yerdir. İslâm âleminde cemâatle namaz kılmak üzere yapılan ilk mesciddir.
2- MESCİD-İ CUM'A [Cuma mescidi]: Hicret esnâsında [Kubâ'dan Medîne'ye giderken] Cuma sûresinin nâzil olup Cuma namazının farz kılındığı bu yerde, ilk defa Peygamberimiz ve Sahâbîler tarafından Cuma namazı kılındı.
3- MESCİD-İ KIBLETEYN [İki kıbleli mescid]: Benî Seleme Yurdu'ndaki bu mescid, Müslümânların iki kıbleli olan tek mescidleridir. Daha önce Müslümânların Mescid-i aksâ istikâmeti olan kıbleleri, hicretten 18 ay sonra Şa'bân ayının 15'inde gelen vahiy ile [Bakara sûresinin 144. âyeti ile] değiştirilip Mescid-i Harâma çevrildi. Peygamberimiz Kudüs'e yönelik olarak kıldırdığı ikindi namazının [öğle namazı rivâyeti de var] son iki rek'atını namazı bozmadan Ka'be-i şerîfeye yönelerek tamâmladı.
4- MESÂCİD-İ SEB'A [Yedi mescidler]: Hendek Savaşının cereyân ettiği yerde birbirlerine yakın yedi küçük mescid yapılmıştır.
5- CENNETÜ'L-BAKÎ' [Medîne Kabristânı]: Medîneli Müslümânların kurdukları ilk mezarlıktır. Mescid-i Nebevî'nin doğu tarafındadır. Bu kabristanda on bine yakın sahâbe-i kirâm gömülüdür.
6- UHUD DAĞI VE ŞEHİDLİĞİ: Uhud Dağı, Medine'nin 5 km kadar kuzeyindedir. [Hazret-i Hârûn Peygamberin burada gömülü olması, buraya ayrı bir kıymet kazandırmaktadır.] Hicretin üçüncü yılında Müslümânlarla müşrikler arasında burada büyük bir savaş yapılmıştır. Eshâb-ı Kirâmdan 70 kişi şehîd olmuş ve bu dağın eteklerine gömülmüşlerdir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.