Oruç, çok mühim bir ibâdettir

A -
A +

“Allahü teâlânın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayâline bile gelmeyen nimet dolu sofrasına, ancak oruçlular oturur.”

 

 
Bilindiği gibi ibâdetler üç kısımdır: 1- Beden ileyapılanlar (Namaz ve Oruç gibi), 2- Malileyapılanlar (Zekât,  Sadaka-i Fıtır ve Kurbân gibi), 3- Hem beden, hem de malile yapılanibâdetlerdir (Hac ve Umre gibi).
Bildiğimiz gibi, İslâmın beş şartından dördüncüsü, mübârek ramazân ayında, her gün oruç tutmaktır [İlk üçüKelime-i şehâdet, namaz ve zekât, sonuncusu da hacdır]. Oruç tutmak, Müslümânlara, Peygamber Efendimizin Mekke-i mümerremeden Medîne-i münevvereye hicretinden onsekiz ay sonra, şabân ayının onuncu günü, Bedir gazâsından da bir ay evvel farz kılınmıştır.
Sevgili Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), bir hadîs-i şerîfinde şöyle buyurmuştur: “Bir kimse, ramazân ayında oruç tutmayı farz [yani vazîfe] bilir ve orucun sevâbını, Allahü teâlâdan beklerse, geçmiş günâhları affolur.” [Sahîh-i Buhârî]
Şimdi burada, Ramazân ayında oruç tutma hakkındaki birçok hadîs-i şerîften sâdece birkaçını sizlere takdîm edelim:
“İslâm, kelime-i şehâdet getirmek, namaz kılmak, zekât vermek, ramazân orucunu tutmak ve haccetmektir.” [Müslim]
“Bilhâssa oruçlu iken çirkin, kötü söz söylemeyin! Biri size sataşırsa, ona ‘Ben oruçluyum’ deyin.” [Buhârî]
“Temizlik îmânın yarısı, oruç da sabrın yarısıdır.” [Müslim]
“Gerçek oruç, sâdece yiyip içmeyi terk etmek değil, boş ve hayâsızca sözleri de terk ederek tutulan oruçtur.” [Hâkim]
“Oruçlu iken ölen Cennete girer.” [Bezzâr]
“Allahü teâlânın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayâline bile gelmeyen nimet dolu sofrasına, ancak oruçlular oturur.” [Taberânî]
“Oruç tutan müminin susması tesbîh, uykusu ibâdet, duâsı müstecap ve amelinin sevâbı da çoktur.” [Deylemî]
“Peş peşe üç gün oruç tutabilenin, ramazân orucunu tutması gerekir.” [Ebû Nuaym]
Resûlullah Efendimiz, bir hadîs-i şerîfinde de buyurdu ki:
“Allahü teâlâ benim ümmetime, Ramazân-ı şerîfte beş şey ihsân eder ki, bunları hiçbir Peygambere vermemiştir:
1. Ramazânın birinci gecesi, Allahü teâlâ müminlere rahmet eder; rahmet ile baktığı kuluna hiç azâb etmez. 2. İftâr zamanında, oruçlunun ağız kokusu, Allahü teâlâya her kokudan daha güzel gelir. 3. Melekler, ramazânın her gece ve gündüzünde, oruç tutanların affolmaları için duâ ederler. 4. Allahü teâlâ, oruç tutanlara, âhirette vermek için, Ramazân-ı şerîf’te Cennet’te yer tayin eder. 5. Ramazân-ı şerîfin son günü, oruç tutan müminlerin hepsini affeder.”
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.