Sağlık çok büyük bir nimettir

A -
A +
Çok yemek, hastalıkların başı, perhiz ederek az yemek ilaçların başıdır. Midenin üçte biri yemeklere, üçte biri içeceklere ayrılmalıdır. Üçte biri de hava payı olarak boş bırakılmalıdır. 
 
Sıhhatin önemi hakkında, Sevgili Peygamberimizin birçok hadîs-i şerîfi vardır. Onlardan birkaçı şöyledir:
“Sıhhat, müttekîye, zenginlikten hayırlıdır.” [Müslim]
“Duânın efdali, dünyâ ve âhirette Rabbinden afv ve âfiyet istemektir. Afva ve âfiyete kavuşan, dünya ve âhirette kurtuluşa ermiştir.” [Tirmizî]
“İhlâstan sonra, âfiyetten iyisi yoktur. O hâlde, Allahü teâlâdan âfiyet isteyin.” [Nesâî] [“Âfiyet”: “Dînin ve itikâdın bid'atlerden, amelin ve ibâdetin âfetlerden, nefsin şehvetlerden, kalbin hevâ ve vesveseden, bedenin de hastalıklardan selâmet bulması, kurtulması” demektir.]
“Oruç tutun ki, sıhhate kavuşasınız.” [Taberânî]
“Seyâhat edin ki, sağlığa kavuşasınız.” [Şir’a]
Çok yemek, hastalıkların başı, perhiz ederek az yemek ilaçların başıdır. Midenin üçte biri yemeklere, üçte biri içeceklere ayrılmalıdır. Üçte biri de hava payı olarak boş bırakılmalıdır... Az yemeli ve az uyumalıdır. Tok olarak yatmamalıdır. 
 
ABDESTİN VE GUSLÜN FAYDALARI
 
Guslü ve abdesti, Allah’ın emri olduğu için yerine getiren, dünyada geçici faydalarını gördüğü gibi, âhirette de sonsuz nimetlere kavuşur. Fakat sırf dünyevî faydasından dolayı abdest almak câiz olmaz. Maddî hiçbir faydası olmasa bile, Allahü teâlânın emri olduğu için yapmak gerekir.
Abdestin ve guslün, sağlığa faydaları çoktur. O faydalardan birkaçı şöyledir:
Her gün, ellerimiz çeşitli yerlere dokunuyor, mikroplar bulaşıyor. El, yüz ve ayakları yıkamak, cilt hastalıklarından ve iltihaplardan iyi bir korunma yöntemidir.
Burnu yıkamakla, burnun süzdüğü toz ve mikrop yığınlarının vücûda girmeleri önlenmiş olur.
Vücutta bir statik elektrik dengesi vardır. Bu elektriksel yük, öfkelenince normalin 4 katına, cünüp olunca, 12 katına çıkar. Gusledince/yıkanınca su zerreleri, olumsuz elektrik gerilimini alarak, vücûdu topraklayıp, yeniden normale döndürüyor. Bu açıdan gusül, tıbbî yönden de, yapılması gereken bir temizliktir.
Abdestin ve guslün, dolaşım sistemine de müsbet tesiri/olumlu etkisi vardır. Damarlardaki sertleşme ve daralmayı önler. Lenf sisteminin, en önemli merkezlerinden biri olan burun arkası ve bademcikler yıkanarak uyarılır.
Ayrıca boyun ve yanlarının yaş elle mesh edilmesi de, lenf sistemine tesir eder. Abdest ve gusülle kolaylaşan lenf dolaşımı sayesinde, lenfosit denilen savaşçı hücreler vücûdu zararlı unsurlardan korur ve vücut direncini arttırırlar.
Toprakla yapılan teyemmüm de, vücuttaki statik elektriği büyük ölçüde yok eder.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.