Selâhaddîn Eyyûbî'nin Mısır'a hakim olması

A -
A +

1171’de Mısır Hâkimi, 1175’te de istiklâlini ilan ederek Sultân unvânını alan Salâhaddîn Eyyûbî, 1176’da Şîî Fâtımîlerin bölgedeki son izlerini de ortadan kaldırdı...

Salâhaddîn Eyyûbî, 1171’de, Atabeg Nûreddîn Zengî’nin isteğiyle, Cumâ Hutbesini, hasta Şîî Fâtımî Halîfesi Âbid adına değil de, Bağdat’taki Abbâsî Halîfesi adına okuttu. Salâhaddîn Eyyûbî’nin Mısır’da Abbâsî Halîfesi adına hutbe okutması, bütün Müslümânları çok sevindirdi. 1171’de Fâtımî Halîfesi Âbid öldü. Bundan sonra Salâhaddîn Eyyûbî Mısır’da idâreyi bütünüyle ele aldı.
Mısır’daki iktidâr değişikliği, Haçlıların tekrâr harekete geçmesine sebep oldu. 1173’te Sicilyalı Normanlar, kuvvetli bir donanmayla İskenderiyye’ye çıkarma yaptılar. Salâhaddîn Eyyûbî, Norman çıkarmasına karşı üç gün devam eden şiddetli kara muhârebesi yaptı. Sâhile çıkan bütün Normanlar öldürülüp, pekçok ganîmet alındı.
1174 yılında Sultan Nûreddîn vefât etti ve Suriye’de iç karışıklıklar başladı. Bu durumdan istifâde etmek isteyen Kudüs Kralı, Humus’u kuşattı.
Salâhaddîn, derhâl Humus önlerine geldiyse de, Haçlılar şehri zaptetmişlerdi. Salâhaddîn Eyyûbî’nin başarılarını gören Abbâsî Halîfesi, 1175’te saltanatını tasdîk etti. Böylece 1169’da Fâtımî vezîri, 1171’de Mısır Hâkimi, 1175’te de istiklâlini ilan ederek Sultân unvânını alan Salâhaddîn Eyyûbî, 1176’da Şîî Fâtımîlerin bölgedeki son izlerini de sildi. Bozuk fikirleri ortadan kaldırıp, hak ve orta yol olan Sünnîliği yaymaya başladı. İcraatlarında muvaffak oldu. Fâtımîlerin bölgeye yaydığı fikirlerin önüne geçip, Ehl-i Sünnet i’tikâdının yayılmasına hizmet etti. Kâhire Kalesinin inşâsını başlattı.
1177 Kasımında, Haçlılara karşı Filistîn Seferine çıktı. Gazze ve Askalân’ın askerî mevkilerini tahrip etti. Eyyûbî askerleri ganîmet için dağılınca, Haçlılar fırsatı değerlendirdiler. Kerek Kontu Renaud kumandasında toplanıp, Eyyûbî ordusuna büyük bir darbe vurup, Salâhaddîn Eyyûbî’yi öldürmek istediler. Salâhaddîn Eyyûbî, Haçlıların niyetini anlayıp, ordusunu topladı. 25 Ekim 1177 târihinde Remle’de Haçlılara kesin darbeyi indirdi. Ancak çok istediği hâlde Kudüs’ü alamadı. 1178 ve 1179’da Haçlılar üzerine harekâtını şiddetlendirdi. Eyyûbî kumandânları pekçok Haçlı reîsini esîr aldılar.
Salâhaddîn Eyyûbî, 1179 yazında Şerîa Nehri kıyısında Ya’kûb Köprüsü yanındaki Haçlıların Ya’kûb Geçidi Kalesini fethetti. 1180’de Haçlılar, iki yıllığına mütâreke istedi; onların bu isteğini kabûl etti. Ama Haçlılar mütârekeye uymadılar. Mısır’a giden kervânlara saldırdılar. Mısır’ın İslâm ülkeleriyle olan ticâretini engelleyip, Eyyûbîleri iktisâdî yönden çökertmek istediler. [Konuya inşâallah yarın devam edelim.]

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.