Çocuk Hakları Haftası Münasebetiyle -1-

A -
A +

Abdülhakîm Arvâsî hazretleri buyurdu ki: “Çocuğun terbiyesine çok dikkat etmelidir. Onun kötü arkadaşlarla düşüp kalkmasına mani olmalıdır. Kötü arkadaş, çocuğun terbiyesini bozar.”

 
20-26 Kasım târihleri arası “Çocuk Hakları Haftası”dır. Bu münâsebetle, bugün ve yarınki makâlelerimizde, birer nebze İslâmiyetteki çocuk haklarından bahsetmek istiyoruz.
Peygamber Efendimiz buyurmuştur ki:
“Bütün çocuklar, Müslümânlığa elverişli olarak dünyâya gelirler. Daha sonra bunları, anaları-babaları Yahudi veya Hıristiyân yahut Mecûsi [ateşperest, dînsiz] yaparlar.” [Taberânî]
Görüldüğü üzere, hadîs-i şerîfte, Müslümânlığın yerleştirilmesinde veya yok edilmesinde en mühim işin, çocuklukta ve gençlikte olduğu bildirilmektedir. O hâlde, her Müslümânın birinci vazîfesi, evlâdına İslâmiyeti, Kur'ân-ı kerîmi ve Sevgili Peygamberimizi öğretmektir.
Seyyid Abdülhakîm Arvâsî (rahmetullahi aleyh) “Evlât büyük bir nimettir. Nimetin kıymeti bilinmezse, elden gider. Bunun için pedagoji yani çocuk terbiyesi, İslâm dîninde çok kıymetli bir ilimdir” buyurmuştur.
İmâm-ı Gazâlî de (rahimehullah) “Çocuğun terbiyesine çok dikkat etmelidir. Onun kötü arkadaşlarla düşüp kalkmasına mani olmalıdır. Kötü arkadaş, çocuğun edep ve terbiyesini bozar” buyurmaktadır.
Evliliğin en önemli meyvelerinden olan çocuklar, ana-baba elinde birer emânettirler. Çocukların temiz kalpleri kıymetli birer cevher olup, mum gibi, her şekli alabilir. Çocuklar küçükken, hiçbir şekle girmemişlerdir. Temiz bir toprak gibidirler; temiz toprağa hangi tohum ekilirse, onun mahsulü alınır. Bunun gibi çocuklar da, neye meylettirilirlerse, oraya yönelirler.
Ana-babaların evlâdı üzerinde birtakım hakları olduğu gibi, evlâdın da ana-babaları üzerinde bazı hakları vardır. Bunlardan bir kısmı şöyledir:
1-Müslümân bir erkek, evleneceği hanımın sâliha olmasına dikkat etmelidir. 2-Çocuğa iyi, güzel bir isim koymalıdır. 3-Çocuğun akîkasını kesmelidir. 4-Çocukları helâl lokma ile, helâl gıdâ ile beslemelidir. 5-Çocuğu, dünyâya getiren kadının emzirmesi faydalıdır. 6-Çocuğun ağlamasından sıkılmamalıdır. Çünkü çocuğun ağlaması zikir, tehlîl ve Allahü teâlâ için hamddir. Ana-babası için ise duâ ve istiğfârdır. 7-Çocuk konuşmaya başlayınca, en önce “Lâ ilâhe illâllah” kelimesini ona öğretmelidir. 8-Çocuğa karşı şefkatli davranmalıdır. 9-Çocuklar arasında adâlete riâyet etmeli, ayırım yapmamalıdır. 10-Çocuklara iyilik etmelidir. 11-Çocuğu güzel terbiye etmelidir. 12-Çocuğa Kur'ân-ı kerîmi öğretmeli, yedi yaşından itibâren de onu namaz kılmaya alıştırmalıdır. Çocuğa ilim öğretmelidir. Babanın, çocuklarına ilim, edep ve sanat öğretmesi farzdır. Önce, Kur'ân-ı kerîm okumasını öğretmelidir. Sonra îmânın ve İslâmın şartlarını öğretmelidir. Yedi yaşından itibâren namaz kılmaya alıştırmalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.