NEDEN 28 ŞUBAT?!

A -
A +

İyi Parti GB Meral Akşener, Saadet Partisi GB Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi GB Ahmet Davutoğlu, Deva Partisi GB Ali Babacan, Demokrat Parti GB Gültekin Uysal, 12 Şubat 2022 akşamı Çankaya’da CHP GB Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde toplandılar…

Toplantı 5 saat sürmüş. Masada 6 parti başkanı yer aldığına göre her biri 1 saati dolduracak bir konuşma yapılmamış. Toplantının esas maksadı "güçlendirilmiş parlamenter sistem"e dair imiş. Ancak 2023 Seçimlerine giderken genel başkanlar; iktisadî hayat, hukuk, dış politika, eğitim… gibi mühim konularda da birlikte hareket edeceklermiş.

Aynı masa etrafında buluşan 6 partinin Millet İttifakı’nı meydana getirip getirmediklerine dair ise bir netlik yok. Bundan olsa gerek GP genel Başkanı Sn. Davutoğlu, bu buluşmanın ve alınacak kararın adını koyma arzusuyla "Koalisyon Protokolü" denmesi teklifinde bulunmuş fakat diğerleri tarafından kabul görmemiş.

Masadan çıkan sonuca  göre 6 partinin kurmayları, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dair çalışacaklar; bu çalışmadan hâsıl olacak tek metin de 6 genel başkan tarafından 28 Şubat’ta halka açıklanacak…

HDP kendilerinin bu toplantıya çağrılmamasını kınadı. Eş Genel Başkan Mithat Sancar, "HDP ile de mutabakat aranması şarttır" diye daha alt perdeden konuşurken diğer Eş Genel Başkan Pervin Buldan, 6 partiyi kastederek “Biri hariç diğerlerinin toplam oyları, HDP’nin aldığı oyun yarısı etmez!!!" dedi. Bununla da  kalmadı. "HDP’siz siyaset olmaz! Zamanı geldiğinde biz de yok saymasını biliriz!" şeklinde bir tehdit savurdu.

6’ların başı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin bugüne kadarki saklı ortağından gelen bu öfkeli serzenişlere "HDP’yi yok saymıyoruz; gerektiğinde kendileri bize gelir; gerektiğinde biz, onlara gideriz" diye mutedil bir cevap verdi…

Muhalefet partilerinin buluşmaları, görüşmeleri, birleşmeleri, ittifak veya ortaklık kurmaları vs. normaldir. Ancak konuştuğumuz olayda cevap bekleyen birkaç esaslı soru  bulunuyor:

-En azından 5 yıldır Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne karşı güçlendirilmiş parlamenter sistem itirazı yapılmaktadır. Buna rağmen bugüne kadar İyi Parti’deki bir deneme dışında hiçbir çalışma görülmedi. Gerçek, bu iken parti kurmayları, iki hafta içinde milleti tatmin edecek, seçmeni, Cumhurbaşkanlığı Sisteminden vazgeçirecek ciddî bir dosyayı hazırlamaları, bu hazırlanan dosyanın genel başkanlar tarafından deklarasyona tebdili ve denilen tarihte açıklanması ne kadar mümkündür?

5 yıl, 2 haftaya nasıl sığacaktır?

- Açıklama tarihi olarak neden, niçin ve hangi kasıtla bir darbe günü seçilmiştir? Bunun makul ve mantıklı, halkı rahatsız etmeyecek bir izahı var mıdır? Eğer; maksat, darbe günü idiyse 27 Mayıs beklensindi. Vakit de kazanılmış olurdu.

-28 Şubat darbe tarihinin seçilmesini SP, GP, Deva Partisi Sn. genel başkanları içlerine sindirmişler midir, bunu millete nasıl açıklayacaklardır?

GPS beyannâmesi için kararlaştırılan 28 Şubat’ın bir kasd-ı mahsusa olmadığını, sehven veya hayatın olağan akışı içinde  olduğunu… Sn. Kılıçdaroğlu ve Sn. Akşener nasıl ispat edecek veya hangi mecburiyetten ileri geldiğini hangi kelimelerle izah edeceklerdir?

-Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan vaki toplantının 6 parti hâlinde yapılmasının bir 6 ok imajına vurgu olup-olmadığını düşündüler mi? Bu suali vatandaş bize sordu. Kullanıldılar mı? Diyecek sözleri var mıdır?  

Sn. Kılıçdaroğlu, bir taraftan adı geçen parti başkanlarıyla toplanır ve bu toplantıda Cumhur İttifakına, Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’a karşı şayet kasıtlı değilse tam bir talihsizlik ve basiretsizlik eseri olarak "28 Şubat" takvimi tercih edilirken, diğer taraftan HDP’den gelen sert açıklamalar karşısında gerektiğinde HDP’ye de gidebileceklerini söylemiştir.

Bu denilen, CHP için midir?

Yoksa 6’lar adına mıdır?

Diğer genel başkanlar, diğer partiler ne söyler?

Mezkûr toplantıya dair hükmümüz şudur:

Fikrî hazırlık terleri dökülmeden, öfke esaslı ve intikam saikli olarak ve "düşmanımın düşmanı dostumdur!" düsturuyla bir araya gelinmiştir.

Seçimlere 16 ay kala yapılan toplantı geç kalmıştır.

Ortada mevcut sistemi iptal edecek hiçbir proje ve teklif yoktur.

6’lı açıklama için 28 Şubat darbe gününün seçilmesi ise garip, vahim ve mânidardır.

HDP’den gelen sert  sözlere karşı hassasiyet korunmamış; özür mahiyetinde, dil döker cevaplar verilmiştir.

28 Şubat’ta bir beyanname neşredilmesi uzak ihtimal görünmektedir.

Olsa bile hiçbir mühim tesiri olmaz:

-Döviz korumalı TL hesabının hayata girmesi,

-Üniversite imtihanında barajın kaldırılması,

-Temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi,

-Elektrikte kademeli faturaya geçilmesi,

-Terörün hiç olmadığı kadar perişan edilmesi,

-BAE, Ermenistan, İsrail ve Mısır’la münasebetlerin düzeltilmesi…

Gibi uygulamalarla Cumhur İttifakı, arayı çok açmıştır.

Hakem olarak Ukrayna-Rusya ihtilafını çözersek bu, asırları kucaklayacak bir başarı olur.

Bu yılın güzü veya gelecek senenin baharında birtakım büyük gelişmeler de beklenebilir:

Ermenistan ve İsrail’le ilişkiler iyileştirildiğine göre:

Yunanistan ve Suriye çalışmaları da masada devam ediyordur diye düşünüyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.