ZULÜM, ZAFERİN DÜŞMANIDIR!..

A -
A +

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, bir aktör; hayatının rolünü oynuyor. Rusya Başkanı Vladimir Putin ise bir istihbaratçı; O da hayatının rolünü oynuyor… Fark şurada ki Zelenskiy’nin arkasındaki halk, her gün biraz daha çoğalır, kendisine duyulan güven artarken, Putin’in arkasındaki halk, her gün biraz daha azalıyor, güven biraz daha geriliyor…

ABD ve Avrupalı müttefiklerinin Ukrayna işgali sebebiyle Rusya’ya uyguladıkları hayatın akla gelebilecek her alanındaki düzinelerce müeyyidenin nihâi maksadı, Rus halkını, Putin’e karşı ayaklandırmaktır. Bunu bir asır sonra tersine Ekim Devrimi veya günün politik çeşnilerinden Soros çıkışlı Renkli Hükûmet Darbesiyle yapmayı tasarlıyor olabilirler.

İstihbaratta pişmiş Putin’in bu niyet ve çabanın farkında olmaması düşünülemez. Bir şeyin daha farkında olmaması düşünülemez. Böylesi zamanlarda öldürücü vuruş en yakındaki insanlardan gelir.

Ama…

Napolyon romantizmi veya Enver Paşa hayalperestliğine kapılan Vladimir Putin’in giderek ağırlaşan şartlar karşısında yapacağı çok da bir şey yok. Çin’den ve Hindistan’dan yana hayal kırıklığına uğramış olmalı. Bu iki devletin de kendi iç değişimleri haricinde beynelmilel çapta bir hamle ve varlıkları olmamıştır. Çin, bugün dünya için kocaman bir imalathanedir. Hindistan’ı vasıflandırmaksa hâlâ zordur.

Putin’in ruh hâlini görmeli ki Suriye’den "paralı asker" denilen 16 bin militanı Ukrayna’ya karşı savaşsın diye transfer etti. Daha evvel de Kafkaslardan bir miktar getirildiği söylenmişti. Rusya’nın kayıtsız-şartsız müttefiki olarak Suriye Nusayri rejiminden başka bir de Belarus var. Bu iki devlet veya devlet badanası yapılmış gece kondular haricinde Putin Rusya’sının dostu kalmamıştır.

Hırsı, şâyet, Sn. Putin’in aklını tamamen örtmemişse şu şartlarda Türkiye’ye dört elle sarılması gerekir. Türkiye de Rusya’ya muhalif olan safta yer alsaydı Moskova’nın hâli ne olurdu? Tecrübeli bir devlet adamı olan Sn. Putin, bu iyiliğin farkındadır. Öyle ise bu farkındalığı değerlendirip Türkiye’nin samimi ve dostça sulh inşa gayretlerine destek vermelidir. Hariciye vekilimiz Sn. Mevlût Çavuşoğlu’nun Rusya Hariciye Vekili Sn. Sergey Lavrov’la yapacağı barış arayışına dair konuşmayı çok acil olarak Sn. Erdoğan-Sn. Putin-Sn. Zelenskiy görüşmesi takip etmelidir. Gecikme, herkesin aleyhinedir. Liderler müzakeresi, en fazla iki hafta zarfında İstanbul yahut Ankara’da yapılmalı.

Volodimir Zelenskiy, buna hazır.

Bütün vebal ve mes’uliyet Vladimir Putin’dedir…

Sn. Putin!.. Dostça ve mertçe söylüyoruz:

-Bu gidişle hem bugünkü ve hem de tarihteki yerin tehlike altındadır. Şu yapılanlarla Rus ordusunun zafer kazanması imkânsız ötesidir. Zira siviller, kadınlar, bebekler, yaşlılar öldürülmekte, haneler yıkılmakta, milyonlar yollarda titreyerek gözyaşı dökmektedir. Buna "mezalim" denir. Yarın namuslu Rus tarihçileri, "harekâtı neden ağır kış şartlarında başlattın?" diye daha birçok soruyla birlikte seni yargılayacaklardır. "Kiev’de Nazi Hükûmeti vardı!!!" sözü inandırıcı olamaz, dâvayı kazandıramaz.

Sn. Putin, harekât diye başlayan, işgale dönen ve sonunda zulüm hâline gelen bu haksızlıktan ve yersiz talep ve emrivakilerden gel bir an evvel vazgeçmelisin! Türkiye Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’ın uzattığı eli tutmalı ve ham hayalleri terk etmelisin...

Sulhün temini için:

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesi üzerinden bakışlarını çekmeli, burada kurdurduğu Donetsk ve Luhansk adlı güya halk cumhuriyetlerini, kurdurduğu gibi lağvettirmeli, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tanımalıdır. Ayrıca, Kırım işgalinden mutlaka rücu etmeli ve Karadeniz’e dair hülyalara dalmamalıdır…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.