SOĞUK SAVAŞIN SICAK HESAPLAŞMASI!..

A -
A +

Kremlin, derin Rusya, şu aralar üçüncü kere batma korkusuna yakalanmış olabilir. Bir çökme yahut çözülme olması Rusya’nın bir asır içinde üçüncü defa batması anlamına gelecektir. İlki, 1917’de Çarlık Rusya’sının sosyalist bir ihtilalle batmasıdır. İşçi sınıfının, proletaryanın, ezilmişlerin… dünya iktidarı vaadiyle işbaşına gelen Komünist Parti rejimi, 70 yıl sonra, 1991’de SSCB’yi kendi eliyle tasfiye ve Rusya’yı federasyon adı altında küçültme mecburiyetinde kaldı. Vladimir Putin, bu olaya şimdilerde "talihsizlik" diyor. Rusya’nın emperyalist emelleri için talihsizlik olabilir. Türkistan illeri, Kafkas, Balkan ve Baltık toprakları içinse hürriyet, istiklal ve bahtiyarlık sebebidir.

1917 ve 1991 Vak’alarını yaşayan Moskova, bugün üçüncü bir vak’a ile karşı karşıya. Kırım’ı işgal ve ilhak eden Putin’in bunun devamında Ukrayna’yı işgal teşebbüsü ve bu devletle bir harbe girmesi kendi adına da devleti adına da çok büyük bir hata olmuştur…

Böyle bir ihtimal daha ufukta yeni belirirken yazı ve konuşmalarımızda Sn. Putin’i, Kremlin’i defalarca ikaz ettik. Sovyetler Birliği, 1979’da Afganistan’ı işgal ederken Afgan mücahîdleri, yapılan tahminleri tersine çevirdiler. Neticede düşmanına nazaran serçe misali ufacık Afganistan değil, devâsa Kızıl İmparatorluk yıkıldı. Bunu hatırlattık. Afganistan mağlubiyeti, Moskova’yı 1991 tasfiye ve küçülmesine mecbur bıraktı…

Bir aylık bir Ukrayna savaşı gösteriyor ki tahminler doğrudur. Putin Rusya’sı, 2022’de Ukrayna’da yeni bir Afganistan’la karşı karşıyadır. Tiyatrocu diye küçültülen Zelenskiy, istihbaratçı diye büyütülen Putin’i yıkmak üzeredir. Volodimir Zelenskiy, mağdur tarafın Cumhurbaşkanı olmasına rağmen tek saniye müzakere kapılarını kapatmadı. Fakat aynı lider, en imkânsız şartlarda bile muharebeden geri durmadı. Putin’se barışa çıkacak müzakere kapısını açmamakta direniyor. Buna mukabil Rus ordusu, sahada sivil, çocuk, hastane, mektep, itfaiyeci… tanımadan bombaladığı hâlde beklediği zaferi elde edemiyor. Saatler, Moskova’nın aleyhine işlemekte.

O mantıklı bildiğimiz Putin, savaşın durması için akla ziyan teklifler ileri sürmektedir. Bu teklifler kabul edilirse Kırım resmen Rus toprağı sayılacak, Ukrayna bölünecek, Ukrayna milletinin resmî dili kendi dili değil Rusça olacaktır… Bu manzarada tek noksan, Ukrayna’nın üzerinde Rus bayrağının dalgalanmamasıdır. Yapılmak istenen zamana yayılmış bir asimilasyondur.

Müzakere ve mütareke şartları böylesine ağır odluğu için bu harp, daha devam edebilir. Ancak netice değişmeyecektir. Ukrayna kaybetse de galiptir, Rusya kazansa da mağluptur. Şu bir ay içinde Ukrayna ve Zelenskiy büyük bir itibar kazanmıştır. Rusya Federasyonu ve Putin aksine kayıptalar…

Diğer taraftan:

145 milyonluk Rusya, birçok yarı müstakil devlet denecek denli Cumhuriyet, muhtar idare ve ırk, din ve milletten meydana gelmektedir. Rusya, 85 federe kısımdan müteşekkildir. Bu idarelerin 22’si Cumhuriyet’tir. Onların da yarıya yakını Türk veya Müslüman milletlerdir.

Rusya Federasyonu’nda 12 milyondan fazla Türk yaşıyor. Bu, nüfusun yüzde 8,6’sıdır. Müslüman sayısı ise 9,5 milyondur. Müslüman Türklerle muhtelif kavimlerden Müslümanların yekûnu asgariden 15 milyondur. Kısacası; Müslümanlar, Rusya nüfusunun onda biri, İslâmiyet de ikinci dindir.

Bundan dolayıdır ki birkaç yıl evvel Vladimir Putin "Rusya da bir İslâm memleketidir. Biz de İslâm İşbirliği Teşkilatı’na üye olmak istiyoruz" talebinde bulunmuştu. Gidişat o ki Moskova, Ukrayna cephesine Rusya dâhilindeki İslâm ülkelerinden asker getirecektir.

Nitekim çarpışmaların daha başında Ukrayna’ya Çeçen askerler sevk edildiği konuşulmuştu. Ardından Suriye’den 16 bin paralı asker devşirildiği dile geldi. Kremlin, Putin, Müslüman askerleri, Ukrayna yollarken onlara tabiî ki "asker evlâdlarımız!..

Siz, bugün Ukrayna’ya Büyük Rusya için, büyük dönüşümüz için gidiyorsunuz!" demeyecektir. İngilizler, Hind Müslümalanlarını "Halife, Almanların elinde esir, sizi onu kurtarmaya götürüyoruz!!!" diyerek aldatıp Çanakkale’ye getirmişlerdi. Benzer bir aldatma bu defa Kremlin tarafından icra ediliyor. Ukrayna’da güya Nazi bir idare varmış, bu Nazi idareyi devirmek için Ukrayna’ya girilmiş ve çarpışmalar bundan dolayı yaşanmaktaymış. Bir asırdır ideolojik propaganda altındaki Müslüman askerler bu sözle kandırılacaktır.

Zelenskiy bir Yahudi iken nasıl Nazi olur?

Bunun izahı var mı?

Derin Rusya’nın bütün bunları düşünmemesi mümkün değildir. Rusya’nın Afganistan mağlubiyeti, Orta Asya, Kafkaslar, Balkanlar ve Baltık ülkelerinde bağımsız devletlerin kurulmasına imkân verdi. Bugünkü BM’nin onda bir kadarı onlardır. Zor altındaki ülkeler Afganistan’la cesaretlendiler. Şimdi o cesaret Ukrayna ile daha bir güçlenmekte. Bundan dolayı Ukrayna savaşı bitse bile Rusya Federasyonu kendi içinden çözülebilir. Dileriz kanlı olmasın. Bu çözülme veya yeni bir küçülme de bir batmadır. Elbette; Rusya, tamamen yok olur denemez. Bu iddia abes olur. Fakat imparatorluk tacı düşer. Rusya, bir asır içinde üçüncü kere radikal değişim yaşar.

Ancak; bu akıbete uğrayacak olan yalnızca Rusya değildir. NATO ve BM gibi teşkilatlarla Belarus, Suriye gibi devletleri de başka benzer akıbetler beklemektedir.

Sonuçta Ukrayna, Soğuk Savaş’ın devamıdır. Bugün dünya Soğuk Savaşın sıcak hesaplaşmasını yaşıyor. Bu hesaplaşmanın birçok farklı sonuç doğurması kaçınılmazdır.

Ne demiştik?

-Her ân, her şey olabilir!

Büyük devlet tecrübesinin miras ve müktesebatına sahip Ankara, her ihtimale göre senaryolar hazırlamıştır düşüncesindeyiz.

Vatandaş, Ankara uyumuyor, diye geceleri uyuyor…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.