MALAZGİRT RUHU

A -
A +
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerek 25 Ağustos 2022 günü Ahlat’taki mitingde ve gerekse 26 Ağustos 2022 günü Malazgirt’teki Zafer Kutlamasında şairlerimizden şiirler okuması ne anlama geliyor?
Sn. Erdoğan bu iki fetih mekânında büyük ve heyecanlı kitleler önünde Ömer Öztürkmen, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Arif Nihad Asya ve daha başka şairlerin şiirlerini okudu. Romancı Mustafa Necati Sepetçioğlu’ndan bahsetti…
Bu okunan şiirler, dile gelen yazılar evvelâ nice kafa ve gönül sancılarıyla hayat bulmuş o eserlerin sahiplerini memnun eder. Hatırlanma ve dualara vesile olur. Sonra da varılmak istenen hedefe dair inşâı elzem duyguların, muhatap kitlelerin ve bilhassa genç nesillerin kalbinde ve ruhunda aşk ve sevda olarak tomurcuklanmasına yol açar…
Bizde Fatih, Yavuz, Kanuni… gibi Divan sahibi yani şiir kitabı olan Devlet Başkanlarımız çoktur. 36 padişahın ekseriyeti şair, bir kısmı hattattır. Abdülhamid Han marangoz, Vahideddin Han hukukçudur.
Avrupa’da da eser sahibi devlet adamları mevcuttur. Mesela Fransız yazar ve şairi Alphonse de Lamartine, hükûmette bakan olduğu gibi eserler de vermiştir. Eserlerinden biri Osmanlı Tarihidir. Osmanlı Tarihi’ni yazan bir diğer yabancı da Avusturyalı diplomat ve tarihçi Joseph von Hammer’dir…
Gözlemlerimizle vardığımız netice o ki savaşlar çağı 20. Asırda ve onun devamı 21. Asırda devlet yahut siyaset adamının yalnızca silah değil, kalem de kullanması geleneği bütün dünyada bitmese bile haylice gerilemiştir.
Hâlbuki Kanuni yalnızca Padişah olarak değil "Muhibbî" mahlasıyla; takma adıyla kaleme aldığı Divanı ile de "Muhteşemdir". Sevgili Peygamberimize -aleyhisselam- "Muhammed’ül Emîn" unvanını müşrikler, gayrimüslimler verdikleri gibi O’nun Halifesi Sultan Süleyman Han’a da kendi teb’ası, Müslümanlar değil, Avrupa "Muhteşem" demeyi münasip görmüştür. 
Bugün, eser ve san’at sahibi olmak bir yana nutuklarını âyet-i kerîme, hadîs-i şerif, hikmetli söz, kelâm-ı kibar, vecize, deyim, atasözü, şiir ve mütefekkirlerden nakillerle besleyen devlet adamımız da çok değildir.
Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan, bu miras, bu zenginlikle konuşmayı bir tarz ve üslup hâline getirmiştir. Çocuk denilecek yaşında Recep Tayyip Erdoğan’dan şiir dinlediği için tesirinde kalarak dünya çapında şair veya fikir adamlarının yetişmesine gelecek zamanların insanları şahit olabilirler.
Şiir kaseti dolduran iki siyasetçimizden biri Tayyip Erdoğan diğeri de Muhsin Yazıcıoğlu’dur. Merhum Yazıcıoğlu’nun "Üşüyorum" şiirinde annesiyle konuşması gibi kaza süsü verilmiş bir tayyare katliamıyla karlar içinde üşüye üşüye şehit olması düşündürücüdür.
Zaferler destandır:
O destanları gaza, cihad, Kızılelma ve şehîd olma hasreti besler. Bunları beleyense âyet-i kerimeler, hadîs-i şerifler, vecizlere, hikmetler, şiirlerdir...
Malazgirt’in ruhu, Cennetmekân Sultan Alparslan’ın Cuma namazından evvel Malazgirt ovasında muhteşem ordusuna yaptığı muhteşem konuşmadır. Türkiye Devleti’nin bugünkü Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 Ağustos 2022 günü, irad ettiği hitabede Türkiye Devleti’nin o günkü Sultanı Muhammed Alparslan’ın o konuşmasının bir kısmını milletimizle paylaştı. Alparslan’ın o muhteşem konuşmasının hem Malazgirt Ovasında yükselecek bir âbideye ve hem de Kızılay ve Taksim’de yapılacak âbidelere kitabe olarak nakşedilmesi, hayr’ül haleflik, hayrlı evlâd olmanın gereğidir…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.