Siyah zemindeki yumurta,Türkiye tatili kazandırdı

A -
A +

Geçen hafta, bu yıl 4.sü düzenlenen Uluslararası Yemek Fotoğrafları Festivali etkinliğine katılmak üzere Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimizin daveti üzerine Paris'e gittim. Fransa Tarım Orman Bakanlığı, Paris Ticaret Odası, Avrupa Birliği Komitesi, Avrupa Aşçılar Birliği gibi önemli kuruluşların yanında, TC Kültür ve Turizm Bakanlığımız da etkinliğe katkıda bulunanlardandı. Turizm kategorisindeki ödül, Türkiye'ye bir haftalık seyahat oldu. Siyah zemindeki yumurta,Türkiye tatili kazandırdıMarco Fortini'nin ödülünü, Paris Kültür ve Tanıtma Ataşemiz Kalbiye Noyan verdi. Bu sene seçilen konu "Yumurta" oldu. Fransa'nın önemli fotoğraf sanatçıları, görsel sanat eğitmenleri, ressamları, kuruluş temsilcilerinden oluşan jürinin, 147 fotoğraf arasından seçtiği 50 eser sergilendi. Türkiye'den katılan Gökmen Sözen'in "Sucuklu yumurta"sı dereceye giremedi. Açılış, Türkiye standında Şef Mürşit Göksüzoğlu'nun hazırladığı Ege mutfağından örnekler ve Türk gıda ürünleri ikramı yanında ülkemizin turistik tanıtımı ile başlamıştı. Kapanış gecesinde, ödüllerin dağıtımı sonrası 20'nin üzerinde önemli gıda firmalarının hazırladığı standlarda ikramlar yapıldı. Türkiye standına ise, Paris Kültür ve Tanıtma Ataşemiz Kalbiye Noyan'ın gayreti ile yurdun çeşitli bölgelerinden gelen çeşitli yiyecek ürünü hem sergilendi, hem ikram edildi. Gözüme çarpanlar, Malatya kayısısı, Antep fıstığı, Giresun tombul fındığı, Aydın kuru inciri, Gemlik zeytini, Nar Gurme'nin özel yapım lokum, kuru meyve, akide şekerleri. Kısacası, topraklarımızın ulusal lezzetleri ikramdaydı. Tören sonunda, Ataşemiz Kalbiye Noyan bir konuşma yaptı, Türkiye'nin tanıtım politikasında gastronomiye verdiği önemi anlattı, birinci gelen sanatçı Marco Fortini'ye, Bakanlığımız tarafından verilen ödülü takdim etti. Marco Fortini, yaptığımız kısa söyleşide duygularını; "Yiyeceklerin yapısından kaynaklanan ışık oyunlarını takip ediyorum. Fotoğraf çekerken her yemeğin kendine has tarafını bulmayı seviyorum. Hedefim, yemeklerin ya da gıdaların görünümlerinde estetik yönlerine imza atmak" şeklinde ifade etti. 26 Ekim-11 Kasım tarihleri arasındaki festivalde, Paris'in çeşitli otel, restoran, pastane, sanat galerisi, aşçılık okulunda gerçekleştirilen atölye, panel, konferansta tek konu "Yumurta" idi. Benim katıldığım son toplantı 9 Kasım'da Paris'in en büyük görsel sanatlar okulunda yapıldı. Ülkemizin tanıtımında gastronominin öneminin belirtildiği oturumda, Paris Kültür ve Tanıtma Ataşemiz Kalbiye Noyan'ın kısa girişini takiben, Türk Mutfağı'nı anlattım. Verdiğim örnekler, kısa hikâyeler, anekdotlar dinleyicilerin ilgisini çekti. Özellikle patlıcan beğendi ve helvanın hikâyesi... Haftaya dek önce sağlık, huzur ve lezzet dolu günler...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.