Türkiye’ye izne geldikçe

A -
A +
“1982’de yine Türkiye’ye izne gittik. Göztepe ve Kadıköy’deki kiracılarımızı ziyaret ettik...”
 
 
Avrupa’da çalışırken geçen yıllarımı anlatmaya bugün de devam ediyorum...
Ağabeyim Fevzi’nin küçük oğlu İlhami, Türkiye’de Amasya Öğretmen Okulunda son sınıfta idi. O yıllardaki sağ sol davasından okulu 6 ay kapanmıştı. 28.5.1980’de onu İsviçre’ye getirttim. Hastanede kendisine iş buldum. Daha sonra Türkiye’de sınava çağırdılar. Sınavı kazandı fakat İsviçre’ye alıştığı için öğretmenlikten vazgeçti. 1981 yılında evlendi. Bu evlilikten dört çocuğu oldu ve dördü de şu an İsviçre’de çalışıyor.
1980 yılı sona erdi. 81 yılına girdiğimizde ailem Arife’nin malullük aylığı kesildi. “%100 çalışabilir” raporu verdiler. Evimize yakın bir cıvata fabrikasında işe başladı. Çocuklarımız okula devam ediyordu.
17.7.1981’de kendi otomobilimizle ailece izne geldik. İznin son haftasını Konya Mevlana Külliyesini gezdik ve Antalya’da iki gün kaldık. İzmir Çanakkale Edirne’den İsviçre’ye döndük. 1982’de yine araba ile Türkiye’ye izne gittik. İstanbul Göztepe ve Kadıköy’deki kiracılarımızı ziyaret ettik. Kiracımız Astsubay Arif Bey dedi ki:
“Bir milyon lira param var. Bu daireyi sizden almak istiyorum.” Sonra 8 yaşındaki oğlunu gösterdi. “Oğlum ahraz dedi. Konuşma engelli ifadesine o yıllarda ahraz deniliyordu. Ahrazlar Okulu da oraya yakındı. Bize okulu gösterdi. Daireyi 1970’te 2500 İsviçre Frangı'na ben almıştım. Hesap ettik toplam iki milyona razı olduk. Bir milyon verdi, kalanı için de o yıllarda OYAK’tan kredi çekti. Onu da bir ay sonra verdi. Ben de o para üzerine bir milyon lira ekleyip Merzifon’da üç milyona iki katlı bir ev aldım.
İznimiz bitti ve İsviçre’ye döndük. Huzur içinde 1983 yılına girdik. Kardeşlerim, yeğenlerim akrabalarımızın da durumu iyiydi.
25.7.1983 senesinde yine izne geldik. İstanbul’da Topkapı Müzesini gezdik. İki gün sonra Merzifon’a geldik. Evimize biraz da eşya aldık. İznimiz bitti döndük. Fatih Mescidinin borcu da 83’te bitti.
Sonra yeğenim İlhami 4 ay asker oldu. Memleketimizde yeğenim Nurdane nişanlandı. 1984 yılına geldiğimizde kızım Fatma 9. sınıfa oğlum Ferhat 6. sınıfa gidiyordu.
1984 yılı Temmuz ayında izne gittiğimizde Merzifon’daki evimizde kaldık. Yeğenim Nurdane’nin Mustafa ile düğünü oldu...
Şükredelim Mevla’ya 1984 senesi de iyi geçti.
Tekrar selam ve saygılar hepinize…
        Hamit Danışkan-Merzifon
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.