Yalanda ittifak olmaz!..

A -
A +
 “Geyiklerin yardımları daha çok ormanlardan camilere kereste taşımaları üzerinedir...”
 
 
Bu değerli söz, hayatımızda önemli yer tutmuş, konuşmalarda ve yazılı ifadelerde aşırı yer işgal etmiştir. Çoğu insan, bu sözü atasözü gibi kullanır.
Yalanda ittifak olmayacağına dair çok sayıda rivayetlerden birisi, geyiklerle ilgili rivayetlerdir. Geyiklerle ilgili rivayetler, çoğu kültürde önemli yer tutmuştur. Bizim coğrafyamızda geyiklerle ilgili rivayetlere anlatımlara daha çok rastlıyoruz. Anlatımlardan bir tanesi; geyiklerin cami, mescit ve türbe yapımında yardımcı olmaları üzerinedir. Geyiklerin yardımları daha çok ormanlardan kereste taşımaları üzerinedir.
Yabani hayvan olan geyiklerin; ormanda yolunu kaybeden insanlara yol bulmaları ve bazı savaşlarda askerlere yardımcı olmaları üzerine rivayetler çok yerde anlatılmaktadır.
Geyiklerle ilgili anlatımlar; ülkemizde daha çok Toros ve Karadeniz Bölgelerindedir. Geyik muhabbeti âdeta darb-ı mesel olmuştur. Bu rivayetlerden anladığımız, ormanlık alanların onların hayat alanları olmalarıdır.
Geyiklerin insanlara yardımcı olmaları zamanla onların neredeyse "kutsal" gibi kabul görülmesine sebep olmuştur. Çok sayıda ev girişlerinde geyik boynuzlarının bulunması bunun bir delilidir...
Geyiklerle ilgili anlatımlar, birbirine o kadar yakındır ki tevatür hâlini alanları vardır. Bu da “yalanda ittifak olmaz, ittifak doğrular üzerinedir” sözünü hatırlatmaktadır.
İşte köyümüzde ve çevresinde geyiklerle ilgili çok sayıda böyle hikâyeleri küçüklüğümden itibaren dinlerdim. Geyiklere zarar vermenin de kötü sonuçlar doğurduğu anlatılırdı.
Vakta ki ülkemizin çoğu yerlerine gitmek nasip oldu. Geyiklerle ilgili benzer anlatımları çok sayıda dinler oldum. Trakya’da göçmenlerden, Kafkasya göçmenlerinden dahi geyiklerle ilgili anlatımlar hikâyeler dinledim. Bölgemizdeki yaban geyikleriyle ilgili hikâyeleri, birbirine çok uzak kabul edilen yerin insanlarından duydum. Anlatımları şaşkınlık ve can kulağı ile dinler oldum. Dinlediğim hikâyeler, yaptığım incelemelere göre 1840 yılı sonrası yapılan büyük göç sonrasına ait.
Batı Karadeniz Bölgesi, ülkemizde gür ormanların bulunduğu bölgedir. Kolaylık olsun diye bölgedeki cami, mescit ve türbelerin yapımı da ahşaptan olmuştur. Ev, samanlık, iş yeri, han, köprü ve kervansarayların yapımı da genelde ahşaptan olmuştur. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.