Çocuklardaki dondurma sevgisi...

A -
A +
“Çocuklar bir tek dondurmayı israf etmeyip sonuna kadar tüketiyor. Hatta büyükler bile...”
 
 
Dondurma, yaz mevsimi başta olmak üzere tüm mevsimlerde çocukların en çok sevdiği sütlü soğuk tatlılardan biridir. Düşünceme göre onların sıcak zamanlar dışında dondurmayı sevmeleri; genelde sıcak ev ortamında kalmaları, aşırı koşturmaları ve dondurma sevgisinin içlerine ayrıca psikolojik olarak yerleşmesidir. Çocukların dondurmayı sevmeleri, artış kaydediyor, hiçbir sebep çocukların dondurmaya rağbetini azaltamıyor.
Çocukların dondurma sevgisi, çoğu insanı ikramda tercihini dondurmaya yönlendiriyor. Yaptığım araştırmalarda vardığım sonuç, çocuklarda dondurma israfına şahit olmadım. Oysa köfte, çikolata, gazoz ve diğer içecekler; simit, pasta vs.de çocukların israf yapmalarını gözlemledim. Araştırma ve incelemelerimi de akrabaların, arkadaşların, dostların pastane, kafe, seyyar satış yerleri, büfelerinde yaptım. Çocuklar dondurmayı sonuna kadar tüketiyor… Hatta büyükler de öyle…
Maalesef ülkemizde her geçen gün artan şöyle bir yanlış anlayış olmaya başladı. Çoğu insan yiyeceği ve içeceği tam bitirmeden bırakıyor. Hele hele davet gibi restoran gibi herkese açık ortamlarda, toplu yenilip içilen yerlerde ve zamanlarda önündeki yemeği tam bitirmek görgüsüzlük, varoş, ezik gibi gösteriliyor!.. Kaldı ki eskiden büyüklerimiz tabaklarını bir de sıyırırlardı… Yiyecek ve içecekleri bu tarz israf edenler, tamamını bitirmeden tabakta bırakarak kalkanlar kervanına ne hazindir ki orta halli aileler ve hatta fakirler de katılıyor. Hatta kimse olmasa hepsini yiyecekken ve canı çekiyorken çevrenin böyle düşüneceği algısıyla bırakmak zorunda kalanlar da her geçen gün artıyor.
Gerekçe nedir? Yemeği yarım bırakanlar "modern" ise bizim onlardan neyimiz eksik, biz de şehirliyiz, biz de moderniz kaprisi… Bu algı o kadar yayılmaya başladı ki bu fütursuz israf büyüklerde dondurmaya bile yansımaya başladı. Henüz küçükler dondurmayı israf etmeden tam yiyorlarsa da büyükler dondurmayı da yavaş yavaş yarım bırakmaya başlar oldular.
Ne şekilde olursa olsun, israfın her türlüsü dinimizde yasaklanmıştır. Hükmü haramdır. Dondurma sevgisi, arz talep sebebiyle dondurma çeşitlerini de aşırı artırmıştır. Bu artış başka yiyecek ve içeceklerde dondurma ölçüsünde değildir. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.