Ismarladığım dondurmalar yetmeyince...

A -
A +
“Dondurmacı ve dondurma koyacağım kabın satıldığı birçok yer henüz açılmamıştı.”
 
Çocukların dondurma sevgisi, beni de dondurma ikramında bulunmaya yönlendirdi. İkramlarda önceleri çocukların yakınlarından izin alıyordum. Daha sonraları vazgeçtim. İzin almamın sebebi “hastalanırlar da sıkıntı yaşarım korkusu idi.” Başkaları izin almayınca ben de onları taklit eder oldum. Böylece bir dondurma ikramımla ilgili yaşadıklarımı anlatmamın yararlı olacağını düşündüm.
Aşırı sıcakların olduğu ve yağmurların yağmadığı bir yaz mevsimiydi. Hatta şöyle hatırlatmada bulunayım, sıcaklardan dolayı bazı resmî iş yerlerinde tatil kararı alınıp tatil bile ilan edilmişti. Sıcakların aşırı olduğu günlerde insanlar, doğru-yanlış değerlendirmeksizin soğuk içecek ve yiyeceklere aşırı rağbet ediyorlardı. Ben de bu sebeple başladığım çocuklara dondurma ısmarlamayı, büfe, pastane, gezgin dondurmacılardan yapıyordum.
Çocuklara ısmarladığım dondurmalar yetersiz kalıyordu. Zamanla çocukların aşırı dondurma sevgisi, beni büyük kaplarda dondurma almaya zorladı. Bu şekilde uygulama çocukların bolca yemelerine ve daha ucuz dondurma almama sebepoluyordu.
Bundan 16 yıl önceydi… Yaz mevsiminin bir pazar günü, çocukların evde olduğunu düşünerek dondurma ikramlarının birisini o gün uygulamak istedim. Yaz tatili olmasına rağmen hafta içinde uygulamaya ve öğretime dayalı kurslar vardı. Bu sebeplerden çocuklar hafta içinde mahallede bulunamıyordu. Pazar gününü seçmemin sebebi buydu.
Pazar günü erken saatlerde evimden çıktım. Yürüyerek çarşıya ulaştım. Dondurmacı ve dondurma koyacağım kabın satıldığı yer ve çoğu yerler henüz açılmamıştı. Hâliyle pazar sabahı insanlar sokağa geç çıktığı için iş yerleri de geç açılıyordu. Saat 11.00’e doğru önce binbir çeşit şeyler satan dükkânlar açıldı. Arkasından toptan ve perakende dondurma satan Hacı Mehmet Efendi perakende satış yaptığı dükkânı açtı.
Durumu dondurmacıya anlattım. O da “tamam hallederiz” dedi. Japon Pazarı olarak isimlendirilen her çeşit ufak tefek şeyleri satan dükkândan büyükçe bir plastik kova satın aldım. Güzelce yıkadıktan sonra dondurmacı ile imalathaneye gittik.
Dondurmacıya kovayı beyaz dondurma ağırlıklı olarak doldurmasını istedim. Sağ olsun dediğimi yaptı. Dondurmayı tarttı. Fiyatını söyledi. Parasını ödeyip yola çıktım... DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.