Anadolu’nun gönül erenleri -2-

A -
A +
Böylesine acımasızca talan edilen, yakılıp yıkılan bir Anadolu’yu hangi gönül erenleri yeniden imar edebilecekti? Maddi ve manevi yönden sarsılmış Anadolu insanına kimler yardım elini uzatacaktı? İşte o uzatılan ellerin sahipleri Mevlana Celaleddin-i Rumi, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ve Yunus Emre gibi gönül ve muhabbet ehli olan büyük şahsiyetlerdi. Anadolu ve halklarını ilimle, irfanla ve imanla yoğuran bu gönül ehli abide şahsiyetler, insanlara iyiliği, doğruluğu ve sevgiyi aşılayarak Anadolu’yu daha da yaşanılabilir bir yurt hâline getirmişlerdir. Hem kendi çağlarında hem de günümüzde Anadolu halklarının sevip saygı duyduğu bu gönül insanları, evrensele ulaşarak İslam dışındaki inanç ve düşünce çevrelerinde de etkisini göstermiştir. Zira dünyadaki akademi çevrelerinde Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Yunus Emre üzerine yazılan binlerce tez, kitap ve makaleler, bu gönül insanlarının ne kadar çok tanındığının ve sevildiğinin bir göstergesidir.
Anadolu'yu ve gönülleri imar eden bu büyük şahsiyetler, materyalist düşünceyle beyinleri çürütülen milyonlarca insanın umut kaynağı olmuş, şüpheye düşen bu ruhsuz bedenlere yeniden Allah’ı, Peygamberi ve Kur'ân’ı hatırlatarak insanların kurtuluşuna vesile olmuşlardır. Müslüman’ı, gayrimüslimi, her dilden ve dinden her etnik gruptan insanlar bu gönül mimarlarını neden bu kadar çok sevip saygı göstermişlerdir? Hiç şüphesiz bu sevgi ve saygının kaynağı sevgi ve muhabbet olsa gerek. Anadolu halkı bu gönül erenlerini özümseyerek bağrına basmıştır. Çünkü Anadolu’yu Müslümanlık ruhuyla mayalayan bu gönül erenleridir. Bu sebeple Anadolu halkı da bu gönül erenlerini her daim saygı ve rahmetle anmıştır. Allah bu gönül erenlerinden razı olsun. 
               Adil Söylemez
 
 
ŞİİR
 
  Saygıya değer öğretmen
 
Felçli yavrumuzun ayakları oldun.
Sahnede onunla, oyunlar oynadın.
 
Kanatlar açtırdın, yürekler uçurdun!
Sevgi ve saygıya değersin öğretmen!
 
"O, çocuk yürekli!" diyenler çok haklı.
Sana kim verdi, bu tükenmeyen aklı?
 
"Teşekkürler!" İşin sırrı burda saklı:
Fırsatı, faydaya çevirirsin öğretmen!
 
Yorgunluk bilmedin, sen işine baktın.
Geceye aydınlık, sabahlara şavktın.
 
O sevapla, pek çok gönüllere aktın.
Rabbim sana, nice şevk versin öğretmen!
                                            Rıdvan Üzel
 
 
 
FAYDALI BİLGİLER
 
ŞARJ KABLONUZ
Evde kullanmadığınız eski bir tükenmez kalemin çıtçıtlı yayını atmayıp telefonunuzun şarj kablosunun telefona takılan kısmına taktığınızda kabloya esneklik kazandıracağından ve kablonun en çok o kısımdan eskiyip yıpranmasına kırılmasına nasıl engel olduğunu göreceksiniz. Bunun için tükenmez kalem ucunu açıp yayı çıkartın. Yayın uç kısmını genişletip usb çıkış bölümüne yerleştirin. Yayı kabloya sardıktan sonra penseyle yayın bitim noktasını kablo ile bir olacak şekilde sıkıştırın. Aynı işlemi kablonun diğer ucuna da yapabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.