Sofralarımızı 3 boyutlu yazıcılar donatacak

Sofralarımızı 3 boyutlu yazıcılar  donatacak

Ekonomi Haberleri

Muhtevasında un, şeker ve suyun olduğu her türlü gıda ürününün yapılabildiği 3D yazıcılardan canımızın çektiği ya da diyetimize uygun yiyecek yapabileceğiz

Otomobil yedek parçası, silah ve ev eşyası derken 3 boyutlu yazıcılarla (3D Printer) yiyecek üretimi de başladı. Çikolatadan pastaya kadar içeriğinde un, şeker ve suyun olduğu nbsp;her türlü yiyeceğin yapılabildiği 3D yazıcılarla 30 yıl raf ömrü olan ürünler için çalışmalar sürüyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın "geleceğin sanayi devrimini yapacağız" dediği 3D yazıcılar her alanda yerini almaya başladı. Geçtiğimiz günlerde sona eren Las Vegas'taki teknoloji fuarı CES'te en dikkat çekici ürünlerden biri de 3D yazıcılardı. Fuarda çikolata ve şeker hazırlayan 3D yazıcılar tanıtıldı. 3D Systems adlı firma tarafından geliştirilen Chefjet ve Chefjet Pro adlı 3D yazıcılar vanilya, nane, elma, vişne ve kavun tatlarını şeker ve çikolataya birleştirebiliyor. Chefjet, tek renkli ürünler hazırlarken, daha büyük model olan ChefJet Pro'nun şekerlemelere gıda boyası ekleyerek renklendirebilme özelliği bulunuyor. Bu yöntem ile üretilen şekerlemeye çikolatadan vanilyaya istenilen aroma da verilebiliyor. ChefJet serisi 3D yazıcılar, beraberinde bir adet farklı tarifler içeren dijital kitap ile satışa sunuluyor. Dijital kitap içerisinde yazmaya hazır birçok tarif ve tasarım bulunuyor. Böylece kullanıcılar çizim aşamalarıyla uğraşmadan doğrudan kitapta bulunan modelleri yazıcıdan çıkartabiliyor. 2014 yılında satışa sunulması beklenen Chefjet'in 5 bin, Chefjet Pro modelinin ise 10 bin dolar olması bekleniyor. İspanya menşeli Natural Machines ise Foodini adlı prototipiyle çikolatanın yanı sıra, ravioli tipi markarna baskısı da yapabiliyor. nbsp;Her iki ürünün 2014'ün ikinci yarısında yurt dışında satışa sunulması bekleniyor.3 boyutlu yiyecek baskısında kişiselleştirilmiş ürünler de yer alacak. Örneğin, yaşlı bir adam için basılacak yiyecekte, karbonhidratlar ve yağlar düşük, protein, omega 3 ile kalsiyum gibi faydalı maddelerin oranları daha yüksek olacak. Bir sporcu için basılacak yiyecekte ise, protein ve enerjiyi sağlayacak karbonhidrat oranları yüksek tutulacak. Yağlar orta kararda diğer faydalı maddeler kişini ihtiyaç duyduğu oranda yiyeceğe eklenecek. Aynı şekilde hamile olanlar için, protein ve omega gibi faydalı yağlar ile kalsiyum yüksek diğer maddeler düşük tutulacak.

NASA uzayda "printer"dan yiyecek basacak
Uzayda kolay yemek hazırlamanın yollarını arayan NASA, 3 boyutlu yiyecek baskısı sistemlerine odaklandı. Konu hakkında çalışmalar için bir araştırma şirketiyle iş birliği yapan NASA, dünyadan uzaya taşınacak yiyecek malzemelerinin hafif ve az yer kaplamasını istiyor. Projenin ilk örnekleri ise, bir pizzayı oluşturan bütün maddelerin toz halinde barındırılması esasına dayanıyor. Normal yazıcıların kartuşlarına benzeyen mini depolarda, un ve şeker gibi tozlar bulunacak. Printer istenilen pizzayı, un ve şeker tozlarına yağ ve su ekleyerek bloklar halinde basacak. Daha sonra bunlar bir araya gelerek pizzayı oluşturacak aynı anda da ürün pişirilecek. nbsp;Ancak pizzayı oluşturan maddelerin içerisine astronotların uzay şartlarında ihtiyaç duyacağı mineral ve daha pek çok faydalı madde de eklenecek. Mesela hastalandıkları için vitamin takviyesi yapabilecekler. Mars yolculuğu ve diğer uzay seyahatlerinde de kullanılması gereken projede, yiyeceği oluşturan tozların en az 30 yıllık raf ömrünün olması planlanıyor.

TASARIMDA SINIR YOK
3D yazıcılardan her türlü tatlı yapılabiliyor. Ayrıca tasarımda sınır bulunmuyor.

nbsp;Sofralarımızı 3 boyutlu yazıcılar  donatacak
ASIL HEDEF SENTETİK ÜRÜN nbsp;
3D yazıcıda nihai hedef sentetik ürünlerin üretilebilmesi. Yani un, şeker ve yağdan helva yapmak değil, hammaddeyi bile atomlardan oluşturmak.


Ömer TEMÜR /TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...