Yaşlı ve dullara 'torba yasa' müjdesi!

Yaşlı ve dullara 'torba yasa' müjdesi!

Ekonomi Haberleri

Torba Yasa'dan ücretsiz seyahat ve indirim çıktı. Ücretsiz seyahat hakkı olanların yakınları da bu imkandan yararlanacak.

Torba Yasa Tasarısı ile ücretsiz seyahat hakkı genişletilirken, 65 yaş ve üstündekilere şehirlerarası seyahatlerde yüzde 50 indirim imkanı getiriliyor. Bazı kanunlarda değişiklik öngören Torba Tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Tasarıya göre gazi, vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan 25 yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatları ile belediyelerin şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacak. Aynı şekilde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında çalışmaya başlamaları sebebiyle aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babaları, harp veya vazife malulü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin yakınları da bu imkandan faydalanacak. Ayrıca bazı harp ve vazife malulleri ile aylıkları kesilenlerin su ve elektrik ücretlerinde indirim uygulanması öngörülüyor.Torba Yasa kapsamında yaşlılara da şehirlerarası ulaşımda indirimli seyahat imkanı getiriliyor. 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise yüzde 50 indirimli olarak yararlanacak. Tasarıyla engelli istihdamı da teşvik ediliyor. İş gücü piyasasına kazandırılması güç olan zihinsel ve ruhsal engelli çalışanlar için yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde yüzü oranında iş yeri indirimi yapılacak. İndirim her bir engelli çalışan için 5 yıl süreyle uygulanacak.


KANUN TASARISI NELER GETİRİYOR?
Dul ve yetimlere faizsiz konut kredisi, buluşa teşvik
gt; Harp ve vazife malulleri ile vazife malullüğü aylığı alan dul ve yetimler de faizsiz konut kredisi hakkından yararlanacak.
gt; Türkiye'de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların; kiralanması, pazarlanması, devri veya satışı neticesinde elde edilen kazançların, yüzde 50'si kurumlar vergisinden müstesna olacak.
gt; İnternette özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin başvurularda, TİB Başkanı yayına erişimi resen engelleme kararı alabilecek. İnternette kişilik haklarının ihlal edildiği iddia eden kişi, direkt olarak mahkemeye başvurabilecek.
gt; Tasarı ile yurt dışından getirilen telefonların gerçeğe aykırı şekilde kayıt altına alınması yasaklanıyor. GSM aboneliklerinin kişinin bilgisi dışında yapılamayacak.
gt; Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Vakıflar tarafından, Hazine'ye ait taşınmazların üzerindeki her türlü bina, yapı ve tesisler Hazine'ye intikal edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...