Janet Yellen ilk sunumunu yaptı

Janet Yellen ilk sunumunu yaptı

Ekonomi Haberleri

Janet Yellen, Temsilciler Meclisi'nde Fed Başkanı olarak ilk sunumunu gerçekleştirdi.

Ay başında ABD Merkez Bankası'nın başına geçen Janet Yellen, Temsilciler Meclisi'nde ilk sunumunu gerçekleştirdi. Tahvil alımlarını azaltmaya devam edeceklerini belirten Yellen, önceki başkanı Ben Bernanke'nin politikalarının sürdürüleceğini vurguladı. Yeni Fed başkanına göre işsizlik rakamları gerilemiş olsa da işgücü piyasasındaki toparlanma süreci henüz tamamlanmaktan çok uzak.ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yeni başkanı Janet Yellen, işsizlikteki düşüşe rağmen istihdam piyasasındaki toparlanmanın "tamamlanmaktan çok uzak" olduğunu ve ekonomideki genel iyileşme nedeniyle Fed'in tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmaya devam etmeyi öngördüğünü söyledi. Fed'in başına geçmesinden bu yana ilk defa resmi bir değerlendirmede bulunan Yellen, merkez bankasının istihdam piyasasına dair birçok veriyi izlediğini ifade etti. Fed'in para politikasında devamlılığı vurgulayan Yellen, Fed'in önceki başkanı Ben Bernanke'nin politikalarını desteklediğini söyledi. Fed, Bernanke döneminde uzun vadeli borçlanma maliyetlerini azaltmak için piyasadan trilyonlarca dolar tutarında tahvil aldıktan sonra Aralık ayı itibariyle tahvil alım miktarını azaltmaya başladı.
İŞSİZLİK 1,5 PUAN GERİLEDİ nbsp;
Yellen tahvil alımlarının son turunun başladığı 2012 yılı Eylül ayından bu yana ABD'de işsizlik oranının 1,5 puan gerilemesine rağmen yüzde 6,6 düzeyinde olan işsizliğin Fed'in hedeflerinin "son derece üzerinde" olduğunu belirtti.
Yellen, "İstihdam piyasasındaki toparlanma tamamlanmaktan çok uzak" dedi.
ABD ekonomisindeki toparlanmadan cesaret bulan Fed, Aralık ayından bu yana aylık tahvil alım tutarını iki defa azalttı. Şu anki devlet tahvili ve konut kredilerine dayalı tahvil alım tutarı ayda 65 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Ntv
ALIMLARDA AZALTIM DEVAM EDECEK nbsp;
Yellen, Fed'in istihdam piyasasında iyileşme ve enflasyonda artış beklentileriyle uyumlu verilerin gelmeye devam etmesi halinde merkez bankasının "ileriki toplantılarında büyük ihtimalle tahvil alımlarını ölçülü adımlarla azaltmaya devam edeceğini" söyledi.
Yellen tahvil alımlarının azaltılabileceğini ifade etmesine rağmen Fed'in para politikasına dair yaklaşımının altını çizerek tahvil alımlarının daha önceden belirlenmiş bir patikayı izlemediğini belirtti.
DAHA FAZLA VERİYİ DEĞERLENDİRMEK GEREKİYOR nbsp;
Başkanlık görevine iki hafta önce gelen Yellen, ABD'de altı aydan uzun süredir işsiz olanların oranının "alışılmadık düzeyde yüksek" olduğunu ve tam zamanlı çalışmayı tercih eden yarı zamanlı çalışanların sayısının "çok yüksek" olduğunu belirtti: "Bu gözlemler ABD istihdam piyasasının durumunu değerlendirirken işsizlik oranından daha fazla veriyi değerlendirmenin önemini gösteriyor."
Fed enflasyon kontrol altında tutulduğu sürece işsizlik oranı yüzde 6,5'e inene kadar sıfır seviyesine yakın faizlerin artırılmayacağını açıklamıştı. Ancak işsizliğin yüzde 6,5 düzeyine yaklaşmasıyla birlikte Fed yetkilileri para politikasına dair beklentileri en iyi ne şekilde yönlendireceklerini değerlendiriyor.
Aşırı gevşek olarak nitelenen para politikasına neden olan 2007-2009 resesyonunun üzerinden geçen beş yılın ardından Fed yetkilileri piyasaya verilen ucuz maliyetli parayı faizlerin yükseleceğine dair bir endişe oluşturmadan azaltmak için zor bir politika manevrası yapmaya çalışıyor.
TAHVİL FAİZLERİ YÜKSELDİ nbsp;
Fed başkanının konuşmasının ardından ABD Hazine tahvil faizleri yükselirken, dolar da Euro ve yen karşısında değer kazandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...