Kredi kartı taksit sınırlamasına karsı yepyeni bir yöntem

Kredi kartı taksit sınırlamasına karsı yepyeni bir yöntem

Ekonomi Haberleri

Esnaftan sonra, kredi kartına getirilen sınırlandırmayı aşmak için bankalar da yeni bir yöntem geliştirdi.

Firmalarla anlaşan bazı bankalar, alışverişi bireysel krediye çevirip taksitlendiriyor. Bazı bankalar da, tek kalemde yapılan 100 liranın üzerindeki kredi kartı harcamalarını, müşteri hizmetlerine telefon edildiğinde taksitlendiriyor. 1 Şubat'tan itibaren altın ve cep telefonu satışlarına taksit sınırlandırılması getirilmişti...

Bu düzenleme üzerine esnaf da "kılıf alana telefon bedava" ve "12 taksitli hediye kartı" yöntemlerini geliştirmişti... Esnafın ardından şimdi de bankalar, yeni arayışlar içinde girdi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, bazı bankalar firmalarla anlaşma yapıyor ve alışverişleri bireysel krediye çevirip taksitlendiriyor.

Sistem ise şöyle işliyor. Tüketici beğendiği cep telefonu veya mücevheratı kredi kartı ile alıyor. Taksit sınırlandırması olduğu için firma tek çekimle alışverişini yapıyor...İşte burada bankalar devreye giriyor..Tüketici, elindeki kredi kartı slibi ile bankaya giderek, alışveriş yaptığını belgeliyor. Bunun üzerine banka, tüketiciye ürün için ödediği parayı verip karşılığında 12 taksitli bireysel kredi açıyor. Böylece, tüketici peşin aldığı ürünü taksitle ödeyebiliyor. Bazı bankalar ise, tek kalemde yapılan 100 liranın üzerindeki kredi kartı harcamalarını, müşteri hizmetlerine telefon edildiğinde küçürk bir komisyon karşılığında taksitlendiriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilileri ise, bankaların tüketici kredisi vermelerinin önünde bir engel olmadığını vurguladı. Yetkililer, bankaların bu tür alışverişleri de kredilendirebileceklerini belirtiyor.

- Tüketici kredileri arttı, kredi kartı kullanımı azaldı

Mevduat bankalarındaki tüketici kredileri geçen hafta yüzde 0,02 artarak 238,6 milyar liraya yükseldi

Mevduat bankalarının tüketici kredileri, 7 Şubat'ta biten haftada bir önceki haftaya göre yüzde 0,02 artarak 238,6 milyar lira, kredi kartı harcama tutarı ise yüzde 1,40 azalarak 91,4 milyar lira oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Para ve Banka istatistiklerine göre, 7 Şubat ile biten haftada mevduat bankalarının tüketici kredileri yüzde 0,02 oranında arttı, 238 milyar 582 milyon 518 bin liraya yükseldi.

- Kredi kartı harcama tutarı yüzde 1,4 azaldı
Kredi kartı harcama tutarı ise yüzde 1,40 oranında azalışla 91 milyar 391 milyon 327 bin liraya geriledi. Söz konusu dönemde taksitli ticari krediler yüzde 0,05 azalarak 126 milyar 15 milyon 654 bin liraya düştü.

Mevduat bankalarındaki tüketici kredilerinin 102 milyar 280 milyon 915 bin lirası konut, 7 milyar 819 milyon 907 bin lirası taşıt, 128 milyar 481 milyon 696 bin lirası da diğer kredilerden oluştu. Geçen yılın aynı dönemine oranla mevduat bankalarındaki tüketici kredileri yüzde 25,56, taksitli ticari krediler de yüzde 43,74 oranında arttı.

Bireysel ve kurumsal kredi kartlarıyla yapılan harcamalar da 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 19,80 oranında yükseliş gösterdi. Kredi kartı harcama tutarının 52 milyar 202 milyon 508 bin lirası taksitli, 39 milyar 188 milyon 819 bin lirası taksitsiz olarak gerçekleşti.

Finansman şirketlerinin aynı dönemde kullandırdıkları tüketici ve taksitli ticari kredi tutarı 14 milyar 649 milyon 566 bin lira oldu. Bu tutar geçen haftaya göre yüzde 1,05 düşüşe, geçen yılın aynı dönemine oranla ise yüzde 34,71 artışa işaret etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...