Her boyun ağrısı fıtık habercisi mi?

Her boyun ağrısı fıtık habercisi mi?

SAĞLIK Haberleri

Boyun ağrısı boyun fıtığı ile karışabilir Ancak farklı olarak kas ağrısı 2-3 gün içinde azalmaya başlar. Ağrılar, ağrı kesiciye rağmen azalmıyorsa fıtıktır

Boyun fıtığı, boyunda yer alan 7 adet omur cisminin aralarında bulunan kıkırdak dokunun yırtılarak, omurga içine doğru genişlemesi ve sinirler üzerine baskı yapması sonucu meydana gelen çok ağrılı bir durumdur. Her boyun 100 ağrısının 3 tanesinin boyun fıtığından kaynaklandığını söyleyen Türkiye Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Levent Akduygu, çok ileri dönemlerde fıtığın hastayı yatağa bağımlı hale getirebileceğini söyledi. Op. Dr. Akduygu ile boyun fıtığı hakkında çok önemli konu başlıklarını konuştu. nbsp;
gt; Boyun fıtığının belirtileri nelerdir?
Hastada şiddetli bir boyun ağrısıyla birlikte kola yayılan ağrı, uyuşma mevcuttur. nbsp;Zamanla yırtılan kıkırdak sinirlere baskı yaparsa kolda kuvvetsizlik, eğer omuriliğin kendisinde bası yaparsa tüm vücutta değişik derecelerde kuvvet kayıpları ortaya çıkabilir. Çok ileri dönemlerde yatağa bağımlı hale getirebilir. Özetle önce boyun ağrısı, takiben kol ağrısı ve uyuşma, kuvvet kaybı ana belirtilerdir.
gt; Kas ağrısı ve tutulma ile boyun fıtığını nasıl ayırt ederiz?
Boyun adalelerinin kasılması başlangıçta çok şiddetli olup, boyun fıtığı ile karışabilir. Ancak fıtıktan farklı olarak 2- 3 gün içinde ağrı azalmaya başlar. Ağrı kesici ve adale gevşetici ilaçlara çok iyi cevap verir. Boyun fıtığında tam aksine ağrı giderek artar ve kola yansıyan ağrılar başlar. Kuvvet kaybı gelişebilir. Ayrıca boyun MR tetkiki ayırıcı tanıyı net olarak sağlar.
gt; Boyun ağrısında doktora götüren şikayetler neler olmalı?
Özellikle kola veya ele vuran ağrı ile birlikte olan boyun ağrısı olan hasta en kısa sürede doktora görünmelidir. Hareket kısıtlaması ve elde tutuğunuz bir şeyi tam olarak kavrayamama da dikkate alınmalıdır.
gt; Boyundaki ağrı başka hastalıkların belirtisi olabilir mi?
Boyun fıtığının en çok karıştığı hastalık 'omuzda sıkışma' dediğimiz bir durumdur. Bu omuz hastalığı haftalar ve aylar sürecek bir durum olduğu için başlangıçta, boyun mu, omuz mu ayrımı muayene ile çok kolay ortaya çıkabilir. Kolda tenosinovitis dediğimiz kas ağrıları da hastalıkla karışmaktadır. Akciğer tümörlerinin bile bazen boyun fıtığını taklit ettiğini görmekteyiz. Halkın gece yanığı dediği Zona da çok şiddetli kol ağrısı yapan diğer bir hastalıktır. Kadınlarda sinir sıkışması dediğimiz Karpal Tunnel Hastalığı da çok sık gördüğümüz diğer bir durumdur.
gt; "Karpal Tünel"e nbsp;niye dikkat edilmeli?
Özellikle orta yaşa gelmiş hastalarda ameliyat düşünülüyorsa ve gece uykudan uyandıran el uyuşmaları da varsa, el bileğinde sinir sıkışması denilen "Karpal Tünel" de araştırılmalıdır. Her ikisinin de ameliyatı aynı seansta yapılırsa hasta sağlığına kavuşur. Bu durum çift tuzak olup, boyun ve el bileği birlikte dikkate alınmalıdır.


Kesin çözüm ameliyat nbsp;
Opr. Dr. Levent Akduygu: "Her hastayı ameliyat etmek gerekmez. 1 ayı aşkın sürede düzelmeyen ağrı ve iş gücü kaybı varsa veya bu arada kolda kuvvet kaybı gelişmişse mutlaka ameliyat gereklidir. Omurilik ve sinirde kalıcı hasar meydana gelmemesi için bu belirtiler varsa ameliyat hemen yapılmalıdır. Boyun fıtığı ameliyatı zamanında yapılırsa, çok iyi sonuç verir. Tecrübeli ellerde 10 günlük bir dönem sonunda hasta tüm eski kapasitesini kazanır. Bel fıtığının aksine aynı omurgalar arasında tekrarlama riski yoktur. Ayrıca boyuna binen yük 3–4 kiloluk bir ağırlıktır ve bel fıtığı gibi 50–60 kilo bir ağırlığı taşımak zorunda olmadığından boyun daha kolay eski sağlığına kavuşmaktadır."


TEKNOLOJİNİN?ETKİSİ
Cep telefonları büyük risk
Fıtığın boyun omurları arasındaki kıkırdağın yıpranması sonucu, genellikle 30 yaşından sonra başladığını söyleyen Op. Dr. Levent Akduygu, çağımızın hastalığı haline gelen saatlerce elindeki cep telefonu ile oynamanın da fıtık görülme sıklığını artırdığını belirtti. Akduygu, "Baş öne eğik olarak uzun süreli çalışmak ya da elindeki Ipad veya akıllı telefonla internette dolaşmak; masa başı işleri, sürekli bilgisayar başında olmak hastalığı ortaya çıkışını kolaylaştırır. Ani ve güçlü boyun hareketleri, nbsp;ağır kaldırmak, nbsp;ters dönüşler boyun fıtığına yol açabilir. nbsp;Özellikle emniyet kemeri takmadan araba kullananlarda ani fren yapılması durumunda boyun omurları zedelenebilir. Ters boyun hareketiyle uzun süreli telefon kullanmak, trafik kazaları ve spor yaralanmalarındaki artış sonucu, boyun fıtığı ve görülme oranı arttı" dedi. nbsp;


Islak saçla sokağa çıkma!
Boyun fıtığından korunmak için; "Saçları kurutmadan ıslak saçla dışarı çıkmamak, soğuk esen klima altında kalmamak, televizyon karşısında koltukta uyuya kalmamak, dengesiz bir şekilde yük taşımamak, masa başı işlerde, uzun süre boyun öne eğik durumda çalışmamak, uyurken ortopedik yastık kullanmak, boyun ve sırt kaslarını güçlendirmek için uygun spor ve egzersizleri yapmak gerekir" nbsp;


Ziyneti Kocabıyık/TÜRKİYE GAZETESİ





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...