Otomotiv sektörünün umudu hurda desteğinde

Otomotiv sektörünün umudu hurda desteğinde

Ekonomi Haberleri

Türkiye'deki 9.5 milyon otomobilin yüzde 25'i, 20 yaş ve üzerinde. Artan ÖTV'ler de dikkate alındığında otomotiv sektörü umudunu hurda teşvikine bağlıyor.

KPMG Türkiye Otomotiv Sektörü Lideri ve Denetim Bölümü Şirket Ortağı Ergün Kış, yüksek vergilerin satışlarda oluşturduğu olumsuz etkiyi karşılamak için hurda araç programı gibi satış desteklerinin sektör yöneticilerinin gündeminde ön sıralara yükseldiğini söyledi. KPMG Türkiye tarafından bu yıl ikincisi "Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilir Büyüme" temasıyla hazırlanan "KPMG Türkiye 2014 Otomotiv Yöneticileri Araştırması"nın detayları düzenlenen bir toplantıda paylaşıldı. Ergün Kış, "Yeni yılla birlikte BDDK'nın krediler üzerindeki yeni düzenlemeleri ve döviz kurlarındaki yükselmenin üzerine gelen ÖTV artışlarını dikkate aldığımızda, sektörün dolaylı vergiler sorununun giderek ağırlaştığı bir gerçek. ÖTV'nin sıklıkla artırılması, pazar ve satış tarafında yeni araçlara olan talebi daraltmakta, yerli ve yabancı otomotiv sektörü yatırımcılarının yatırım kararlarını olumsuz yönde etkilemekte, tüketici tercihlerini nispeten düşük ÖTV'li araçlara ve ikinci el araçlara yönlendirmekte ve sektörü geleceğe dair orta ve uzun vadeli planlama yapamaz hale getirmektedir" diye konuştu. Yüksek vergilerin satışlarda oluşturduğu olumsuz etkiyi karşılamak için hurda araç programı gibi satış desteklerinin sektörde daha çok gündeme geldiğini açıkladı.

HURDA TEŞVİKİ BEKLEYEN OTOMOBİLLER
Türkiye'deki otomobillerin dörtte birinin 20 yaş ve üzerinde olduğu düşünüldüğünde, hurda teşvik programının pazarı ve sanayiyi canlandırması dışında topluma ve ekonomiye de önemli katkıları olacağı ortaya çıkıyor..

nbsp;Otomotiv sektörünün umudu hurda desteğinde
Bursalı Megane yenilendi!
Yeni Megane artık Türkiye'de satışta.Megane HB Türkiye'de Oyak Renault Fabrikaları'nda ve İspanya'da Palencia tesislerinde üretilirken, Megane Sport Tourer ise Palencia'da üretiliyor. Oyak Renault Fabrikaları'nda 2012 ve 2013 yıllarında toplam 48bin 159 adet Megane HB üretimi gerçekleştirildi Antalya'da basına yapılan tanıtım toplantısında tanıtılan Yeni Megane'nın güçlü, karakterli ve dinamik yapısının en belirgin yansıması GT Line versiyonu; özel tasarım GT Line ön ızgarası, 17 inç Dark Metal Alüminyum alaşımlı jantları, kapı kolları ve yan aynaları ile dikkat çekiyor. Renault'nun otomatik vites kutusu konforunu manuel vites kutusunun çevikliği ve tasarrufu ile birleştiren 6 ileri otomatik EDC (Efficient Dual Clutch) vites kutusu da Yeni Megane'da yer alıyor.Yeni Megane 1.5 dCi 110 bg EDC, 1.6 115 bg benzinli, yeni Megane Sports Tourer da ek olarak nbsp;1.6 130 bg dizel motor seçeneği de sunuluyor. Bunlara ek olarak düz vites 1.5 dCi 90 bg ve 1.5 dCi 110 bg dizel motor seçenekleri ve 1.6 16V 110 bg manuel benzinli motor seçeneği de Yeni Megane ürün gamında yer alıyor.Yeni Megane HB ve Sport Tourer Türkiye'de 31 Mart 2014 tarihinde 51.500 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

nbsp;Otomotiv sektörünün umudu hurda desteğinde
TAYSAD BAŞKANI DEVAM EDİYOR
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) seçimli 36. Genel Kurulu yapıldı. Seçimde tek aday olan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, üyelerin desteğiyle göreve devam dedi.
Genel kurulda TAYSAD'ın geçen dönemdeki faaliyetlerini anlatan Başkan Dudaroğlu, üyelere gelecekle ilgili hedeflerinin de büyük olduğunu söyledi. Dudaroğlu, ülke ekonomisinde cari açığa da neden olan kritik teknolojilerin sektöre kazandırılabilmesi için Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle önemli bir proje başlattıklarını kaydetti. Bu proje çerçevesinde Türk otomotiv tedarik sanayinin yatırım yapabileceği yeni teknoloji alanları belirlenecek ve bu yönde girişimler yapılacak.
TAYSAD Yeni Yönetimi de belirlendi
Dr. Mehmet Dudaroğlu başkanlığında görev yapacak yeni yönetim kurulu üyeleri ise şöyle: nbsp;Başkan Vekili Alper Kanca, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa M. Alaca, Gökhan Tunçdöken, Sinan Akın, Aptullah Saner, Hayri Kaya, Şekib Avdagiç, Albert Saydam, Perihan İnci ve Ayşegül Orhan.

nbsp;Otomotiv sektörünün umudu hurda desteğinde
CENEVRE FUARI RÜZGAR GİBİ GEÇTİ
4. Cenevre Uluslararası Otomobil fuarı 4-5 Mart tarihlerinde basın mensuplarına ve davetlilere, 6-16 Mart tarihlerinde de ziyaretçilere açıldı. Otomotiv sektörünün kalbinin attığı fuarlardan biri olan Cenevre Fuarında bu yıl 900 adet otomobilin yanı sıra, elektrikli otomobiller için bir test merkezi ve 90 yıllık dünyaca ünlü otomobil yarışlarının tarihini sergileyen bir bölüm de vardı. Fuara bu yıl 700.000 ziyaretçinin geldiği tahmin ediliyor. 65 basın toplantısı ve 100'den fazla dünya ve Avrupa tanıtımları Cenevre'de gerçekleşti ve 250 katılımcı araçlarını sergilerdi. Fuarda BMW 4 Serisi Gran Coupe, Mercedes S Serisi Coupe, Lamborghini Huracan ve yeni Audi TT gibi modellerin de dünyadaki ilk tanıtımları yapıldı. Cenevre Otomobil fuarının en dikkat çekici alanlarından biri de elektrikli otomobil modellerinin halk tarafından test edilebildiği elektrikli test alanıydı.
nbsp;Otomotiv sektörünün umudu hurda desteğinde
Skoda Superb'De takas fırsatı
Yenilenen Skoda Superb'in 2013 model yılı seçeneklerinde takas avantajı devam ediyor. Skoda Superb, tüm motor seçeneklerinde 2.000 TL'lik takas avantajıyla satılıyor.Ağustos ayından bu yana satılmakta olan Skoda Superb, 2014 yılına da hızlı bir giriş yaptı. D Sedan segmentinde, 2014 yılının ilk 2 ayında 477 adet satarak, %11,4'lük pazar payıyla 2. sırayı elde etti. Türkiye pazarına özel olarak geliştirilen, çift kavramalı otomatik DSG şanzıman ile birlikte sunulan 1.6 lt TDI 105 HP dizel motor seçeneği, bu başarıdaki en büyük etken olarak göze çarpıyor.

nbsp;Otomotiv sektörünün umudu hurda desteğinde
İkinci el otomobilde kilometreler azaldı nbsp;
Türkiye'nin ilk kurumsal ikinci el Audi showroom'u Audrive Marka Direktörü Muammer Kavas, lüks oto kullanıcısının otomobilini eskisi kadar uzun süre kullanmadığını söyledi. Kavas, "Günümüz koşullarında seçenek çok. Artık kullanıcı bir otomobille bir ömür gitmiyor. O yüzden otomobil eskisi kadar yıpranmıyor. Özellikle de lüks otomobil müşterisi otomobilini sürekli yeniliyor." dedi.


nbsp;Otomotiv sektörünün umudu hurda desteğinde

HAFTANIN OTOMOBİLİ
Opel Adam
Fiyatı: 51.260 TL'den başlıyor


ARTILARI
Sevimli dış görünüşü ve yenilikçi çizgileriyle sempati topluyor. Nereye park etsem birileri gelip, "bu otomobil ne güzelmiş" dedi. nbsp;İç mekandaki hareketli tasarımı da özellikle gençlere daha çok hitap eden bir otomobil yapıyor Adam'ı. Küçük olmanın avantajı park etmek çok kolay. Direksiyonu hafif ve kullanımı kolay bir otomobil. Multimedya sistemi ve android ve iOS destekli telefonları bu multimedya ekranına entegre edebilme özelliği gerçekten çok başarılı. Direksiyonun üzerinden de kumanda edilebilen bu multimedya sistemi Adam'ı tam bir şehir içi trafikte keyif otomobili yapıyor.


EKSİLERİ
Yenilikçi tasarımı ve imajına kıyasla motor ve sürüş dinamikleri açısından zayıf kalıyor. Yakıt tüketimi beklentimin biraz üzerindeydi. Bu segmentteki otomobillerin çoğunun ortak sorunu, uzun yolda yüksek araçların yanından geçerken ve sert rüzgarlardan etkilenmesi bunu içeride hissettirmesi.


Teknik özellikleri
1.2 litre (70 beygir) benzinli ve düz vites. nbsp;3 farklı donanım seviyesiyle satılıyor.


Öne çıkan rakipleri:
Fiat 500


BURCU ÇETİNKAYA İLE OTOMOBİL SEVDASI
SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...