Türkiye büyümede Avrupa'ya fark attı

/ Kaynak: AA
Türkiye büyümede Avrupa'ya fark attı

Ekonomi Haberleri  / AA

Türkiye, 2013'ün son çeyreğindeki yüzde 4,4'lük büyüme hızıyla, Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi ekonomilerinin çok üstünde performans sergiledi.

Türkiye, büyüme hızıyla Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi ekonomilerinin çok üstünde bir performans sergiledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden derlenen bilgilere göre, Avro Bölgesi ekonomisi, geçen yılın 4. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0,5, AB ekonomisi ise yüzde 1 oranında büyüme gösterdi. Söz konusu dönemde, Türkiye ekonomisi ise yüzde 4,4 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti.

2013 yılının tamamına bakıldığında ise Avro Bölgesi'nde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yüzde 0,4 azalırken, AB'de yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde Türkiye ekonomisi ise yüzde 4 büyüdü.

- Dünya devlerini geride bıraktı

Türkiye ekonomisi geçen yılın son çeyreğindeki yüzde 4,4'lük büyümesiyle dünyanın önde gelen ekonomilerine fark attı. Söz konusu dönemde Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden Almanya yüzde 1,4, Fransa yüzde 0,8 büyürken, İtalya yüzde 0,8, İspanya ise yüzde 0,1 oranında daraldı. Dünyanın en güçlü ekonomisi ABD'nin bu dönemdeki büyüme hızı yüzde 2,7 oldu.

Aynı dönemde yüzde 5,1 ile Türkiye'nin üzerinde büyüme kaydeden tek AB ülkesi Romanya oldu. Bu ülkeyi sırasıyla yüzde 3,6 ile Letonya, yüzde 3,3'le Litvanya, yüzde 2,8 ile İngiltere ve Macaristan takip etti.

Ekonomisi en fazla daralan ülke, yüzde 5,3'le Güney Kıbrıs Rum Kesimi olurken, bu ülkeyi, yüzde 2,6 ile Yunanistan, yüzde 1,4 ile Finlandiya ve yüzde 0,2 ile Estonya izledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...