Bebeklerde elini ağzına neden götürüyor?

Bebeklerde elini ağzına neden götürüyor?

YAŞAM Haberleri

Yeni doğan bebekler ellerini ağzına götürüp emmeyi öğreniyorlar mı yoksa bu sadece içgüdüsel bir davranış mı?

Bilim insanları bu davranışın kaynağını merak etmiş ve araştırmışlar. Sonucunda ise bebeklerdeki el-ağız koordinasyonun beynimizde şifrelenmiş bir şekilde doğar doğmaz bulunduğunu keşfetmişler.


Bu çalışmada 26 insan beyni çalışılmış ve hastalar bilinçsizken beynin belirli bir kısmı aktive edilerek hastaların ellerini ağızlarına götürmeleri sağlanmış. İlginç olan bulgu ise bu belirli kısmın basit bir sinir hücresi ağına sahip olması, yani doğumdan sonra ögrenilmiş davranışların merkezi olan karmaşık ağlara benzememesi.


El-ağız koordinasyonu insanoğlundan önce primat olarak adlandırılan goril,maymun gibi gelişmiş hayvanlar olarak bildiğimiz deney hayvanlarında da araştırılmış, ve bu koordinasyonun sonradan değil, gelişim sırasında beyinde kodlandığı bulunmuş. İnsanlarda da kanıtlanmasından sonra bu özelliğin primatlarda evrimsel gelişimin bir sonucu olduğu da gösterilmiş oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...