Ekonomide sanayi fırtınası

Ekonomide sanayi fırtınası

Ekonomi Haberleri

17-25 Aralık operasyonlarının etkisinin ekonomide en fazla hissedildiği ocak-şubat ayında hız kesmeyen sanayi üretimi ile büyüme beklentileri de yükseldi.

Artışın devam etmesi halinde 2014 yılı için büyüme rakamlarının yüzde 5-6 aralığında gelmesi muhtemel.Geçen yılın ikinci yarısından itibaren nbsp;Türkiye'nin büyümesinde baş rol oynayan sanayi üretimi şubat ayında da hız kesmedi. 17 ve 25 Aralık operasyonlarının etkisinin ekonomide en fazla hissedildiği şubat ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.9 arttı. Ocak ve şubat ayına kapsayan iki aylık dönemde ise artış yüzde 6'yı buldu. Sanayi üretimi madencilik ve imalat sektörünün etkisiyle artarken, veriler ekonomi yönetiminin şaşırtacak gibi görünüyor. Türkiye geçen yıl Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 3.6'lık hedefe rağmen yılın ikinci yarısında hızlanan sanayi üretiminin etkisiyle yüzde 4 büyüme göstermişti. 2014 yılı tahminlerine bakıldığında da yine benzer bir durum yaşanabilir. 2014 yılında yüzde 4'ün altında bir büyüme bekleyen ekonomi yönetimine rağmen sanayi üretiminin mart ayında aynı performansı göstermesi halinde yıllık büyüme rakamlarının yüzde 5-6 aralığında gelmesi muhtemel. nbsp;Şubat ayında sanayi üretiminin geçen yılın sonlarından itibaren görülen güçlü büyümesini devam ettirerek beklentilerin üzerinde performans sergilediğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Ülkemiz, sanayi üretiminin öncülüğünde büyümeye devam ediyor. Geçen hafta açıklanan 2013 büyüme rakamları da göstermiştir ki, ülkemiz yine dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer almış ve tüm dünyanın gıpta ile baktığı ülkelerden biri olmuştur. 2013 yılında, hem OECD ortalamasından hem de AB ülkeleri ortalamasından çok daha iyi bir performans sergiledik. 2013 büyümesinde dikkat çekici olan önemli bir nokta yılın son iki çeyreğinden itibaren yatırımlarda görülen ciddi artıştır. Yatırımların büyümeye özellikle son iki çeyrekte ciddi katkıda bulunması, yatırımcımızın ve sanayicimizin de yaşanan tüm gerilimlere rağmen ülkesine, ekonomisine güvendiğini ve geleceğe dönük beklentilerinin olumlu olduğunu göstermiştir" dedi. İmalat sanayinin büyümesinin Türkiye'nin büyümesine de katkı yaptığını belirten Işık, "Yılın son iki çeyreğinde imalat sanayi ülke büyümesinden daha hızlı büyüyerek ülke büyümesinin lokomotifi olduğunu bir defa daha göstermiştir. 2014 yılında da ülke büyümesinin lokomotifi imalat sanayi olacaktır. 2014 yılında büyümede ihracatın daha önemli bir yeri olacağını dikkate alırsak, sanayicimizin rolü bir defa daha ortaya çıkıyor. Çünkü ihracatımızın yüzde 95'e yakın bir kısmını sanayi sektörümüz gerçekleştiriyor" diye konuştu. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...