Obeziteyle mücadele için çocuğun lokmasını sayın

Obeziteyle mücadele için çocuğun lokmasını sayın

SAĞLIK Haberleri

Çocuklukta şişmanlayanların yağ hücreleri, bu dönemde zayıf kalanlardan daha fazla olduğu için, bu kişiler zayıflama programlarında başarılı olamıyorlar.

Çocukluk çağında alınan kiloların, erişkin dönemde daha zor verildiğini belirten uzmanlar, obeziteye yol açan yağ hücrelerinin sayısının 3-4 yaş arası, 12-16 yaş arasında arttığına dikkat çekerek, bu dönemde çocukların beslenmesine çok dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulunuyorlar. 36. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi'nde konuşan Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız "Normal bir insanın vücudunda 25-35 milyar yağ hücresi bulunurken obez bir kişide bu rakam 100-150 milyara çıkıyor. Yağ hücrelerinin oluşumu bebeklik ve ergenlik döneminde gerçekleşiyor. Bu dönemde çocukları çok yağlı, şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak tutmak gerekir" dedi.
Çok şişman ve kilo vermekte zorlanan kişilerin genellikle çocuklukta ve ergenlikte kilolu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yıldız, "Obezite tedavisinde, sonradan şişmanlayan kişileri zayıflatmakta daha başarılı olurken, çocukluk ve ergenlik döneminde kilolu olan kişilerde aynı başarıyı gösteremiyoruz. Çünkü çok fazla sayıda hücrenin olması demek bu hücrelerin çok fazla miktarda yağ biriktirebilmesi anlamına geliyor. Bu durum daha fazla şişmanlamaya?zemin oluşturuyor. Buna karşılık erişkin dönemde şişmanlayan kişilerin yağ hücrelerinin miktarında değil büyüklüğünde nbsp;değişiklik olduğun için bu kişiler, daha kolay zayıflayabiliyorlar" dedi.
İŞTAH HORMONU İŞ BAŞINDA
Bilim dünyasının yemekten önce mideden salınan ve acıkmamızı sağlayan "ghrelin" hormonu ile yağ dokusundan salgılanarak beyinde iştah merkezimizde tokluk hissini uyandıran "leptin" hormonu üzerindeki çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Yıldız, "Obezitenin en önemli sebeplerinden biri yağ dokusundan salgılanan, iştah hormonu olarak da bilinen leptin hormonunun beyindeki iştah mekanizmasına ulaşamamasıdır. Bunu leptin direnci olarak adlandırıyoruz. Kanındaki leptin düzeyi düşük olan bazı obezlere dışarıdan leptin verildiğinde son derece güzel zayıflıyorlar. Ancak bu henüz rutin bir tedavi haline gelmedi. Çünkü obezlerin büyük bir bölümünde, kanlarında yüksek oranda bulunan bu hormonun beyindeki iştah mekanizmasına ulaşamadığı görüldü. Şimdi bilim dünyası bu hormonu beyine en güvenli şekilde nasıl ulaştırabileceğini araştırıyor. Bu problem çözüldüğünde obezitenin de çözümü bulunur" dedi.


BİR DİRHEM ET BİN AYIP ÖRTMÜYOR
Normal bir insanın vücudunda 25-35 milyar yağ hücresi bulunurken obez bir kişide bu rakam 100-150 milyara çıkıyor. Uzmanlar, bu sayının çocukluk döneminde çok fast food, çikolata, şekerleme ve nbsp;karbonhidratlı yiyecekler tüketenlerde daha fazla olduğunu söylüyor.


Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...