Binlerce kişiyi icradan kurtaracak model yolda

Binlerce kişiyi icradan kurtaracak model yolda

Ekonomi Haberleri

Türkiye Noterler Birliği, hem alacaklıyı hem borçluyu rahatlatacak model önerdi.

Birlik ve Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı Macaristan modeline göre, elektrik, telefon borcu gibi küçük alacaklar, doğrudan icraya gitmek yerine, önce noterlere iletilecek. Noter de borçlu vatandaşa resmi bir ihtar yollayarak 'borcunu öde' diyecek. Bu aşamada ödeme yapılmazsa haciz süreci başlayacak. Bu yöntemle hem tahsilatın artırılması sağlanacak hem borçlu vatandaşın ekstra bedel ödemesi önlenecek, icra dairelerinin yükü azalacak. Adalet Bakanlığı verilerine göre yıllık ortalama 18 milyon dava dosyasına bakılıyor. 2013 yılı içinde bir önceki yıldan devreden 11 milyon 872 bin 523 icra davası bulunuyor. Yıl içinde açılan 5 milyon 840 bin 414 dava eklendiğinde toplam dava sayısı 17 milyon 713 bin 942'ye ulaşıyor. Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, bu yöntemle tahsilatta yüzde 60 artış yaşanacağını, kamunun tahsilat oranının arttığını, vatandaşın ise küçük borçlar sebebiyle mahkemeye gitmediğini söyledi. Tutar, mahkemelerde iş yükü sebebiyle 3-4 ayı bulan mirasçılık belgesi alma süresinin noterde 10 dakikaya düştüğünü de anlattı.

İŞLER nbsp;HIZLANIR

Mahkemelerde birkaç ayı bulan işlemler, noterde birkaç dakikada yapılabiliyor. Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, icra işlemleri öncesinde de devreye girebileceklerini söyledi.
Cenk Esen ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...