Tedavide yeni yöntem! Bacak damarına anjiyo

Tedavide yeni yöntem! Bacak damarına anjiyo

SAĞLIK Haberleri

Bacak damarlarındaki tıkanıklıklar artık cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi ediliyor.

Daha önce cerrahi ile tedavi edilen bacak damarlarındaki tıkanıklıklar, artık lokal anestezi altında anjiyo ile tedavi edilebiliyor. Yeni yöntemde anjiyo ile kasıktan giriliyor ve 2,5 mm'lik bir kateter ucu kullanılarak, damarların içerisindeki plak adı verilen tıkanıklıklar parçalanıyor. Yeni yöntem, damarların tekrar tıkanması riskini en aza indiriyor.
ABD'de 1 yıldır uygulanan ve ülkemizde de bazı merkezlerde sınırlı sayıda yapılan yöntemi anlatmak üzere ülkemize gelen Yale Üniversitesi Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Carlos Mena Hurtado, Bahçelievler Aile Hastanesi'nde bacak damarları tamamen tıkalı olan iki problemli hastanın operasyonuna nezaret etti. Operasyonu Yard. Doç. Dr. Mete Gürsoy ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Egemen Duygu ile birlikte gerçekleştiren Dr. Hurtado, yeni yöntemle ilgili olarak şunları söyledi: "Eskiden dizaltındaki damarların tıkanıklıklarının tedavisi için en sık kullanılan yöntem cerrahiydi. Bacakta 6-7 santimlik 2 kesiden girilerek gerçekleştirilen operasyonla damarlara bypass yapılıyor ve tıkanıklık gideriliyordu. Anestezi altında yapılan ve hastanın iyileşme sürecinin de uzun olduğu bu yöntem sonrasında kullanılan yeni damarın 1 yıl içinde tıkanma riski oldukça fazlaydı. Son yıllarda kullanılan balon anjioplasti ve stent uygulamalarının ise özellikle diz altındaki tıkalı damarlarda kullanımı kısıtlıydı. Yeni yöntemde ise ucu 2,5 mm. olan bir kateterle kasıktan giriliyor ve bacak damarlarının içerisindeki birikintiler traşlanarak çıkartılıyor. Lokal anestezi ile yapılan operasyonda ayak bileği seviyesindeki damarlara kadar tıkanıklıklar açılıyor. Yöntemin en önemli artılarından biri ise damar tıkanıklığının tekrarlama riski en aza iniyor olmasıdır" dedi.
YÜRÜRKEN AĞRIYA DİKKAT
Bacak damarlarındaki tıkanıklığın en önemli sebebinin diyabet, böbrek hastalıkları ve sigara kullanımı olduğunu belirten Dr. Mete Gürsoy, ülkemizde bu problemin son derece yaygın olduğunu söyleyerek, "Bu hastalığın en önemli belirtisi yürürken, merdiven çıkarken ve hatta ayakta dururken hissedilen şiddetli bacak ağrısıdır. Bunun yanında iyileşmeyen yaralar da tıkanıklık belirtisidir. Çoğu zaman koroner damarlarla birlikte tıkanan bacak damarları zaman zaman tek başına da tıkanabiliyor" dedi. nbsp;
Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...