Piyasaların gözü kulağı Musul'da

/ Kaynak: AA
Piyasaların gözü kulağı Musul'da

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar, Dünya Bankası'nın global büyüme rakamlarını açıklamasının ardından negatif seyir izlerken, yurtiçi piyasalar Musul'a odaklandı.

ABD'de Dünya Bankası'nın 2014 büyümesine ilişkin tahminlerini aşağı yönlü revize etmesinin ardından hisse senedi piyasaları düşüş kaydederken, dolar endeksi yatay bir seyir izledi. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,60 düşüşle günü 16.844 puandan tamamlarken, S amp;P 500 endeksi yüzde 0,35, Nasdaq endeksi yüzde 0,14 değer kaybetti. ABD'de bugün açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları ve mayıs ayı perakende satışlar verileri takip edilecek.

Avrupa tarafında, dün gün içinde yüzde 1'leri aşan düşüşler günün ikinci yarısında gelen tepki alımlarıyla hafiflerken, avro/dolar paritesi 1,3530 - 1,3550 dar bandında yatay bir seyir izledi. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,79, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,50, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,87 değer kaybetti. Analistler, bugün açıklanacak nisan ayı Avro bölgesi sanayi üretimi verisinin yön üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Yurtiçinde ise Irak'ın Musul kentini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Türkiye'nin Başkonsolosluğu'na saldırdığı haberleri ile ikinci seansta sert bir şekilde düşüşe geçen BIST 100 endeksi, en düşük 78.592,20 puanı gördükten sonra günü 79.000 puanın hemen üzerinde tamamlamıştı. Analistler, dün yapılan açıklamalarda askeri seçeneğin gündemde olmadığı vurgusuyla piyasalarda daha sakin bir seyir izlenebileceğini, ancak konuyla ilgili haber ve açıklamaların sert dalgalanmalara neden olabileceğini tahmin ediyor.

Bugün ayrıca saat 10.00'da açıklanacak nisan ayı cari işlemler açığı verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 77.000 seviyesinin ana destek konumunda olduğunu vurguluyor.

AA Finans "Cari İşlemler Açığı Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistlerin, nisan ayında cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması 4,97 milyar dolar oldu. 15 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin nisan ayı cari açık beklentileri en yüksek 5,8 milyar dolar, en düşük 4,5 milyar dolar aralığında yer aldı. Mart ayında cari işlemler açığı 3 milyar 194 milyon dolar ve yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 59 milyar 970 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.

MUSUL'DA İŞGAL VE GERGİNLİK LİRAYI VURUYOR

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'nu ele geçirmesi ve çok sayıda kişiyi rehin alması, döviz piyasalarını etkilemeye devam ediyor.

IŞİD'in dün Musul'da kontrolü ele almasıyla 2.08 liradan 2.10 liranın üzerine çıkan dolar, gerginliğin tırmanmasıyla bugünkü ilk işlemlerde 2.12 lirayı da geçti ve 2.1230 liraya kadar tırmandı. Gelişmelerin ilk gününde 2.85 lirayı aşan Avrupa Birliği para birimi euro da bu sabah 2.87 liranın üzerine çıktı.

Haftaya yükselişlerle başlayan Borsa İstanbul Endeksi de dün yüzde 3.25 düşüşle 4 Haziran'dan bu yana en düşük seviye olan 79,020.57 puandan günü tamamladı. Bankacılık endeksi günü yüzde 3.71 düşüşle kapattı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...